Súd s Davidom Hicksom pred vojenskou komisiou

V pondelok 26. 3. 2007 sa pred novozriadenými vojenskými komisiami USA uskutočnil prvý súd. Obžalovaný Austrálčan David Hicks je na Guantáname zadržiavaný šesť rokov.

Bol jedným z desiatich väzňov súdených predchádzajúcimi vojenskými komisiami, ktoré boli ustanovené v novembri 2001 Vojenským nariadením prezidenta. Pojednávania týchto komisií boli v novembri 2004 zastavené. Ústavný súd USA ich v júni 2006 vyhlásil za protiústavné. Následne v októbri 2006 prezident podpísal Zákon o vojenských komisiách (Military Commissions Act), ktorým boli ustanovené nové vojenské komisie. Po Davidovi Hicksovi má byť pred nimi súdených ešte ďalších 60 až 80 zadržiavaných.

Na začiatku pojednávania sa vojenský sudca Ralph Kohlmann opýtal, či David Hicks chce, aby ho zastupovali prítomní právnici. Hick potvrdil právnych zástupcov a požiadal ešte o širšiu právnu pomoc. To čo ďalej nasledovalo, je priamym výsledkom pokusu vytvoriť právny systém založený na približne 200-stranovom manuáli, ktorý nemá v doteraz existujúcej legislatíve žiadnu oporu.
Hoci proces začal žiadosťou Hicksa o rozšírenie svojho tímu právnikov, výsledok bol úplne opačný.

Vojenský sudca najskôr spochybnil prítomnosť jednej z Hicksových právničiek, Rebeccy Snyder. Uviedol, že podľa jeho interpretácie pravidiel vojenských komisií, pani Snyder nemôže zastupovať Davida Hicksa pretože je civilistka v zálohe. Sudca povolil, aby Rebecca Snyder ostala prísediacou konzultantkou pri právnych zástupcoch obžalovaného. Právnička aj David Hicks to zamietli.

Následne sudca spochybnil aj právnika Joshua Dratela. Ten bol právnym zástupcom Hicksa už tri roky. Podľa sudcu nepodpísal Dratel potrebné osvedčenie. Dratel uviedol, že spôsobilosť civilného právneho zástupcu vyžaduje podpísanie dohody, ktorú mal vypracovať Minister obrany, avšak nikdy sa tak nestalo. Sudca plukovník Kohlmann následne vydal náhradné nariadenie, ktoré mal pán Dratel podpísať priamo na mieste. Joshua Dratel uviedol, že jednak plukovník Kohlmann nemá právo vydávať takéto nariadenia a tiež podpisom by súhlasil s dokumentom, ktorý ani len nevznikol. Sudca následne rozhodol, že Joshua Dratel nemôže byť právnym zástupcom obžalovaného pred vojenskou komisiou a rovnako ako v prípade Rebeccy Snyder ponúkol, že môže na súde zostať ako konzultant obžalovaného. Obžalovaný aj Joshua Dratel toto riešenie zamietli.

Z troj-členného tímu právnikov Hicksovi zostal iba major Dan Mori. Situáciu v miestnosti pozorovali aj novinári, zástupcovia mimovládnych organizácií (vrátane Amnesty International), veľvyslanec Austrálie, diplomati a zástupcovia austrálskej vlády a tiež Hicksov otec a sestra. David Hicks je jediným zo zadržiavaných na Guantánamo, ktorého navštevovala rodina.

Asi po troch hodinách sa David Hicks priznal k jednému z dvoch obvinení – „k materiálnej pomoci pre terorizmus“. Obvinenie uvádzalo, že medzi decembrom 2000 a decembrom 2001 Hicks v kontexte ozbrojeného konfliktu materiálne podporoval al-Kájdu. Vojenské komisie môžu súdiť aj retrospektívne, za zločiny spáchané v tzv. vojne proti terorizmu aj pred 11. septembrom 2001.
Hicks odmietol druhé obvinenie o podporovaní teroristických činov.

Maximálny trest pre Davida Hicksa je doživotie, avšak akékoľvek väzenie si bude odpykávať v Austrálii. Priznanie pre neho znamená koniec neobmedzeného väznenia na Guantáname. Do Austrálie by sa mal vrátiť do konca tohto roku.