Veľká Británia: Zamestnanec denníka Guardian protizákonne zadržaný na letisku Heathrow

Zamestnanec denníka Guardian, ktorý bol zadržaný, keď prechádzal Londýnskym letiskom, je podľa všetkého obeťou neopodstatnenej pomsty, a to len preto, s kým je ženatý, uviedla Amnesty International.

David Michael Miranda je manželom Glenna Greenwalda, novinára denníka Guardian, ktorý anazyloval a zverejnil informácie o dokumentoch odhaľujúcich rozsiahle, systematické a nezákonné sledovanie vládou Spojených štátov. Tieto dokumenty zverejnil Edward Snowden.

Miranda bol zastavený, keď prechádzal letiskom Heathrow a zadržaný po dobu takmer deviatich hodín, čiže do času, kedy ho úrady už nemohli zadržiavať bez povolenia vyššie postavených autorít.

„Je vysoko nepravdepodobné, že David Michael Miranda, brazílsky občan prechádzajúci Londýnom, bol zadržaný náhodne, predovšetkým s ohľadom na úlohu, ktorú jeho manžel zohral v odhalení pravdy o nezákonnosti sledovania NSA,“ povedal Widney Brown, riaditeľ oddelenia medzinárodného práva a politiky Amnesty International.

„Davidovo zadržanie bolo protizákonné a neospravedlniteľné. Bol zadržaný podľa zákona, ktorý porušuje akýkoľvek princíp spravodlivosti a jeho zadržanie ukazuje, že je tento zákon možné zneužiť z malicherných dôvodov pomsty.“

Bol zadržaný v zmysle Časti 7 britského Zákona o terorizme z roku 2000, veľmi nejasne formulovaného zákona, ktorý bol opakovane kritizovaný za to, že svojou nejasnosťou umožňuje zneužívanie jednotlivcov. Doteraz boli žiadosti o jeho reformu neúspešné.

„Jednoducho neexistuje žiadny dôvod veriť, že David Michael Miranda predstavuje akúkoľvek hrozbu vláde Spojeného kráľovstva. Jediným možným zámerom za jeho zadržaním je obťažovanie jeho aj jeho manžela, novinára denníka Guardian Glenna Greenwalda, za jeho úlohu pri analýze údajov zverejnených Edwardom Snowdenom.“

„Štáty nemôžu prijímať protiteroristické zákony a tvrdiť, že sú nevyhnutné na ochranu ľudí pred nebezpečenstvom, a potom tieto zákony používať proti ľuďom, ktorí využívajú svoje práva. Tým, že sa zamerali na Mirandu a Greenwalda vláda vysiela aj správu iným novinárom, že ak ostanú nezávislými a budú sa kriticky vyjadrovať o svojich vládach, tiež môžu byť cieľmi prenasledovania.“

Kontext:

Časť 7 je zákon, ktorý povoľuje polícii zadržať na hraniciach Spojeného kráľovstva kohokoľvek bez povinnosti preukázať pravdepodobný dôvod a zadržať po dobu deviatich hodín, a to bez ďalších povolení. Zadržaný musí zodpovedať akékoľvek otázky, a to bez ohľadu na to, či je prítomný právnik. Právnik nie je poskytovaný automaticky. Pre zadržaného je trestným činom odmietnuť odpovedať na otázky – bez ohľadu na dôvod jeho odmietnutia. Podľa rád zverejnených Asociáciou policajných veliteľov, by sa mala časť 7 používať len na boj proti terorizmu a nikdy nie zo žiadneho iného dôvodu. Podobne nejasnú a širokú časť toho istého akéhokoľvek dôvodu, Európsky súd pre ľudské práva v roku 2010 vyhlásil za nezákonnú. Časť 44 – ako sa volala – porušovala Článok 8 Európskej charty ľudských práv o ochrane súkromia.