Čínske úrady zatkli viacej ako 100 politických aktivistov

Čínske úrady sa rozhodli tvrdo zakročiť proti svojim kritikom. Od 19.februára bolo v Číne zadržaných viac ako 100 politických aktivistov. Čínska vláda tak reaguje na anonymný apel zverejnený na internete 17.februára, ktorý vyzýva na protesty v celej krajine. Výzva bola inšpirovaná udalosťami v arabskom svete a tuniskou Jazmínovou revolúciou. Čínska vláda zablokovala webové stránky a blogy, ktoré informovali o protestoch v Severnej Afrike a na Blízkom východe. Medzi zadržanými je aj Ai WeiWei, svetoznámy čínsky umelec a kritik režimu. Spolu s členmi svojho dizajnérskeho štúdia sú držaní na neznámych miestach v Číne. Podporte petíciu AI SK a žiadajte ich prepustenie.

Dňa 3.apríla bol Ai Wei Wei zadržaný na letisku v Pekingu, odkiaľ mal namierené do Hong Kongu. Jeho rodina nedostala žiadne informácie o dôvode jeho zadržania. Neskôr vláda vydala oficiálne stanovisko o zadržaní Ai WeiWei-a kvôli závažným ekonomickým zločinom. Jeho rodina nemá dodnes informácie o tom, kde je Ai Wei Wei väznení. Sú presvedčení, že je zadržaný kvôli kritike čínskej vlády a režimu.

Svetoznámy umelec Ai WeiWei, ktorý má momentálne výstavu v londýnskej galérii Tate Modern, je aktívnym podporovateľom laureáta Nobelovej ceny a väzňa svedomia Liu Xiaoba. Zároveň je jedným z dizajnérov, ktorý sa podieľali na stavbe pekinského štadióna Vtáčie hniezdo, kde sa v roku 2008 konali olympijské hry.  Ai WeiWei sa neskôr dištancoval od olympijských hier s vysvetlením, že olympiáda, ktorá sa koná bez slobody a proti vôli ľudí bude nezmyslom, pretože žiadny totalitný režim sa nemôže hrať na demokraciu. Je to predstieraná harmónia a šťastie.

8. apríla boli v Pekingu zadržaní aj jeho spolupracovníci: jeho asistent a bývalý novinár Wen Tao, ktorý bol nútený opustiť prácu, potom ako publikoval článok o proteste proti zničeniu umeleckej kolónie v Pekingu v roku 2010. V ten istý deň bola zadržaná Ai WeiWei-ova účtovníčka, Hu Mingfen. O deň neskôr bol zadržaný aj Liu Zhenggang, dizajnér pracujúci v Ai WeiWei-ovej firme. Čínska polícia taktiež zadržala Ai WeiWei-ovho bratranca a šoféra, Zhang Jingsong. Zapojte sa do našej online akcie a vyzvite čínskeho ministra spravodlivosti, aby prepustil zadržaných aktivistov.

Podobné články

Česká republika: Osem r...   Pred ôsmimi rokmi Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v prípade D.H. , že Česká republika diskriminovala rómske deti vo vzdelávacom systéme. Čiastkové opatrenia prijaté po
Odchod inzerentov z maďa...   V utorok 5. marca informovalo päť maďarských spoločností, že  nebude viac inzerovať v novinách, ktoré publikovali extrémistické protirómske stanoviská.   Ich odchod je výsledkom kampane 24 neziskových organizácií,
Zatvorte Guantánamo a uk...     Erika Guevara Rosas, riaditeľka Amnesty International pre Ameriku   Prvým z oficiálnych krokov prezidenta Obamu v januári 2009 bolo podpísanie príkazu na zatvorenie väznice na americkej