Juhoslovanovi hrozí smrť po zlom zaobchádzaní a nedostatočnej lekárskej starostlivosti vo väzení

Život Juhoslovana podozrivého zo spáchania trestného činu, ktorý sa momentálne nachádza vo väzení v Osake, je vo vážnom ohrození. Odsúdenec bol niekoľko mesiacov násilne kŕmený a vystavený neprimeranému zaobchádzaniu vo väzbe, uviedla Amnesty International. Organizácia zaoberajúca sa ľudskými právami zároveň vyzvala Japonsko aby odsúdencovi zaručilo primeranú lekársku starostlivosť.

“Osud tohto muža upozorňuje na dlhotrvajúce nedostatky v japonskom väzenskom systéme,” uvádza Amnesty International. “S každou osobou sa musí zaobchádzať ľudsky, nezáleží na tom, či spáchala alebo nespáchala zločin.”

Tridsaťšesť ročný Juhoslovan Zdravko Radonjic, bol v júni minulého roka zatknutý za krádež v obchode. Podľa správ ho väzenskí dozorcovia zbili, pretože sa sťažoval na tvrdé podmienky vo väzbe. Až do augusta mu nebolo dovolené stretnúť sa s rodinnými príslušníkmi ani kontaktovať veľvyslanectvo Juhoslovanskej zväzovej republiky.

Od svojho zadržania sa Zdravko Radonjic rozhodol držať protestnú hladovku, ale v auguste u neho začali s násilným podávaním potravy cez nosnú dierku. Počas hladovky stratil viac ako 40 kilogramov váhy a potrebuje pomoc pri chôdzi. Napriek takémuto stavu bol do nemocnice prevezený iba tento týždeň.

O japonských väzniciach je známe, že podmienky pre väzňov sa notoricky porušujú. Zdravko Radonjic v októbri minulého roka vypovedal, že ho fackovali a kopali do bezvedomia, pretože sa sťažoval, že mu nebolo povolené odoslať list rodine. Taktiež mu nebolo zabezpečené adekvátne právne zastupovanie pre komunikačné problémy.

Amnesty International preto vyzýva ministra spravodlivosti, aby zaručil Zdravkovi Radonjicovi lekársku starostlivosť v civilnej nemocnici a adekvátne právne zastupovanie.

Príslušné úrady by taktiež mali otvoriť vyšetrovanie jeho sťažností na zlé zaobchádzanie a nedostatočnú lekársku starostlivosť, ktorá mu spôsobila vážne poškodenie zdravia. Výsledky takéhoto vyšetrovania musia byť sprístupnené verejnosti a zodpovední za poškodzovanie práv Zdravka Radonjica musia byť vzatí na zodpovednosť.