Prístup európskych lídrov k situácii ľudí na úteku v stredomorskej oblasti potrebuje zmenu

Nová analýza Amnesty International upozorňuje na pretrvávanie neprijateľnej situácie, v ktorej sa ocitajú ľudia na úteku, keď sa z dôvodu prenasledovania, vojnového konfliktu, chudoby alebo nepriaznivých environmentálnych podmienok rozhodnú pre nebezpečnú cestu cez Stredozemné more. Ich žiadosti o bezpečné vylodenie často ostávajú nevypočuté.

Analýza s titulom „Uväznení v Stredozemnom mori reaguje na prípad zo začiatku roka 2019, keď sa 49 mužov, žien a detí ocitlo uväznených v stredomorskej oblasti. Ešte v decembri 2018 ich zachránila humanitárna loď Sea-Watch 3, ale následne ich opakované žiadosti o poskytnutie bezpečného vylodenia ostali zo strany maltských a talianskych úradov nevypočuté 19 dní.

Úrady uvádzali Lýbiu ako krajinu zodpovednú za poskytnutie prístavu lodi Sea-Watch 3. Bezohľadnosť a ignorovanie bezpečia ľudí na palube však spôsobila aj neschopnosť európskych lídrov vo vzniknutej situácii zasiahnuť. Tento prípad nie je prvým, a pravdepodobne ani posledným podobným od roku 2011.

„Podľa platného medzinárodného práva musí byť ľuďom, ktorí sa ocitnú na mori v nebezpečenstve, poskytnutá rýchla záchrana a bezpečie. Za bezpečnú sa v tomto prípade považuje krajina, v ktorej majú ľudia možnosť požiadať o azyl, a v ktorej im je garantované dodržiavanie ich ľudských práv,“ povedal Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko. „Na základe dohody medzi EÚ a Lýbiou, v rámci ktorej sú ľudia na úteku navracaní zo Stredomoria do Lýbie, však dochádza k hrubému porušovaniu ich práv. Na území Lýbie často čelia násiliu, zneužívaniu a nehumánnemu zaobchádzaniu.“

Prípad lode Sea-Watch 3 má podľa Amnesty International viacero príčin: Na základe Dublinského systému, ktorý upravuje azylové procesy v rámci Európskej únie, nesie najväčší podiel zodpovednosti niekoľko krajín tvoriacich vonkajšiu hranicu únie. Tie sú totiž povinné spracovať všetky žiadosti o azyl.“ Pobrežné krajiny stredomorskej oblasti preto váhajú pri poskytnutí bezpečného prístavu ľuďom v núdzi, čím porušujú medzinárodné právo.”

K neznesiteľným situáciám, v ktorých sa ocitajú ľudia na úteku v oblasti Stredozemného mora, prispievajú aj nenávistné a xenofóbne vyhlásenia európskych lídrov, motivované ziskom politických preferencií. Väčšinu ľudí na úteku pritom stále prijíma iba niekoľko krajín subsaharskej Afriky a Blízkeho východu. „Muži, ženy a deti trpiace na mori sa tak stávajú pešiakmi v politickej hre európskych lídrov.“

Amnesty International žiada, aby európske vlády poskytli ľuďom na úteku možnosť dostať sa do Európy v lepších podmienkach a bezpečnými cestami. Na úrovni Únie žiada, aby prehodnotili svoje politiky upravujúce azylový proces, tak aby zabezpečili spravodlivý systém zdieľanej zodpovednosti a zrušili dohody, ktoré nepredstavujú komplexné riešenie, porušujú medzinárodné právo a prispievajú k utrpeniu ľudí na úteku.

Páči sa Vám čo robíme? Podporte nás vstupom do Krajiny ľudskosti

Podporte svojím podpisom ľudí na úteku v USA.

Podobné články

Dokumenty a dohovory Orga... Charta OSN (Charter of the United Nations – UN Charter)   Charta OSN je zakladajúcim dokumentom Organizácie spojených národov, ktorá bola podpísaná v San Franciscu 26. júna 1945. Do
Taliansko: Segregované t...   Mestské autority Ríma prevádzkujú diskriminačný systém ubytovania, ktorý tisíckam Rómom zabraňuje v prístupe k primeranému ubytovaniu, vyjadrila sa Amnesty International v správe vydanej 30. októbra.
Irán popravil päť poli... Amnesty International odsúdila popravu štyroch kurdských politických aktivistov a jedného Iránca, ktorí boli obvinení z “nepriateľstva proti bohu”. Medzi popravenými je aj jedna žena.   Štyria Kurdi
Krym: Od anexie už uplyn...     De facto úrady na Kryme zlyhali vo vyšetrení sérií únosov a mučení svojich kritikov. Uchýlili sa k nemilosrdnej kampani zastrašovania, ktorá má umlčať disent. Uviedla to Amnesty
Sľub ľudských práv os... Amnesty International (AI) dnes zverejnila Výročnú správu o stave ľudských práv vo svete a upozornila, že vlády, ktoré nedokázali zabrániť porušovaniu ľudských práv, dlhujú ľuďom ospravedlnenie. “Vlády
Vrah Anny Politkovskej od...   Bývalý policajt Dmitrij Pavljučenkov bol ruským súdom odsúdený k 11 rokom väzenia za podiel na vražde novinárky Anny Politkovskej z roku 2006. Amnesty International verdikt súdu
Rusko: Zastrašovanie bud...   Zastrašovanie občianskej spoločnosti v Rusku bude pokračovať v nezmenenej miere aj napriek prepusteniu väzňov svedomia, uviedla dnes Amnesty International.   Organizácia dlhodobo viedla kampaň za okamžité a
Šesť dôvodov, prečo s...   Od 8. marca 1975 oslavujeme úspechy žien, no poukazujeme aj na nedostatočnú rovnosť medzi pohlaviami. Je to však naozaj stále nevyhnutné aj po 41 rokoch?
Albert Woodfox na slobode...   Albert Woodfox, ktorý strávil vo väzení v Louisiane  43 rokov, je na slobode!   V roku 1972 bol usvedčený z vraždy väzenského dozorcu, pričom neexistoval fyzický
Posielanie listov má st...   Maratón písania listov organizovaný AI spojil jednotlivcov z celého sveta, aby vyjadrili solidaritu a vyzvali vlády na zabezpečenie spravodlivosti pre 12 jednotlivcov, ktorí sa stali obeťami porušovania

Nechajte nám komentár