Zastavme spolu násilie páchané na Rohingoch!

Skoro 400 tisíc ľudí – prevažne Rohingov – utieklo z Mjanmarska do susediaceho Bangladéša, pričom mnohí sú zranení či s malými deťmi. Tisíce ďalších pravdepodobne uviazli v horách na severe Jakchainského štátu bez prístupu k základnej pomoci, pretože mimovládne a humanitárne organizácie majú do tejto oblasti zákaz vstupu. Po celom regióne sa tiež objavili dôkazy o rozsiahlych vyhladzovacích vojenských zásahoch, pri ktorých barmské bezpečnostné sily a ozbrojené skupiny vypaľujú celé dediny Rohingov. Vieme, že prinajmenšom 80 sídel ľahlo popolom. Bezpečnostné sily nielenže používajú násilie, aby vyhnali Rohingov, ale dokonca zblízka strieľajú do ľudí, ktorí sa snažia uniknúť. Nočná mora pokračuje na hraniciach s Bangladéšom, kde sú položené nášľapné míny, zakázané medzinárodným právom. Tie pre Rohingov, ktorí si už aj tak vytrpeli dosť, predstavujú smrteľné nebezpečenstvo. Položili ich bezpečnostné sily a vážne zranili najmenej troch civilistov, vrátane dvoch detí, a zabili jedného muža. Toto je jasný príklad etnickej čistky, ktorá predstavuje zločin proti ľudskosti.

Mučení, znásilňovaní, zatýkaní

Nejde však o prvý prípad, keď armáda útočila na Rohingov. V minulom roku mučili, znásilnili či zatkli mnohých, pričom mnoho Rohingov zmizlo. Ich domy a majetok boli zničené. Nedovolíme armáde a bezpečnostným zložkám, aby pokračovali v páchaní tejto násilnej operácie na Rohingoch. Pomôžte zastaviť násilie, ktoré je na nich páchané! Podpíšte petíciu a žiadajte, aby vrchný veliteľ ozbrojených síl (a pravdepodobne najmocnejší muž v celom Mjanmarsku), generál Min Augn Hlaing:
– okamžite ukončil násilné vojenské operácie a porušovanie ľudských práv.
– zaistil voľný a nerušený prístup do Jakchainského štátu pre humanitárne organizácie, zástupcov OSN, nezávislé novinárky a ľudskoprávnych pozorovateľov, vrátane zaistenia ich bezpečnosti. Vaše podpisy zašleme generálovi Min Augn Halingovi.

Neskončíme, dokiaľ neskončí násilie. Podpíšte teraz tu. Zastavte etnické čistky v Mjanmarsku