10 úspechov Amnesty International v roku 2017

 

 

Zmena je možná, najmä vtedy keď sa ľudia spoja a konajú. Od písania podporných listov a kampaní pred sídlami spoločností, až po pozitívne zmeny v zákonoch, nádej v roku 2017 prekonala strach – a to všetko vďaka vám. Týchto 10 úžasných momentov sa udialo za pomoci podporovateľov a podporovateliek Amnesty International:

 

1. Prevratná interaktívna správa odhalila mučenie v sýrskej väznici Saydnaya

Interaktívna digitálna správa Amnesty International o väzení Saydnaya poskytla na základe svedeckej výpovede bývalých zadržaných osôb bezprecedentný pohľad na hrôzy vykonané v tomto vojenskom väzení, kam boli odvlečené stovky ľudí, ktorých už nikdy nikto nevidel. Boli sme odhodlaní systematicky dokumentovať zločiny, ktoré sa odohrali v tomto sýrskom väzení, s cieľom zabezpečiť spravodlivosť. Na základe našej správy sme získali prestížnu cenu Peabody-Facebook za vynikajúce výsledky v digitálnom reportingu.

 

2. Najdlhšie uväzneného novinára v Uzbekistane prepustili na slobodu

Mohamed Bekzhanov bol po 17 rokoch väzenia v Uzbekistane oslobodený. Bol jedným z najdlhšie väznených novinárov a novináriek na svete. Počas Amnesty kampane Maratón písania listov v roku 2015 viac ako 100 000 tisíc ľudí po celom svete napísalo za jeho svoju slobodu list. Z toho viac ako 15 000 podporovateľov a podporovateliek len v samotnej Kanade podpísalo petície a poslalo listy a tweety, ktoré volali po slobode Mohameda!

 

3. Prvé kroky smerom k vyriešeniu zneužívania ľudských práv v kobaltových baniach

Vláda Demokratickej republiky Kongo sa zaviazala do roku 2025 odstrániť detskú prácu a implementovať odporúčania uvedené v našej správe Pre toto zomierame z roku 2016. Správa poukazuje na nebezpečné pracovné podmienky v remeselných kobaltových baniach, kde pracujú tisíce dospelých a detí. Zároveň vyjadrili svetové značky svoj záujem o dopad našej práce na ich meno a začali vyšetrovať, či sa s kobaltom ťaženým deťmi obchoduje v ich podnikoch. Vďaka vašim listom, tweetom a verejným akciám pred predajňami Apple, uverejnila spoločnosť ako prvá zoznam všetkých svojich dodávateľov kobaltu v súlade s medzinárodnými štandardmi o dodávateľskom reťazci. Aj keď musí byť v tomto smere urobené ešte mnoho, bol to prvý pozitívny krok smerom k vyriešeniu zneužívania ľudských práv v dodávateľskom reťazci kobaltu.

 

4. Chelsea Manning oslobodená

Chelsea Manning bola oslobodená 17. mája po tom, ako bol v januári, po odchode prezidenta USA Baracka Obamu z funkcie znížený jej pôvodný rozsudok na 35 rokov odňatia slobody. Bola uväznená za zverejnenie tajných informácií, vrátane dôkazov o vojnových zločinoch údajne spáchaných americkou armádou. V rámci Maratónu písania listov napísalo v roku 2015 vyše štvrť milióna ľudí žiadosť o jej oslobodenie. V liste, ktorý napísala pre Amnesty uviedla: „Podporujem prácu, ktorú robíte s cieľom chrániť ľudí všade tam, kde sú právo, sloboda, pravda a česť zapierané.“

 

5. Pozitívny vývoj v prospech rovnosti manželských zväzkov

LGBTQI Austrálčania, komunitné skupiny, aktivisti a aktivistky a ich podporovatelia  a podporovateľky sa postavili za zmenu, vyjadrili sa a vybudovali hnutie za rovnosť. Výsledkom sú schválené zmeny v zákone o manželstve (definícia a náboženské slobody) a rovnosť manželských zväzkov. V Ázii sa po rozhodnutí najvyššieho súdu o rovnosti manželských zväzkov Taiwan stane prvou krajinou, ktorá zlegalizuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Podporovatelia a podporovateľky Amnesty zo 40 krajín z celého sveta poslali správy vo forme žiadosti o ruku, v ktorých vyzývali Taiwan aby “povedal áno”. Taiwanská vláda má teraz dva roky na to, aby tento zákon vytvorila.

