Vrah Anny Politkovskej odsúdený na 11 rokov

Bývalý policajt Dmitrij Pavljučenkov bol ruským súdom odsúdený k 11 rokom väzenia za podiel na vražde novinárky Anny Politkovskej z roku 2006. Amnesty International verdikt súdu víta, apeluje však na to, aby boli potrestaní aj ďalší vinníci.

Proces s piatimi ďalšími spolupáchateľmi sa má začať v marci tohto roka.“Verdikt súdu a dlho očakávaný trestný proces s vrahmi Anny Politkovskej vítame. Prípad ale nemôže byť vskutku uzavretý do doby, pokiaľ nebudú pred spravodlivosť privedení aj tí, ktorí si vraždu objednali,“ povedal riaditeľ Amnesty International pre Európu a strednú Áziu John Dalhuisen.

Anna Politkovská, novinárka a ochrankyňa ľudských práv známa svojimi ku Kremľu kritickými reportážami z Čečenska, bola zastrelená vo výťahu svojho domu 7. októbra 2006.

“Apelujeme na vyšetrovateľov, aby naďalej usilovali o hľadanie pravdy, nepozerajúc sa na politickú nevhodnosť,“ dodal Dalhuisen.

Právnici zastupujúci pozostalých sa chcú odvolať; pre Pavljučenka požadujú dlhší trest. Amnesty International volá po lepšej ochrane novinárov v Rusku a konci obmedzovania slobody slova. I po smrti Anny Politkovskej museli novinári a ochrancovia ľudských práv čeliť útokom a hrozbám, niektorí boli zabití a ich vinníci neboli potrestaní.

Medzi posledné obmedzenia presadzované ruskou vládou patrí napríklad návrh zákona, podľa ktorého by sa redukovalo množstvo „negatívnych informácií“ v médiách. V podstate sa jedná o cenzúru a obmedzenie slobody slova. “Tento zvyk ruskej vlády umlčovať tých, ktorí nesúhlasia, či sú kritickí, musí skončiť,“ uzavrel Dalhuisen.