Turecko pri potlačovaní protestov hrubo porušovalo ľudské práva

Turecké orgány sa dopustili opakovaného porušovania ľudských práv pri pokusoch potlačiť protesty, ktoré prebiehali v lete vo viacerých mestách a začali v súvislosti s parkom Gezi, tvrdí Amnesty International.

Organizácia v dnes publikovanej správe detailne popisuje najhoršie incidenty, pri ktorých polícia použila neprimeranú silu, poukazuje na zlyhanie tureckých úradov pri vyšetrovaní zneužitia moci, a popisuje prenasledovanie, ktoré zažili mnohí účastníci protestov. „Pri pokuse potlačiť protesty v parku Gezi boli niekoľkonásobne porušené ľudské práva a slobody, ako sú sloboda zhromažďovania, právo na život, osobnú slobodu a zákaz mučenia a iného zlého zaobchádzania,“  hovorí Andrew Gardner, expert Amnesty International na Turecko.

„Demokratizačný balíček“, ktorý turecký premiér predstavil v pondelok, pritom nedáva odpoveď na závažné porušovanie práv, ku ktorému došlo a nezaručuje, že k nemu opäť nedôjde v budúcnosti.
Nová správa Amnesty International s názvom „Protesty v parku Gezi: Brutálne popretie práva na slobodu zhromažďovania v Turecku“, popisuje použitie ostrej munície, slzotvorného plynu, vodných diel, plastových nábojov a fyzického násilia na protestujúcich, ktoré na mieste protestov zanechalo viac ako 8000 zranených. S neprimeranými zásahmi polície boli taktiež spájané tri úmrtia protestujúcich.

Podľa zistení správy:

• boli protestujúci a ostatní vážne bití, v dôsledku čoho jeden protestujúci umrel a mnohí ďalší ostali zranení;
  • polícia pravidelne strieľala plastové náboje mieriac do hláv a vrchnej časti tela protestujúcich;
  • polícia používala slzotvorný plyn priamo proti protestujúcim a okolostojacim, a dokonca bol vypustený aj do obytných budov a nemocničných zariadení, čo viedlo k stovkám zranených a podľa svedkov k smrti minimálne jednej osoby;
  • boli do vodných diel pridané chemické prípravky;
  • boli ženy, ktoré sa zúčastnili protestov, sexuálne napadnuté príslušníkmi poriadkových síl;
  • boli použité ostré náboje, v dôsledku čoho zomrela jedna osoba.
  •

Zatiaľ čo sa zdá, že drvivá väčšina prípadov policajného násilia zostane nepotrestaná, mnohí z tých, ktorí protesty organizovali a aktívne sa ich zúčastnili, čelili urážkam, hrozbám a dnes čelia i trestnému stíhaniu založenému na nespravodlivých a vymyslených obvineniach. Tí, ktorí podporovali protestujúcich alebo šírili informácie o protestoch ako lekári, právnici, novinári a dokonca obchodníci, čelili rôznym hrozbám a zastrašovaniu.

“Stovky ľudí čelia trestnému stíhaniu iba za ich účasť na protestoch, bez akýchkoľvek dôkazov o ich možnej účasti pri aktoch násilia,“ hovorí Andrew Gardner. Mnohí z tých, ktorí boli obvinení z organizovania protestov sú vyšetrovaní na základe antiteroristických zákonov.

“Ak je niekde použitá tak neprimeraná sila ako v Turecku, poukazuje to na nedostatočný výcvik alebo kontrolu príslušníkov polície a to, že nemajú jasné pokyny o obmedzeniach pri použití sily a navyše sa cítia byť beztrestní, pretože podobné incidenty väčšinou nie sú riadne prešetrené,“  dopĺňa Jana Vargovčíková, hovorkyňa Amnesty International Slovensko.

Amnesty International vyzýva vlády a dodávateľov materiálu na potláčanie nepokojov, aby okamžite zastavili ich vývoz alebo predaj do Turecka. Ide najmä o slzotvorný plyn, dráždivé spreje, plastové náboje a iné vzdušné projektily. Takýto zákaz by mal ostať v platnosti do tej doby, než turecké orgány neumožnia okamžité, nezávislé a nestranné vyšetrenie podozrení na zneužitie alebo neoprávnené použitie sily orgánmi polície, a než turecké orgány nepreukážu záväzok, že použitie sily bude v budúcnosti prebiehať výlučne v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Doplňujúce informácie:

Podľa Základných zásad OSN pre použitie sily a strelných zbraní zo strany príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní sa musí polícia vyhnúť použitiu násilia pri rozptyľovaní zhromaždení a tam, kde to nie je možné, musia použiť len nutné minimum sily.

Ostrá munícia – Dňa 1. júna bol Ethem Sarısülük postrelený do hlavy policajtom a zomrel na následky zranení dňa 14. júna. Policajt bol obvinený, ale z najmenej závažného činu, ktorý prichádzal do úvahy – neúmyselného spôsobenia smrti prekročením hranice legitímnej sebaobrany. Jeho rodina a svedkovia udalosti sú prenasledovaní.

Slzotvorný plyn polícia strieľala ako zbraň proti demonštrantom. Bol tiež použitý proti ľuďom utekajúcim pred políciu a okolostojacim. Svedkovia uvádzajú, že dňa 3. júna Abdullaha Cömerta zasiahol policajt zblízka do hlavy kanistrom slzotvorného plynu. Na druhý deň zraneniam podľahol.

Sexuálne napadnutie Eylem Karadag zadržali, zbili a obťažovali policajti po tom, čo ju zastavili blízko miesta demonštrácie v časti Ankary Dikmen dňa 26. júna. Podala sťažnosť za sexuálne napadnutie a bola informovaná, že jej prípad bude vyšetrený

Deniz Erşahin policajti sexuálne napadli v časti Ankary Kızılay dňa 16. júna. Jej sťažnosť polícia zaregistrovala.