 

6. Traja čínski robotnícki aktivisti boli prepustení na kauciu!

Hua Haifeng, Li Zhao, a Su Heng boli prepustení na kauciu po tom, ako boli zadržaní počas vyšetrovania pracovných podmienok v továrňach na topánky v Huajian. Ich prepustenie je, samozrejme, veľkou úľavou, no podľa čínskeho práva zostávajú obžalovaní prepustení na „kauciu“ často pod prísnym policajným dohľadom. Amnesty International situáciu aj naďalej monitoruje. Hua Haifeng vyjadril svoju úprimnú vďaku „všetkým vzácnym kolegom Amnesty International za vyslovenie podpory počas toho, ako som bol zadržaný. Práve vaša podpora dodávala mojej rodine viac odhodlania! Ďakujem vám!“

 

7. Naša správa donútila spoločnosti odpovedať na zneužívanie palmového oleja

Zamestnanci a zamestnankyne plantáží spoločnosti Wilmar v Indonézii informovali o tom, že po zverejnení našej správy Obrovský škandál s palmovým olejom začínajú vidieť zlepšenie pracovných a zamestnaneckých podmienok pre niektorých pracovníkov a pracovníčky. Teraz je im bez ohľadu na úlohy vyplácaná denná mzda, ktorá sa zvýšila približne o 25% a väčšina žien je zamestnaná na trvalý pracovný pomer. Tieto zlepšenia prišli po týždňovej kampani zameranej proti piatim spoločnostiam nakupujúcim palmový olej od Wilmaru: Colgate-Palmolive, Kellogg´s, Nestlé, Procter & Gamble a Unilevel.

 

8. Odmietli sme zatvoriť oči pred násilím mjanmarskej armády

Naše vyšetrovanie využívajúce satelitné snímky so svedectvami, fotografiami a videami prinieslo jasné dôkazy o taktike spaľovania zeme využívanej mjanmarskou armádou a o vážnych násilnostiach vrátane etnických čistiek, nezákonných zabití a svojvoľných zadržaní. Ako prví sme potvrdili používanie protipechotných mín pozdĺž hranice s Bangladéšom. Neúnavne využívame médiá, kampane a nátlakové stretnutia, prostredníctvom ktorých žiadame ukončenie tohto násilia, uvalenie embarga na všetky zbrane a umožnenie prístupu pre humanitárnych pracovníkov a pracovníčky a vyšetrovaciu misiu OSN. S vašou podporou zaistíme, aby bola páchateľom a páchateľkám týchto zločinov pripísaná zodpovednosť.

 

9. Riaditeľka Amnesty International Turecko bola prepustená

Privítali sme opäť na slobode İdil Eser, riaditeľku Amnesty International Turecko spolu s deviatimi ďalšími obrancami a obrankyňami ľudských práv. Idil bola zatknutá v júli počas rozsiahleho zákroku proti obrancom a obrankyniam ľudských práv v krajine za absurdné obvinenia spojené s terorizmom. Pre ňu a (trochu iným spôsobom) aj pre jej kolegov a kolegyne z Amnesty International Turecko to bola tvrdá a dlhá skúška. Sila a vytrvalosť ktoré preukázali boli inšpirujúce. “Verím, že organizácie ako Amnesty International čoraz dôležitejšie vo svete, kde vzrastá rozdelenie a xenofóbia,” napísala z väzenia Idil. “Myslím, že náš prípad posilnil solidaritu medzi ľudskoprávnymi organizáciami a mám z toho radosť.” Vďaka patrí všetkým v hnutí, ktorí a ktoré k tomuto výsledku prispeli tvrdou prácou a vytrvalosťou. Naďalej budeme pokračovať v kampani, pokiaľ nebude oslobodený aj Taner Kılıç, predseda Amnesty International Turecko, spolu s ďalšími neprávom väznenými osobami.”


10. Naše slová zmenili životy

December sa už tradične nesie v duchu Maratónu písania listov a vaša podpora je každý rok jednoducho úžasná. Minulý rok ste napríklad napísali neskutočných 4 660 774 listov, e-mailov a tweetov. Tieto správy sú plné slov podpory, ktoré znamenajú pre ich adresátov a adresátky veľmi veľa. Americký whistle-blower Edward Snowden, ktorý bol súčasťou Maratónu v roku 2016 povedal: „Chcem sa vám poďakovať, pokorne a z hĺbky srdca, za vašu neochvejnú podporu a obranu.“ Iba sám Edward dostal správy od 710 024 podporovateľov a podporovateliek Amnesty zo 110 krajín!

 

 

obrázek