Ukrajina musí okamžite skoncovať so stupňujúcim sa násilím

Použitie ostrej munície zo strany polície v Kyjeve by len zhoršilo situáciu, ktorá je už teraz veľmi nestabilná – hovorí Amnesty International po tom, čo zomreli štyria demonštranti a ukrajinská vláda na to reagovala vyhlásením, že polícia môže začať používať ostré náboje.

Smrť muža, ktorý bol brutálne zbitý dvoma príslušníkmi poriadkovej polície, je len ďalším príkladom všadeprítomnej policajnej beztrestnosti na Ukrajine.

“Musí začať platiť nulová beztrestnosť pre policajtov, ktorí sa uchyľujú k zneužívaniu sily. Opakovane sme vyzvali ukrajinské úrady, aby poslali páchateľa pred súd, ale bezprávne násilie zo strany policajtov pokračuje – a viedlo už aj k najmenej jednému úmrtiu. Čo ešte ďalšieho sa musí stať, aby sa policajti stali zodpovednými za porušovanie ľudských práv?” Hovorí Heather McGill, expertka Amnesty International na Ukrajinu.

Ministerstvo vnútra popiera, že by polícia použila ostré náboje, ale vyhráža sa, že sa to môže zmeniť v prípade streľby. “Ukrajinské úrady by si mali uvedomiť, že policajti majú používať strelné zbrane len v prípade, keď tým zabráni bezprostrednému ohrozeniu života alebo život ohrozujúcemu zraneniu,” vysvetľuje Heather McGill. “Beztrestnosť pre príslušníkov ozbrojených síl na Ukrajine je skutočne vážny problém a rozhodnutie o povolení používať ostrú muníciu je v tejto súvislosti alarmujúce.”

Prevažne pokojné demonštrácie sa vyhrotili v Kyjeve v nedeľu – po tom, čo vláda v piatok predstavila sériu nových zákonov, ktoré kriminalizujú protesty a výrazne obmedzujú slobodu zhromažďovania a prejavu. Nové nariadenia vstúpili do platnosti v utorok 21. januára o polnoci

“Ukrajinské úrady musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby zastavili eskaláciu násilia v Kyjeve. Nesmú už umierať ľudia. Ak – ako hovoria – majú záujem o mierové riešenie politickej krízy v krajine, mali by začať okamžite rešpektovať ľudské práva a nesnažiť sa ich obyvateľom vziať pomocou rozsiahlej legislatívy, potláčaní pokojných protestov a umožneniu polície používať beztrestne hrubú silu,” dodáva Heather McGil.