Útoky na novinárov nezakryjú ľudskoprávne pochybenia

Amnesty International považuje zadržanie francúzskej investigatívnej novinárky Ariane Lavrilleux za pokus zamaskovať závažné porušovanie ľudských práv francúzskych štátnych orgánov. Generálna tajomníčka Amnesty International Agnès Callamard považuje situáciu za paralyzujúcu pre novinársku obec aj občiansku spoločnosť. Lavrelleux pred zatknutím informovala o uniknutých dokumentoch, podľa ktorých francúzske tajné služby útočili na civilistov v Egypte.

„Dva roky po odhalení potenciálnej spoluúčasti Francúzska na mimosúdnych popravách stoviek ľudí v Egypte je terčom útoku novinárka, ktorá tieto zverstvá odhalila. Je šokujúce, že to nie sú ľudia, ktorí za tieto činy nesú zodpovednosť,“ uviedla Callamard.

Podľa Amnesty nejde len o prípad umlčania konkrétnej novinárky a ohrozenia dôvernosti jej zdrojov. Organizácie považuje tento krok za súčasť rozsiahlejšieho útoku na novinárov a novinárky, ktoré vo verejnom záujme odhaľujú netransparentné konanie francúzskych spravodajských služieb.

Podľa Callamard mŕtvoly na egyptských hraniciach s Líbyou odhalili kostlivcov v skrini Francúzska. Tieto nálezy poukazujú na hroznú a dlho utajovanú spoluúčasť Francúzska na závažnom porušovaní ľudských práv, ktoré páchajú násilnícke režimy v celom regióne.

Kontext

Novinárka Ariane Lavrilleux je autorkou správy o údajnom porušovaní ľudských práv francúzskymi orgánmi v Egypte. Podľa správy Egypt zneužil francúzske spravodajské služby pri útokoch na pašerákov na líbyjskej hranici. Obeťami týchto útokov sa stali aj civilisti a civilistky. Podľa zistení novinárky sa medzi rokmi 2016 až 2018 uskutočnilo najmenej 19 bombových útokov na civilistov. Tieto útoky súviseli s informáciami francúzskych spravodajských služieb, ktoré sa dostali k egypstkým úradom.

Zásah v dome Ariane Lavrilleux a jej zadržanie súvisí s 5 prípadmi. Ide o operáciu Sirli v Egypte, predaj 30 lietadiel Rafale do Egypta, dodávky zbraní do Ruska do roku 2020, predajom 150 000 nábojov do Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov (SAE) a nezákonnými transfermi zbraní zo SAE do Líbye.

Tím Disclose, pre ktorý Lavrilleux píše, viedol rozhovor s generálnou tajomníčkou Amnesty International. Cieľom bolo uverejniť informácie o ľudských právach v Egypte a diskutovať o medzinárodných právnych normách, ktoré Francúzsko údajne porušilo.

Zadržanie Lavrilleu je v rozpore so slobodou prejavu, ktoré novinárov a novinárky pred tým, aby sa stali terčom útokov za zverejnenie materiálov vo verejnom záujme.

Zistite viac o našej práci