MJANMARSKO: NOVÁ VLÁDA MUSÍ UKONČIŤ ZAČAROVANÝ KRUH REPRESIÍ A POLITICKÝCH ZATKNUTÍ

Najnovšia správa Amnesty International uvádza, že nová vláda Mjanmarska nastúpi do úradu s historickou príležitosťou zmeniť smerovanie v oblasti ľudských práv. Musí sa však uniknúť represívnemu právnemu rámcu, ktorý roky živil svojvoľné zatknutia a útlak.

Správa Nový prejav stretáva starú represiu vyzýva Aun Schan Su Ťij a vládu pod vedením strany Národná Liga pre Demokraciu (National League for Democracy, NLD), aby po prevzatí úradu v apríli bezodkladne a bezpodmienečne prepustili všetkých väzňov svedomia, ktorí sú stále za mrežami.

„Právny rámec v Mjanmarsku pripomína učebnicu represí. Úrady ho v posledných rokov využívali čoraz častejšie na umlčanie disentu,“ povedala Champa Patelová, riaditeľka Amnesty International pre juhovýchodnú Áziu.

„Nová vláda si musí za prioritu zvoliť reformovanie právneho poriadku, aby ukončila začarovaný kruh politických zatknutí, zaručila, že vyjadrenie názoru nie je trestným činom a musí prepustiť všetkých, ktorí sú len pre to uväznení.“

„Môže to znamenať nový začiatok pre ľudské práva v Mjanmarsku. Aun Schan Su Ťij a NLD však čelia obrovskej výzve – musia zaručiť, že ich činy nie sú kontrolované represívnymi zákonmi, ktoré zdedia. Aj napriek jednoznačnému víťazstvu vo voľbách, chybná mjanmarská ústava stále ponecháva armáde veľkú moc.“

Dva roky narastajúcich represií

Správa, ktorá vznikla na základe desiatok rozhovorov s bojovníkmi a bojovníčkami za ľudské práva, aktivistami a aktivistkami, právnikmi a právničkami a väzňami a väzenkyňami svedomia a ich rodinami, informuje o tom, ako za posledné dva roky úrady v Mjanmarsku rázne zakročili proti oponentom. Aby umlčali disent, spoliehali sa na rôzne taktiky a tvrdé zákony –nové, ale aj tie, ktoré vznikli počas vojenskej vlády pred rokom 2011.

Mnohí, vrátane novinárov a novinárok, bojovníkov a bojovníčok za ľudské práva, študentov a študentiek, a aktivistov a aktivistiek čelili vyhrážkam a väzeniu len za to, že nenásilne vyjadrovali svoj názor. Represie a zatýkania aktivistov a aktivistiek pokračovali aj po voľbách v novembri 2015.

Amnesty International má informácie o takmer 100 väzňoch a väzenkyniach svedomia, ktorí sú za mrežami v Mjanmarsku. Stovky aktivistov a aktivistiek sú zadržaní a čakajú na koniec svojich súdnych procesov.

„Množstvo väzňov a väzenkýň svedomia za mrežami je čiernou škvrnou na Mjanmarsku, čo popiera tvrdenia úradov o zlepšení stavu ľudských práv v krajine. Množenie represií a zatknutí osôb, ktorí neprevinili ničím, len nenásilne vyjadrovali svoje názory je veľmi znepokojujúce“, dodala Champa Patelová.

Využívanie zákonov na umlčanie nesúhlasu

Právne medzery sú využívané na dlhoročné uväznenie aktivistov a aktivistiek. Htin Kyaw je momentálne vo väzení na 13 rokov a 10 mesiacov. „Previnil“ sa tým, že roznášal letáky, ktoré kritizovali vládu. Htin Kyaw bol obvinený z toho istého zločinu  v každom jednom z 11 okresov, v ktorých rozdával letáky.

Úrady zákon využívali aj na vznesenie obvinení voči skupinám ľudí, ktorí sa zapojili do protestu takým spôsobom, ktorý znamená kolektívny trest. Využívali politicky motivované zadržania a väznenia, aby významne oslabili disidentské hnutia, pričom sa zamerali predovšetkým na vedúce osobnosti týchto hnutí.

Po celonárodných študentských protestoch, ktoré začali v roku 2014 a skončili brutálnym zbitím študentov a študentiek políciou v meste Letpadan v marci 2015 boli desiatky študentov a študentiek a ich podporovatelia a podporovateľky zatknutí a zadržaní. Najmenej 45 z nich je stále zadržaných a čakajú na súdy. Ďalšie zatknutia sa odohrali aj vo februári 2016.

Príležitosť na zmenu?

Členovia a členky strany NLD prisľúbili spraviť z ľudských práv prioritu po ich vstupe do úradu a strana má historickú príležitosť, aby tak urobila. Ale výzva, ktorej čelí je obrovská.

Schopnosť NLD zmeniť smer v oblasti ľudských práv sprevádzajú závažné otázky. Mjanmarská ústava stále umožňuje armáde obsadiť vedúce pozície niektorých dôležitých inštitúcií, vrátane ministerstva vnútra, ktoré dohliada na políciu a všeobecnú administratívu v krajine.

Amnesty International vyzýva novú vládu, aby okamžite a bezpodmienečne prepustila všetkých väzňov a väzenkyne svedomia, aby vytvorila fungujúci výbor pre väzňov a väzenkyne svedomia, ktorý preskúma všetky prípady a zaručí, že žiadny nenásilný aktivista alebo aktivistka nie sú väznení, a aby stiahla alebo novelizovala všetky zákony, ktoré sa využívajú na zákroky proti ľudským právam.

„Vláda strany NLD má jedinečnú príležitosť ovplyvniť stav ľudských práv. Musia sa jej chopiť, ale aby to dokázali, potrebujú podporu medzinárodnej komunity,“ dodala Champa Patelová.

Od roku 2014 Amnesty International zaznamenala alarmujúcu nárast politicky motivovaných zatknutí a uväznení. Táto interaktívna mapa prináša príbehy niektorých, ktorí boli uväznení len za to, že nenásilným spôsobom využívali svoje práva a väzenia, v ktorých sa nachádzajú: