Vítame predĺženie zbrojného embarga OSN na Južný Sudán

Bezpečnostná rada OSN o rok predĺžila zbrojné embargo na Južný Sudán. Regionálny riaditeľ Amnesty International pre východnú a južnú Afriku Tigere Chagutah to považuje za vítanú správu.

„Milióny civilistov a civilistiek trpia porušovaním ľudských práv zo strany ozbrojencov. Za takmer desaťročie konfliktu išlo často o hrozné prípady znásilnenia a sexuálneho násilia. Zbrojné embargo je nevyhnutné na zastavenie prílevu zbraní, ktoré v Južnom Sudáne umožňujú páchať vážne zločiny.

Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN vysiela juhosudánskej vláde jasný signál. Vláda musí urýchlene konať a aplikovať akčný plán na riešenie sexuálneho násilia a naplniť ďalšie kritériá stanovené Bezpečnostnou radou v rezolúcii 2577 z mája 2021.“

Amnesty víta predĺžené zbrojné embargo na Južný Sudán, ale „menej smrtiace zbrane“ aj naďalej napomáhajú páchaniu sexuálneho násilia

Podľa Chagutah je poľutovaniahodné, že Južný Sudán teraz bude môcť dovážať tzv. menej smrtiace vybavenie bez toho, aby musel informovať sankčný výbor Bezpečnostnej rady a požiadať o výnimku. Podľa nášho výskumu ozbrojené sily zneužívajú menej smrtiace zbrane na násilné potláčanie pokojných protestov. Civilnému obyvateľstvu pritom spôsobujú vážne zranenia a mnohé úmrtia.

„Bezpečnostnú radu naliehavo vyzývame, aby zabezpečila zavedenie účinných opatrení na kontrolu dovozu zbraní do Južného Sudánu. Štáty, podniky alebo jednotlivci, ktorí porušujú zbrojné embargo, musia niesť zodpovednosť,“ doplnil Chagutah.

Nedávne informácie o náraste sexuálneho násilia súvisiaceho s vojnovým konfliktom vyvolávajú v organizácii obavy. Komisia OSN pre ľudské práva v Južnom Sudáne, expertná skupina OSN, ako aj nedávne správy generálneho tajomníka Bezpečnostnej rady upozorňujú, že krajina nenapĺňa spoločný akčný plán, ktorý je jedným z kľúčových kritérií na zrušenie zbrojného embarga. Zneužívanie zbraní pri páchaní sexuálneho násilia potvrdzuje aj správa Amnesty International z roku 2022 (tu).

Zistite viac o našej práci