Zabojuj za právo na bývanie

Pozrite si záznam diskusie s názvom Zabojuj za právo na bývanie, ktorá sa uskutočnila 20. apríla 2023 o 18:00 v kultúrnom centre Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši.

Diskusia je súčasťou projektu 100ka. Projekt ‘100ka’ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

O čom sme diskutovali?

V dobe, kedy nájmy a náklady na život rastú rýchlejšie ako mzdy, keď sa na bývanie nazerá ako na komoditu a nie ako na základnú ľudskú potrebu, je zabezpečenie si domova pre stále viac ľudí bojom. Za dostupné bývanie by sme však mali bojovať všetci a všetky. Boj o bývanie je totiž bojom nás všetkých. Je jedno, či bývame v prenajatom byte, na ubytovni, u rodiny, či vo “vlastnom” byte zaťaženom hypotékou. Ak ľudské práva nebudú základom pre politiky bývania štátu a samospráv, v ohrození je celá spoločnosť.

Týka sa kríza bývania nás všetkých?

Ako bojovať za naše právo na dostupný a bezpečný domov?

Robia štát a samosprávy dosť pri napĺňaní svojej povinnosti zabezpečiť právo na bývanie pre obyvateľov a obyvateľky Slovenska?

Akých úspešných bojov za bývanie sme boli v minulosti svedkami a čo je ich odkazom pre nás?

Na diskusii Zabojuj za právo na bývanie v Liptovskom Mikuláši o tom diskutovali Zuzana Olšinová, aktivistka a sociálna pracovníčka organizácie o.z. Proti prúdu, ktorá sa dlhodobo venuje advokácii za právo na bývanie pre všetkých a Natália Šmídová, ktorá sa v Amnesty International Slovensko venuje téme práva na bývanie.

Zistite viac o našej práci