Používanie softvéru Pegasus na sledovanie politikov predstavuje hrozbu pre celú občiansku spoločnosť

Člen poľského Sejmu (dolnej komory poľského parlamentu) Krzysztof Brejza sa ako parlamentný kandidát počas predvolebnej kampane v roku 2019 stal terčom sledovania. Nezávislý výskum Amnesty International potvrdil, že opozičného politika sledovali pomocou softvéru Pegasus, ktorý podľa zistení Amnesty už roky napomáha k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv na celom svete.

„Tieto zistenia sú šokujúce, ale neprekvapivé. Poľská vláda už dlho sústavne podkopáva ľudské práva a právny štát. Informácie o sledovaní Krzysztofa Brejzu tak vyvolávajú vážne obavy nielen o politické špičky, ale aj o celú poľskú občiansku spoločnosť,“ uviedla riaditeľka Amnesty International Poľsko Anna Błaszczak.

Mnohí aktivisti a demonštrantky čelia neodôvodneným žalobám. Sudkyne a prokurátori, ktorí a ktoré vyjadrili obavy z nedostatočnej nezávislosti poľského súdnictva, čelia disciplinárnym konaniam a dokonca trestným stíhaniam. Toto prenasledovanie kritikov a kritičiek štátu podkopáva slobodu prejavu a právo na pokojné zhromažďovanie.

Anna Błaszczak

Podľa medializovaných informácií izraelská vláda už zastavila vývoz softvéru Pegasus do viacerých krajín vrátane Poľska, Zda sa však, že toto rozhodnutie nemá vplyv na licencie udelené v minulosti, a teda ani na používanie softvéru Pegasus v Poľsku.

„Tieto odhalenia sú ďalším dôkazom o naliehavej potrebe, aby sa svetové vlády zaviazali zastaviť akékoľvek formy sledovania, ktoré porušujú ľudské práva. Medzinárodné spoločenstvo musí zároveň zaviesť celosvetové moratórium na vývoz, predaj, prevod i používanie sledovacích systémov, až kým sa nepodarí vytvoriť spoľahlivý regulačný rámec, ktorý bude v súlade s dodržiavaním a ochranou ľudských práv,“ doplnila Błaszczak.

Čo je Pegasus?

V júli 2021 otriasli svetom správy o tom, že sledovací softvér Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group už roky napomáha k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv na celom svete. K tomuto záveru dospel rozsiahly výskum úniku 50-tisíc telefónnych čísel osôb určených na sledovanie, medzi ktorými sa nachádzajú aj hlavy štátov, osobnosti aktivizmu a žurnalistiky, či rodina zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Na prelomovom výskumnom projekte s názvom Projekt Pegasus spolupracovalo viac než 80 novinárov a novinárok zo 17 mediálnych organizácií v 10 krajinách, v koordinácii neziskového mediálneho konzorcia Forbidden Stories so sídlom v Paríži a s technickou podporou Amnesty International. Tá uskutočnila špičkové forenzné previerky mobilných telefónov s cieľom identifikovať stopy po sledovacom softvéri Pegasus.

Výskumnú správu k Projektu Pegasus zverejnila Amnesty International 23. júla 2021 pod názvom Odkrývanie ľadovca: Elektronické sledovanie v réžii štátov a súkromného sektora a odhaľuje v nej devastačné následky slabo regulovaného odvetvia na ľudské práva na celom svete.

Viac informácií o výskume, dôkazoch a používaní samotného softvéru si môžete prečítať v slovenčine na tomto odkaze.

Výskumy ako tento by sme nemohli realizovať bez pravidelnej podpory ľudí, ako ste vy. Ďakujeme za každý podpis petície, zdieľanie či drobný pravidelný príspevok. Vaša podpora nám pomáha brániť ľudské práva pre všetkých.