Sacharovova cena pre Grigorija Paska

Ruský novinár a environmentálny aktivista Grigorij Pasko bol nominovaný na Sacharovovu cenu za rok 2002. Amnesty International opakovane vyzvala ruské úrady, aby ho okamžite a bezpodmienečne prepustili.

Grigorij Pasko, redaktor novín Ruská pacifická flotila, je od 11.septembra v pracovnom tábore, kde si má odpykať zvyšok štvorročného trestu. V decembri 2001 ho totiž súd vo Vladivostoku usvedčil zo zrady, ktorej sa dopustil údajným pokusom odovzdať citlivé informácie japonským médiám. Grigorij Pasko v roku 1993 nafilmoval, ako ruský námorný tanker vypúšťa rádioaktívny odpad a muníciu do Japonského mora. Vo filme ako aj v sérii ďalších článkov poukázal na environmentálnu hrozbu, spôsobenú chátrajúcou ruskou pacifickou flotilou, vrátane jadrových ponoriek. Priniesol tiež informácie o korupcii vo flotile a poskytol ich japonským novinárom.
Zelená skupina Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu dnes o piatej popoludní v súvislosti s Grigorijom Paskom organizuje tlačovú konferenciu a hodinu otázok a odpovedí. Zúčastní sa jej Daniel Cohn Bendit poslanec EP a viceprezident Zelených/skupiny EFA; Alexander Nikitin, riaditeľ Petrohradského Centra pre environmentálne práva – Bellona; Sergej Kovalev, člen Ruskej dumy a bývalý disident; Alexej Simonov, predseda Nadácie Glasnosť; Noel Mamere, poslanec EP za francúzske Les Verts; Bart Staes, predseda delegácie Výboru pre parlamentnú spoluprácu EÚ – Rusko; Matti Wuori, poslanec a spravodajca pre ľudské práva EP; Martin Soizick, riaditeľ Bellona Európa a Jon Gauslaa, právny poradca Bellona Nórsko.

Amnesty International sleduje Paskov prípad od roku 1999. Upozorňuje, že jeho prenasledovanie je politickou odvetou za odhaľovanie korupcie ako aj praxe vypúšťania rádioaktívneho odpadu do mora. Prípad je podľa AI jasným porušením práva na slobodu vyjadrovania.
Amnesty International v januári 2002 vyhlásila Grigorija Paska za väzňa svedomia. Na jeho prípade odvety pracujú skupiny aktivistov po celom svete a žiadajú zmenu rozsudku a okamžité prepustenie.