Izraelské ozbrojené sily zabili na Okupovaných palestínskych územiach za uplynulých 11 mesiacov najmenej 79 Palestínčanov a Palestínčaniek

Od 21. júna 2021, keď sa súčasná izraelská koaličná vláda Naftaliho Bennetta ujala úradu, do 11. mája 2022 zabili izraelské ozbrojené sily podľa úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UNOCHA) na Okupovaných palestínskych územiach (OPÚ) až 79 Palestínčanov a Palestínčaniek vrátane najmenej 14 detí. V marci a apríli bol pritom na OPÚ zaznamenaný najvyšší počet zabitých Palestínčanov a Palestínčaniek za akékoľvek dva mesiace od roku 2008 mimo období excesívnych izraelských vojenských útokov na okupovanú populáciu.

Za toto obdobie boli zaznamenané prípady nezákonných zabití, úmyselného poškodzovania zdravia, svojvoľného zatýkania, mučenia a iného zlého zaobchádzania, prenasledovania a kolektívneho trestania palestínskych civilistov a civilistiek vrátane detí, zo strany izraelských ozbrojených zložiek. K násiliu na Palestínčanoch a Palestínčankách pritom od marca 2022 vo svojich prejavoch opakovane vyzýval aj premiér Naftali Bennett, čím len zvýraznil rozsah systémovej diskriminácie a útlaku palestínskeho obyvateľstva.

Tieto činy sú priamym porušením medzinárodného humanitárneho práva – „vražda“ a „iné neľudské činy podobného charakteru, ktoré úmyselne spôsobujú veľké utrpenie alebo vážne zranenie tela alebo duševného alebo fyzického zdravia“ alebo „spôsobujú príslušníkom rasovej skupiny alebo skupín vážne ublíženie na zdraví alebo duševnú ujmu“ sú pomenované v Rímskom štatúte Medzinárodného trestného súdu, v Dohovore o trestaní apartheidu a v Ženevských dohovoroch. Ide tak o vojnové zločiny, ktoré Izrael systematicky pácha proti Palestínčanom a Palestínčankám.

Vyzývame preto prezidentku Zuzanu Čaputovú a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, aby rázne odsúdili násilie, ktoré izraelská vláda pácha na palestínskom obyvateľstve. Vyzývame ich tiež na to, aby podnikli všetky dostupné kroky k tomu, aby ľudské práva mali ústredné miesto vo vzťahoch slovenskej vlády s izraelskými orgánmi a aby Slovensko mlčaním neprispievalo k zločinom apartheidu.

Zabitie novinárky Shireen Abu Akleh je krvavou pripomienkou Izraelského apartheidu proti palestínskej populácii

Dňa 11. mája 2022 izraelskí vojaci zastrelili novinárku Shireen Abu Akleh v meste Dženín na severe Okupovaných palestínskych území, kam spolu s ďalšími pricestovala reportovať o raziách okupačnej armády v palestínskom utečeneckom tábore. V čase zastrelenia mala Shireen Abu Akleh oblečenú nepriestrelnú vestu s označením PRESS a na hlave prilbu, rovnako ako zvyšní novinári a novinárka v skupinke, v ktorej kráčali smerom k vojenskému vozidlu. Podľa ich očitých svedectiev a analýzy izraelskej ľudskoprávnej organizácie B’Tselem sa pravdepodobne ešte nenachádzali na miestach, kde prebiehali potýčky medzi izraelskou armádou a príslušníkmi miestneho odboja, keď ich bez varovania zasiahla streľba, ktorá pokračovala priamo ich smerom ešte niekoľko minút po tom, ako jedna strela zasiahla jedného z reportérov v skupinke do chrbta a Shireen Abu Akleh do hlavy, tesne vedľa ochrannej prilby. S ohľadom na skúsenosti Slovenska so zastrašovaním a vraždou novinára za výkon svojej práce je reakcia prezidentky a ministra zahraničných vecí viac než žiaduca.

Amnesty International ešte v ten istý deň, 11. mája 2022 zverejnila stanovisko, v ktorom upozorňuje, že narastajúci počet nezákonných zabití a ďalších zločinov svedčí o potrebe urgentne ukončiť izraelský režim apartheidu proti palestínskej populácii.

V stanovisku organizácie sa uvádza, že izraelské štátne orgány musia skoncovať s nezákonným zabíjaním, zámerným mrzačením, svojvoľným zatýkaním, mučením a iným zlým zaobchádzaním, prenasledovaním a kolektívnym trestaním Palestínčanov a Palestínčaniek vrátane mnohých detí.

Amnesty sa pri tom zmieňuje aj o zastrelení Shireen Abu Akleh, ako o najnovšom prípade v hrozivej bilancii izraelského porušovania ľudských práv Palestínčaniek a Palestínčanov. Zdôrazňuje, že už veľa Palestínčanov a Palestínčaniek zahynulo alebo utrpelo zranenia pri neprimeraných zásahoch izraelských policajných a vojenských síl voči protestujúcim alebo pri policajných a vojenských raziách. V niektorých prípadoch išlo o činy, ktoré sa dajú nazvať mimosúdnou popravou, konštatuje Amnesty International.

„Zabitie skúsenej novinárky Shireen Abu Akleh je krvavou pripomienkou, že režim, v ktorom Izrael drží Palestínčanky a Palestínčanov ako pod zámkom, je pre nich smrtiaci. Izrael zabíja Palestínčanov naľavo-napravo, a to celkom beztrestne. Koľko ich ešte musia zabiť, kým medzinárodné spoločenstvo začne konať a vyvodí voči Izraelu zodpovednosť za sústavné páchanie zločinov proti ľudskosti?“ pýta sa Saleh Higazi, zástupca regionálnej riaditeľky Amnesty International pre Blízky východ a severnú Afriku.