Izraelská polícia používa softvér Pegasus na sledovanie občanov

Na správu z dnešného rána, že izraelská polícia používa sledovací softvér Pegasus spoločnosti NSO Group proti izraelským občanom a občiankam, reagoval Gil Naveh, hovorca Amnesty International Izrael: „Ak sa toto dôležité odhalenie potvrdí, musí vyvolať vážnu reakciu v Izraeli aj na celom svete. Hoci tieto správy nie sú prekvapením, podrobnosti sú šokujúce a vyvolávajú značné obavy.

Ako Amnesty International už predtým zdokumentovala, pred sledovacím softvérom Pegasus nie je v bezpečí prakticky nikto. Tieto odhalenia sú ďalším dôkazom, že riziku tajného sledovania sú vystavení novinári, političky, právnici, aktivistky či obrancovia ľudských práv.

Nemôžeme veriť tým, ktorí roky trvajú na tom, že Pegasus sa používa výlučne proti „legitímnym cieľom“ mimo Izraela a že neexistuje spôsob, ako zabrániť zneužitiu tejto kybernetickej zbrane.

Celé priemyselné odvetvie kybernetického sledovania musí podliehať prísnejšej kontrole, rovnako ako celý izraelský bezpečnostný priemysel.

Na týchto odhaleniach sa opäť ukazuje, prečo je naliehavo potrebné, aby sa vlády zaviazali zastaviť všetky formy sledovania, ktoré porušujú ľudské práva, a aby sa zaviedlo celosvetové moratórium na vývoz, predaj, prevod, prevoz a používanie sledovacej techniky, až kým sa nezavedie spoľahlivý regulačný rámec, ktorý bude v súlade s ľudskými právami.“

Viac informácií o výskume, dôkazoch a používaní samotného softvéru si môžete prečítať v slovenčine na tomto odkaze.

Výskumy ako tento by sme nemohli realizovať bez pravidelnej podpory ľudí, ako ste vy. Ďakujeme za každý podpis petície, zdieľanie či drobný pravidelný príspevok. Vaša podpora nám pomáha brániť ľudské práva pre všetkých.