Svet chce slobodnú Barmu

Aun Schan Su Ťij odmieta slobodu, pokiaľ neprepustia jej kolegov

Barmská opozičná líderka Aun Schan Su Ťij bola začiatkom novembra 2003 prepustená z domáceho väzenia. Keďže ale vládnuca junta neoslobodila jej spolupracovníkov z Národnej ligy za demokraciu, disidentka ponúkanú slobodu odmietla. Nositeľka Nobelovej ceny Aun Schan Su Ťij bola zadržiavaná od zrážky medzi jej stúpencami a provládnymi demonštrantmi od 30. mája tohto roku. Jej uväznenie zdvihlo celosvetovú vlnu odporu voči vojenskej diktatúre v Barme. Do medzinárodnej kampane sa zapojili mimovládne organizácie, médiá aj politici. Amnesty International v Holandsku napríklad oslovila dídžejov rozhlasových staníc, ktorí niekoľkokrát odvysielali pesničku Walk on skupiny U2 venovanej Aun Schan Su Ťij.

Aun Schan Su Ťij sa už roky usiluje dosiahnuť, aby v Barme zavládla demokracia. Pre krajinu, kde od roku 1962 panuje militaristický režim, by to znamenalo obrovský krok vpred.
Zastavila by sa prísna cenzúra médií a ľudia by už nemuseli žiť v tichom strachu. Veľkým pozitívom by bolo zrušenie hospodárskych sankcií, ktoré na Barmu uvalili západné štáty v snahe prinútiť generálov aspoň k čiastočným zmenám.
V máji 2002 prepustili Aun Schan Su Ťij z dovtedy posledného domáceho väzenia. Zlá ekonomická situácia donútila generálov, aby začali do istej mieri vyjednávať s opozíciou. Určitý čas prebiehali dialógy medzi juntou a Su Ťij, ale priniesli iba malý pokrok, v rámci ktorého bolo oslobodených asi 200 politických väzňov.
Udalosti sa prudko zhoršili v máji tohto roku. Pri ozbrojenom útoku provládnych demonštrantov na členov demokratickej strany zomrelo viac ako sto ľudí. Generáli zadržali Aun Schan Su Ťij, poslali ju do domáceho väzenia a rovnako rozhodli aj o jej tridsiatich piatich spolupracovníkoch. Takéto porušenie ľudských práv vyvolalo pobúrenie v krajinách po celom svete. Amnesty International požadovala okamžité prepustenie Aung San Suu Kyi a jej stúpencov. Tentokrát dali najavo svoje rozhorčenie aj celebrity z hudobnej brandže. Oslobodenie Su Ťij bolo cieľom kampane, ktorú zorganizovala britská The Burma Campaign UK v spolupráci s európskou redakciou hudobnej stanice MTV. Podporili ju hlavne spevák Coldplay Chris Martin, Bono, Bob Geldof, Macy Gray a Lenny Krawitz. Vznikli špeciálne internetové stránky s petíciami adresované Kofimu Annanovi, požadujúce, aby informoval o zatknutí opozičnej líderky členov Bezpečnostnej rady OSN. Kampaň spropagovali niekoľké hudobné stanice. Mala dosah na približne 112 miliónov domácností. Do éteru opäť prenikla pieseň Walk On. „S podporou umelcov a MTV dokážeme osloviť milióny ľudí. My sme svet a ak svet bude konať spoločne, môžeme priniesť Barme slobodu,“ skonštatoval John Jackson, riaditeľ Burma Campaign UK.
Vyslanec OSN Paulo Sergio Pinheiro navštívil Su Ťij až potom, čo mu barmská vláda udelila špeciálne povolenie. Vyšetrovanie májových zrážok a následného zatýkania však junta nepovolila. Pinheiro oznámil, že líderka opozície odmieta vlastnú slobodu, pokiaľ budú jej spolupracovníkov stále zadržiavať, a žiada objektívne vyšetrovanie útoku na svojich ľudí. „Chcem len spravodlivosť, a nie pomstu,“ tvrdí Aun Schan Su Ťij .

Jana Machatová
Amnesty International na Slovensku