V nadväznosti na útok na dvoch LGBTI ľudí vo vlaku z Bratislavy do Trnavy sme kontaktovali ZSSK ako aj Policajný zbor SR

V nadväznosti na útok na dvoch LGBTI ľudí vo vlaku sme kontaktovali ZSSK ako aj Policajný zbor SR. Ak chce SR skutočne chrániť práva a bezpečnosť nás všetkých, cestovanie a bezpečné verejné priestory nemôžu byť výnimkou.

Varovanie: Tento článok obsahuje opis fyzického násilia.

Vo štvrtok 13. októbra vo večerných hodinách sme získali informáciu od dvoch mladých LGBTI+ ľudí, ktorí cestovali vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko (Rýchlik RR 719 o 22:13 z Bratislavy). Títo ľudia cestovali v otvorenom vozni, v ktorom cestovala aj skupina fanúšikov FK Slovan.

Keď sa chystali vystupovať, fanúšik Slovana si všimol, že jedna z dvojice mladých osôb má na bunde pripnutú dúhovú stužku a zakričal, že pôjde „znovu vystrieľať Tepláreň“. Odkazoval tým na úkladnú vraždu dvoch mladých ľudí, ktorých útočník zastrelil v stredu večer na Zámockej ulici v Bratislave.

Keď jedna z osôb na poznámku slovne reagovala, skupina fanúšikov začala byť agresívna a jeden z nich kopol mladú osobu s dúhovou stužkou do tváre, následkom čoho spadla na zem a zranila sa. Druhého mladého človeka udreli po tvári. Po vystúpení z vlaku fanúšikovia na dvojicu mladých ľudí vulgárne kričali, ale následne ich nenasledovali a prestúpili na vlak do Nových Zámkov.

Osoba, ktorá utŕžila kopanec, má poranenia ruky a tváre. Z obáv o svoju bezpečnosť napadnuté osoby útok neplánujú nahlásiť na polícii a v záujme ochrany ostáva ich identita utajená.

Agresia a útoky voči LGBTI+ ľuďom či Rómom a Rómkam nie sú vo verejnej doprave a na staniciach, žiaľ, ničím novým a je potrebné sa voči nim rázne ohradiť. Ľudia vo vozni sa mladých ľudí, na ktorých fanúšikovia FK Slovan útočili, nezastali ani neprivolali pracovníka ZSSK. V medziach vlastnej bezpečnosti sa však musíme ozvať. Ak sa ocitnete v podobnej situácii a budete mať možnosť zasiahnuť, spravte tak. Zavolajte pomoc alebo sa priamo zastaňte ľudí, na ktorých útočia, vyzvite na pomoc ľudí okolo seba. Neostaňte ticho.

V nadväznosti na túto udalosť sme kontaktovali ZSSK ako aj Policajný zbor SR a požiadali ich o informácie o tom, či vo vlaku boli aktívne kamerové systémy, kto ich sledoval a či sa vo vlaku a na stanici nachádzala policajná hliadka, ktorá mohla zakročiť. Ak chce SR skutočne chrániť práva a bezpečnosť nás všetkých, cestovanie a bezpečné verejné priestory nemôžu byť výnimkou.

Otvorený list PZ nájdete na tomto odkaze.

Otvorený list ZSSK nájdete na tomto odkaze.

Ak potrebujete odbornú pomoc v súvislosti s tragickými udalosťami, ku ktorým došlo v stredu večer pri Teplárni, pomoc ponúkajú viaceré slovenské organizácie:

Viac informácií pribúda na našom Facebooku aj Twitteri.