AI žiada vyšetrenie prípadov zabitia civilistov

Podľa dostupných správ bolo pri včerajšom zásahu trhoviska v severnom Bagdade zabitých 15 civilistov a najmenej 30 ďalších vyviazlo so zraneniami. Amnesty International žiada okamžité a nestranné vyšetrenie úmrtí. Dôvodom sú rozporuplné správy o pôvode rakiet.

„V tomto konflikte sa veľmi zdôrazňuje vysoká technická úroveň použitých zbraní. Nemal by byť teda problém určiť, prečo k útoku došlo,“ skonštatovala medzinárodná organizácia. V prípade, že boli porušené Ženevské konvencie, musia byť zodpovedné osoby postavené pred spravodlivosť,“ dodala Amnesty International. Organizácia tiež vyzvala, aby boli okamžite prijaté opatrenia, ktoré v budúcnosti zabránia zabíjaniu civilistov.
Počet civilných obetí chybných útokov rastie. V nedeľu, 23.marca, boli v severnom Iraku zabití piati Sýrčania a ďalší desiati boli zranení. Americká strela totiž omylom miesto mosta trafila autobus vracajúci sa do Sýrie.
Deň predtým, 22.marca, boli neďaleko Mosulu v severo-východnom Iraku zabití štyria jordánski študenti. Neďaleko ich auta, na ktorom utekali pred americko-britským útokom, vybuchla bomba.
Amnesty International opakovane upozorňuje, že vojenské ciele musia byť vyberané opatrne a civilistom musí byť poskytnutá ochrana. V prípade podozrenia, že zvolený cieľ nie je vojenského charakteru a že útok môže spôsobiť straty na životoch obyvateľov, je ho nutné okamžite zastaviť.