Európske krajiny musia chrániť právo na protest aj počas eskalácie násilia v Izraeli a na Okupovaných palestínskych územiach

Viaceré európske krajiny plošne zakázali všetky demonštrácie a zaviedli ďalšie obmedzenia protestov na podporu ľudských práv palestínskej civilnej populácie. Esther Major, zástupkyňa riaditeľa Amnesty International pre výskum v Európe, vyzýva pred blížiacimi sa víkendovými protestmi na ochranu práva na protest naprieč kontinentom.

„Ničivé dôsledky izraelského bombardovania a nezákonnej blokády Gazy pochopiteľne nútia mnohých ľudí v Európe protestovať za práva palestínskej populácie. V mnohých európskych krajinách však úrady právo na protest nezákonne obmedzujú. Opatrenia sa pohybujú od zákazov konkrétnych pokrikov, cez držanie palestínskej vlajky a zákaz niektorých sloganov na transparentoch až po policajnú brutalitu a zatýkanie pokojných protestujúcich. V niektorých prípadoch štáty plošne zakázali všetky demonštrácie,“ uviedla Major.

Úrady v Nemecku zakázali drvivú väčšinu protestov za práva palestínskej populácie. Francúzsko sa pokúsilo urobiť to isté, Najvyšší správny súd však francúzskej vláde oznámil, že nemôže zaviesť plošný zákaz demonštrácií na podporu palestínskej populácie.

V niektorých častiach Švajčiarska plošne zakázali všetky demonštrácie, ktoré sa majú uskutočniť počas víkendu

Obavy vzbudzuje aj dianie vo Veľkej Británii. Ministri poslali vedúcim predstaviteľom polície a univerzít formálne listy. Tie by mohli policajné zložky a školy využiť na neprimerané obmedzovanie slobody prejavu alebo združovania. Amnesty International vyzýva všetkých politikov, aby komunikovali zodpovedne a vyhýbali sa rozdeľujúcej rétorike. Vo švajčiarskom Zürichu zakázali všetky demonštrácie súvisiace s konfliktom. V Bazilejskom kantóne a v Berne plošne zakázali všetky demonštrácie, ktoré by sa mohli uskutočniť počas nadchádzajúceho víkendu.

„Štáty majú zákonnú povinnosť zabezpečiť, aby ľudia mohli pokojne vyjadriť svoje obavy a solidaritu. Vzhľadom na množstvo protestov plánovaných na tento víkend vyzývame úrady v celej Európe, aby chránili slobodu prejavu a právo na pokojné zhromažďovanie,“ dodala Major.

Amnesty situáciu monitoruje a pravidelne prináša nové ľudskoprávne stanoviská

Amnesty International je nestranná ľudskoprávna organizácia, ktorá pravidelne vydáva správy k situácii v Izraeli a na Okupovaných palestínskych územiach. Organizácia chce docieliť, aby všetky strany ozbrojeného konfliktu medzi Hamasom a Izraelom dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a medzinárodné právo v oblasti ľudských práv. V súlade s týmto cieľom bude Amnesty International vo svojich budúcich správach skúmať nasadenie izraelskej armády v pásme Gazy v záujme určiť, či Izrael dodržiava pravidlá medzinárodného humanitárneho práva vrátane vykonávania nevyhnutných preventívnych opatrení na minimalizáciu škôd voči civilistom a civilným objektom a zdržania sa nezákonných útokov a kolektívnych trestov voči civilnému obyvateľstvu, ako to vyžaduje medzinárodné právo. Amnesty International bude naďalej sledovať aj aktivity Hamasu a iných palestínskych ozbrojených skupín.

Pravidelné aktualizácie nájdete na tomto odkaze.

Zistite viac o našej práci