Neriadené bombardovanie v meste Černihov usmrtilo 47 ľudí. Amnesty International preskúmala okolnosti útoku.

TLAČOVÁ SPRÁVA AMNESTY INTERNATIONAL
9. marca 2022

V tlačovej správe sa venujeme týmto témam:

  • útok, ku ktorému došlo 3. marca 2022 v ukrajinskom meste Černihov,
    usmrtil 47 ľudí, ktorí stáli v rade na chlieb
  • smrtiaci útok môže predstavovať vojnový zločin

Vo štvrtok 3. marca 2022 približne o 12:15 hod. zasiahli malé námestie medzi ulicami Viačeslava Čornovola a Kruhova v meste Černihov viaceré bomby. Pri ruskom leteckom útoku, ktorý poškodil niekoľko budov, podľa zistení Amnesty International zahynulo 38 mužov a 9 žien.

Tím Amnesty International zameraný na dokumentovanie krízových situácií overil a analyzoval videozáznamy a rozhovory so svedkami a svedkyňami útoku. Tieto zistenia viedli k záveru, že letecký útok viedla s najväčšou pravdepodobnosťou ruská armáda, ktorá použila najmenej osem neriadených leteckých bômb.

„Letecký útok, ktorý zasiahol ulice Černihova, je šokujúci. Ide o jeden z najsmrtiacejších útokov, aké sme na Ukrajine dosiaľ zaznamenali. Ruská armáda opäť nerozlišovala medzi vojenskými a civilnými cieľmi a ničivo zasiahla ľudí, ktorí sa venovali svojim každodenným činnostiam na verejnom priestranstve, vo svojich domoch a v obchodoch,“ uviedla riaditeľka Amnesty International pre krízové situácie, Joanne Mariner.

„Prokurátor Medzinárodného trestného súdu by mal tento letecký útok vyšetriť ako vojnový zločin. Obete útoku a ich rodiny si zaslúžia spravodlivosť a odškodnenie, kým osoby zodpovedné za tieto zločiny musia niesť za svoje činy zodpovednosť,“ doplnil riaditeľ Amnesty Slovensko, Rado Sloboda.

Celú správu v angličtine si môžete prečítať na https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/03/ukraine-russian-dumb-bomb-air-strike-kills-civilians-in-chernihiv-new-investigation-and-testimony/