Sting sa pridal k Moratóriu 2000

Britský spevák Sting pridal svoj podpis pod petíciu Moratórium 2000. Projekt Moratórium 2000 sa usiluje za zastavenie vykonávania trestu smrti od roku 2000.

Iniciátorom Moratória 2000 je Spoločnosť Svätého Egídia – celosvetové zhromaždenie kresťanských komunít. K moratóriu sa na Slovensku pridalo cirkevné laické hnutie Dielo Máriino – (Hnutie Focolare) a organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International.

Moratórium bude ako zastavenie paľby počas vojny. Popravy sa zastavia a tak všetky strany môžu študovať systém, identifikovať problémy, a hovoriť o tejto otázke. “Všetky strany” to neznamená len odsúdených na trest smrti a ich právnikov. Celá spoločnosť je ovplyvnená tým ako formujeme svoj súdny systém.

Mnohí ľudia dúfajú, že moratórium bude krokom k zrušeniu trestu smrti. Iní potrebujú viac informácií o systéme odsudzovania a vykonávania tohto trestu. Mnohí poznajú správy o nevinných ľuďoch poslaných na trest smrti, o súdnom systéme, ktorý je často rasistický, ovplyvňovaný peniazmi, o systéme, ktorý popravuje mentálne chorých ľudí alebo tých, ktorí spáchali trestný čin ako deti, teda osôb, ktoré nedokážu byť plne zodpovedné za svoje činy. Moratórium má poskytnúť ľuďom čas pre racionálne a informované rozhodnutie sa otázke trestu smrti.

K petícii, ktorá bude odovzdaná na Deň ľudských práv 10. decembra 2000 generálnemu tajomníkovi OSN sa okrem iných už pridali aj politici Joshka Fischer, minister zahraničných vecí Nemecka, portugalský prezident Mario Soares a prezident ČR Václav Havel. Zo sveta show biznisu sa okrem Stinga pridali aj taliansky herec Roberto Benigni a režisér Emir Kusturica.