Amnesty International pozýva na Deň otvorených dverí

Tlačová správa Amnesty International Slovensko, 7.12.2015

Vo štvrtok, 10. decembra  ľudia na celom svete oslavujú Medzinárodný deň ľudských práv. Amnesty International Slovensko pri tejto príležitosti slávnostne odštartuje celosvetovú akciu Maratón písania listov priamo vo svojej bratislavskej kancelárii na Karpatskej 11 od 12.00.

Práve v tento deň bola v roku 1948 na pôde OSN prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv a štáty sa zaviazali zaistiť všeobecné uznávanie a zachovávanie ľudských práv a základných slobôd pre všetkých bez výnimky. „Napriek tomu, aj šesťdesiatsedem rokov po jej prijatí nie je táto idea naplnená pre milióny ľudí, ktorých ľudské práva sú porušované každý deň. Preto každý rok spolu s tisíckami ľudí z celého sveta píšeme listy a podpisujeme výzvy pre vlády a hlavy štátov v Maratóne písania listov“, uvádza Lucia Bernátová z Amnesty International Slovensko. „Spolu žiadame rešpektovanie, ochranu a naplnenie práv jednotlivých osôb a skupín a vyjadrujeme s nimi solidaritu“.

V tomto roku podporíme okrem iných aj právnika Waleeda Abu Al-Khaira zo Saudskej Arábie, ktorý obhajoval aj saudskoarabského blogera Raifa Badawiho. Waleed aktívne obhajoval ľudskoprávnych aktivistov a sám bol jedným z nich. Amnesty International ho považuje za väzňa svedomia, pretože nenásilným spôsobom využíval svoje právo na slobodu prejavu za čo bol obvinený z porušovania kybernetického zákona a uväznený. „Waleed je aktivista, nie terorista. Mal by byť okamžite a bezpodmienečne prepustený“, dodáva Bernátová.

Do Maratónu písania listov sa každoročne zapája niekoľko stoviek tisíc ľudí z celého sveta. „Minulý rok poslali ľudia z celého sveta viac než tri milióny listov. Na Slovensku sa písali listy v školách či na verejných podujatiach po celej krajine“, pokračuje Bernátová. „Tento rok sme opäť oslovili školy, pre ktoré je Maratón skvelým nástrojom ako cez príbehy priblížiť problematiku ľudských práv mladým ľuďom.“

Na Medzinárodný deň ľudských práv, 10. decembra budeme od 12:00 do 16:00 spoločne písať listy v kancelárii Amnesty International v Bratislave a pokračovať budeme vďaka bratislavskej aktivistickej skupine Amnesty International Slovensko BASS  v klube FUGA od 19:00 diskusiou na tému Európa v pohybe, do ktorého nám zahrá Dáša Fon Fľaša.

Viac informácií o Waleedovi a tých, ktorých tento rok podporujeme je dostupných na: http://maraton.amnesty.sk/.

Podobné články

Predstavitelia Izraela by... Dočasný generálny tajomník Amnesty International dnes vyzval na medzinárodné vyšetrovanie v súvislosti s úmrtím najmenej 10 aktivistov počas zásahu izraelskej armády na flotilu s humanitárnou pomocou, ku
Amnesty International ži... Amnesty International žiada líbyjskú vládu, aby prepustila šiestich zdravotníkov, ktorí boli 19. decembra 2006 odsúdení na trest smrti za údajné nainfikovanie 426 detí vírusom HIV.    Amnesty
Turecko: Ani rok od uväz...   Napriek cynickému potlačovaniu ľudských práv zo strany tureckej vlády sa aktivisti a aktivistky za spravodlivosť a slobodu nenechajú umlčať, vyhlásila dnes Amnesty International pri príležitosti prvého