Keňská vláda musí občanov chrániť pred násilím

Stovky mŕtvych a viac než štvrť miliónov ľudí bez domova. To sú výsledky povolebného násilia, ktoré sa v Keni stále nekončí. Amnesty International preto vyzvala vládu Keni, aby zaručila bezpečnosť a ochranu všetkých ľudí v krajine, vyšetrila vyhrážky, ktorým museli čeliť ľudskoprávni aktivisti a vyvodila spravodlivosť voči tým, ktorí sú za tieto udalosti zodpovední.

Politicky a etnicky motivované zabíjanie ozbrojenými gangmi pokračuje naprieč krajinou. Väčšinou je namierenené proti komunite Kikujov, ktorej príslušníci sú považovaní za sympatizantov prezidenta Kibakiho. Podľa očitých svedkov polícia strieľala na protestujúcich, ktorí obviňujú prezidenta, že voľby zmanipuloval. Viacerí nestranní pozorovatelia sa zhodli na tom, že volebný proces, v ktorom prezident Mwai Kibaki tesne zvíťazil nad opozičným kandidátom Raila Odingom, nemožno označiť za regulárny.

„Amnesty International žiada vládu Kene, aby zabezpečila nezávislé a nestranné vyšetrovanie zabití príslušníkov opozície od mesta Kisumu na západe krajiny, cez Nairobi až po východnú Mombasu,“ uviedol Erwin van der Borght, koordinátor programu Amnesty International pre Afriku.

„Vláda Kene by mala zaručiť, aby jej bezpečnostné jednotky pri používaní smrtiacej sily proti demonštrantom konali v súlade s medzinárodným právom.“ Podľa kódexu OSN, ktorý upravuje právomoci ochrancov zákona, ako aj podľa zásad používania strelných zbraní ochrancami zákona, ktoré prijala OSN, môžu príslušníci polície siahnuť po použití takýchto zbraní len za výnimočných okolností a aj vtedy iba v nevyhnutnej miere.

„Amnesty International apeluje na vládu Kene, aby rešpektovala a chránila základné ľudské práva, vrátane slobody vyjadrovania a zhromažďovania, ktoré zaručuje tak ústava Kene, ako aj medzinárodné dohody, ku ktorým krajina pristúpila,“ uviedol van der Borght. Organizácia tiež vyzýva úrady a politické strany v krajine, aby vykonali potrebné kroky na predchádzanie ďalšiemu násiliu a zabezpečili efektívnu ochranu ľudských práv.

„Politici v Keni nesmú otvorene ani skryte podporovať politicky alebo etnicky motivované násilie. V dnešnej situácii sa musia vyvarovať akýchkoľvek vyhlásení, ktorá by mohli byť interpretované ako obhajoba nenávisti,“ dodáva Erwin van der Borght.“