Jemen: Spojené arabské emiráty nezodpovedne vyzbrojujú milície zbraňami zo Západu

Amnesty International dnes zverejnila výsledky svojho open-source výskumu, ktoré upozorňujú na to, že vojnový konflikt v Jemene je čoraz nebezpečnejší, keďže Spojené arabské emiráty (SAE) nezodpovedne vyzbrojujú milície širokým sortimentom moderných zbraní. Len hŕstka krajín urobila správny krok a zastavila prúd zbraní do ničivého konfliktu v Jemene. Ďalšie krajiny ich musia nasledovať. Miliardy dolárov nemôžu byť silnejším argumentum ako životy civilistov v Jemene.

Z výskumu „Keď zblúdia zbrane: Jemen pred novou smrteľnou hrozbou zbraní presmerovaných k milíciám“ vyplýva, že SAE sa stali hlavným dodávateľom obrnených vozidiel, mínometov, pušiek, pištolí a guľometov, ktoré nezákonne smerujú k milíciám obvineným z vojnových zločinov a ďalších vážnych porušení medzinárodného práva.

„Zatiaľ čo Spojené štáty americké, Spojené kráľovstvo, Francúzsko a ďalšie európske štáty si vyslúžili oprávnenú kritiku za dodávky zbraní koaličným jednotkám a Irán sa zaplietol do dodávok zbraní húsíom, objavuje sa nová smrteľná hrozba. Z Jemenu sa stáva výhodné pôsobisko pre milície s podporou SAE, ktoré sa do značnej miery vymykajú akejkoľvek kontrole,“ povedal Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko.

„Armáda SAE prijíma zo Západu a ďalších štátov zbrane v hodnote miliárd dolárov a vzápätí ich posiela milíciám v Jemene, ktoré sa nikomu nezodpovedajú a je o nich známe, že páchajú vojnové zločiny. Rozmach týchto bojových jednotiek je devastačnou správou pre jemenských civilistov, ktorých už boli zabité tisíce, kým ďalšie millióny sú v dôsledku vojny na pokraji hladomoru.“

Od marca 2015, keď v Jemene vypukol vojnový konflikt, západné štáty spolu s ďalšími štátmi dodali do SAE konvenčné zbrane v hodnote viac ako päť miliárd dolárov – ťažkú vojenskú techniku vrátane lietadiel a lodí, ručné strelné zbrane, ľahkú výzbroj a príslušenstvo a muníciu.

Napriek vážnym porušeniam medzinárodného práva, prisudzovaným SAE a milíciám, ktoré SAE podporujú, nasledovné štáty v poslednom čase zásobovali SAE zbraňami: Austrália, Belgicko, Brazília, Bulharsko, Česko, Francúzsko, Nemecko, Juhoafrická republika, Kórejská republika, Turecko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké a ďalšie.

Mnohé štáty, ktoré naďalej dodávajú zbrane do SAE, sú signatármi Dohody o obchodovaní so zbraňami. Pre niektoré z nich vyplývajú ďalšie záväzky z členstva v EÚ a z vnútroštátneho práva, na základe ktorých nesmú dodávať zbrane na páchanie vojnových zločinov. Tým, že v dodávkach zbraní pre SAE pokračujú aj napriek drvivým dôkazom, že tieto zbrane sú používané na páchanie vojnových zločinov a ďalšie vážne porušenia medzinárodného práva v Jemene, prejavujú voči týmto záväzkom dešpekt.

Amnesty International vyzýva všetky štáty, aby zastavili dodávky zbraní všetkým účastníkom konfliktu v Jemene, pokiaľ pretrváva podstatné riziko, že takáto výzbroj bude použitá na páchanie alebo uľahčenie vážnych porušení medzinárodného humanitárneho práva a dohôd o ľudských právach. Dánsko, Fínsko, Holandsko a Nórsko nedávno oznámili, že predaj zbraní do SAE pozastavujú.

Podobné články

Ukrajina: nedôvera a str...     Blog Denisa Krivosheevka, zastupujúceho riaditeľa pre Európu a Centrálnu Áziu v Amnesty International   Foto: Michal Burza   Na prvý pohľad by sa mohlo zdať,
Saudská Arábia: Prepust...   Od zatknutia Raifa Badawiho, saudskoarabského blogera a väzňa svedomia ubehlo už päť rokov. Pri tejto príležitosti Samah Hadid, riaditeľka kampaní AI pre Blízky východ povedala:
Výzva Bushovi na zmenu Pred inauguráciou Georga W. Busha za 43. prezidenta Spojených štátov amerických 20. januára 2001, Amnesty International vyzýva nového prezidenta aby upriamil pozornosť na spravodlivosť a zlepšil situáciu
Amnesty International Slo...     Po piatich rokoch od začiatku súdneho konania zbavil Okresný súd v Košiciach II. 27. februára 2015 všetkých obvinení 10 súčasných a bývalých policajtov.   Policajti boli
Amnesty International ods... Amnesty International odsudzuje bombové útoky v Londýne a vyjadruje hlbokú účasť obetiam násilia a ich príbuzným „Spoločná zraniteľnosť z nás všetkých robí účastníkov tragédie. Naša viera v
Pomáham ľuďom na útek...     Kaja je Živou knižkou v Živej knižnici Amnesty International. Svoj príbeh, ktorý sa najskôr volal “Kajine gaťky” sa vám dnes rozhodla prerozprávať sama. Jej príbeh
Vlády pod zámienkou voj... Od začiatku vojenskej akcie v Iraku 20. marca porušili viaceré krajiny právo na slobodu vyjadrovania a zhromažďovania sa. V mnohých prípadoch použila polícia neprimeranú silu. Žiadateľom o
Koncert za ľudské práv...     Po úspechu prvého Koncertu za ľudské práva sa organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International Slovensko rozhodla urobiť zo spojenia umenia a ľudských práv tradíciu.
Belehrad Pride 2010 ̵... Belehrad Pride 2010 sa konal 10. októbra. Išlo vôbec o prvý pochod tohto druhu za posledné desaťročie v Belehrade. Deň predtým nacionalistické organizácie a zástupcovia srbského pravoslávneho
Malé a ľahké zbrane sa... “85% úmrtí, o ktorých informujeme je spáchaných malými a ľahkými zbraňami. Kvôli nekontrolovanému predaju nimi denne zomrie 700 až 1000 ľudí,” informuje Amnesty International pri príležitosti Konferencie

Nechajte nám komentár