Incidenty policajnej brutality pokračujú

Rakúska vláda naďalej ignoruje závažné prípady policajnej brutality a nedokázala ukončiť zlé zaobchádzanie so zadržanými osobami, uviedla dnes Amnesty International (AI) vo svojej správe, ktorú dnes zverejnila na tlačovej konferencii vo Viedni.

Zadržané osoby vypovedali o opakovanom kopaní, fackovaní, bitke gumenými obuškami a používaní sprejov s korením po spútaní. Výpovede sú často potvrdené očitými svedkami a lekárskymi správami. Obeťami sú väčšinou cudzinci a rakúski občania inej farby pleti, v mnohých prípadoch polícia používa rasistický slovník.

V máji minulého roku deportovali traja policajti 25-ročného nigérijského žiadateľa o azyl Marcusa Omofuma z letiska vo Viedni. Podľa výpovedí mu v lietadle zapchali ústa a lepiacou páskou ho priviazali na sedadlo. Cestu neprežil.

V novembri 1998 rakúsky občan tmavej pleti doktor C. zacúval do jednosmernej ulice. zastavila ho policajná hliadka a jeden z policajtov na neho zakričal: “Prečo ideš do protismeru ty neger?” Podľa výpovedí svedkov ho sotili do tŕnistého kríku, spútali ho a zbili do bezvedomia. Manželka doktora C. tvrdí, že pri útoku jeden z policajtov kričal na svojho kolegu: “Dolám ho, až nebude môcť chodiť!”. Doktor C. strávil jedenásť dní v nemocničnej opatere.

“Vyšetrovanie prípadov zlého zaobchádzania políciou bolo pomalé, neúplné a často bezvýsledné. V rokoch 1998 a 1999 sa pred súd dostalo iba niekoľko páchateľov zlého zaobchádzania. Zadržaní, ktorí vzniesli proti policajným príslušníkom žalobu, boli často spätne obžalovaní z kladenia odporu pri zatýkaní, fyzického napadnutia alebo urážania,” uvádza AI.

V júli 1998 vošli do čínskej reštaurácie vo Viedni traja policajti a vyžiadali si doklady od zamestnancov. Kuchár čínskej národnosti nemal doklady pri sebe, na čo ho, podľa výpovedí svedkov, policajti vyvliekli z kuchyne a začali ho biť. Jedna z prítomných čašníčok Che Sioučen sa pokúsila zasiahnuť, no policajt ju odkopol a udrel do hrude. V sebaobrane sa pokúsila zaútočiť na policajta topánkou, no ten ju začal biť jej druhou topánkou. Druhá čašníčka Che Sioučchin, ktorá bola prítomná pri incidente, podala na policajtov žalobu, za ktorou nasledovala protižaloba policajtov za fyzické napadnutie a kladenie odporu pri zatýkaní. Všetci traja zadržaní, boli odsúdení na podmienečné tresty odňatia slobody v trvaní od troch do siedmich mesiacov.

Výbor OSN proti mučeniu sa na svojom zasadaní v novembri minulého roku zaoberal Druhou pravidelnou správou, v ktorej Rakúsko uvádza opatrenia, ktoré podniklo na implementáciu záväzkov voči Dohovoru proti mučeniu. Výbor odporučil, aby polícia bola vzatá na zodpovednosť za porušovanie ľudských práv s jasným odkazom, že zneužívanie moci nebude ďalej tolerované.

Amnesty International je presvedčená, že správanie páchateľov porušovania ľudských práv sa môže stať omnoho závažnejšie, v prípade, že nebudú vzatí na zodpovednosť pred zákonom. AI znovu vyzýva novú rakúsku vládu, aby okamžite a dôkladne vyšetrila všetky incidenty zlého zaobchádzania, zabránila rasizmu v policajných zložkách, dala jasne najavo, že zlé zaobchádzanie je neakceptovateľné a potrestala páchateľov.