Prvá Škola priateľská k ľudským právam na Slovensku

Už aj na Slovensku máme Školu priateľskú k ľudským právam. Súkromná stredná umelecká škola v Žiline začala spoluprácu s Amnesty International podpísaním Memoranda o porozumení. Memorandum za školu podpísal pán riaditeľ Václav Dostálek a predsedníčka Správnej rady Marta Šimečková, za Amnesty International.

Projekt je vynikajúcou príležitosťou pre školu ako priniesť ľudské práva do naozaj každého aspektu vyučovania. Škola priateľská k ľudským právam sa vyznačuje celoškolským prístupom vo vzťahu k ľudským právam. To znamená, že ľudské práva sú aktívne vyučované a zároveň aj prepojené so všetkými úrovňami školy a do projektu sú zapojení nielen zamestnanci, zamestnankyne a študenti a študentky, ale aj rodičia. Všetci tak majú možnosť prispieť k ešte väčšej miere tolerancie a porozumenia na škole.

Podpísaniu Memoranda predchádzalo prvé stretnutie v októbri, kde sa vytvorila pracovná skupina, ktorú tvoria pán riaditeľ a zástupkyne a zástupcovia učiteľského zboru a študentov. Cieľom tohto stretnutia bolo zistiť ako na tom vlastne škola s ľudskými právami je, čo sú jej silné a slabé stránky. To, že projekt je postavený na celoškolskom prístupe sa ukázalo aj pri tomto stretnutí, keď zástupkyne študentov poskytli mnohé podnetné nápady. Neskôr bol na základe stretnutia vypracovaný akčný plán na najbližšie obdobie, ktorý určuje čo všetko môže škola zlepšiť a ako. Amnesty International bude úzko spolupracovať s touto školou a spolu sa budú snažiť pozitívne ovplyvňovať atmosféru školy a aj jej okolie.

Okrem podpísania Memoranda sa študenti a študentky druhého ročníka oboznámili bližšie s prácou Amnesty International na Slovensku a vo svete, ale aj s okolnosťami jej vzniku. Podrobne zistili aj ako funguje Maratón písania listov a dozvedeli sa viac o prípadoch v Malawi, Číne, USA, Egypta a Turecka. Už tento štvrtok má škola špeciálny program, kde bude prezentovať Maratón všetkým študentom a študentkám.

V prípade, že máte záujem o zapojenie sa do projektu s vašou školou, kliknite tu.

Podobné články

Orgány AI Slovensko   Amnesty International Slovensko vznikla v roku 1994 ako občianske združenie a riadi sa pravidlami, ktoré sú pre členov hnutia Amnesty International na celom svete spoločné. Tieto
Egypt: Ukončite otrasné...   Egyptské úrady musia ukončiť svoje hrozné postupy nezákonného zadržiavania a násilných deportácií voči stovkám sýrskych utečencov, ktorí sa snažia uniknúť ozbrojenému konfliktu v ich krajine.
Česká republika: Osem r...   Pred ôsmimi rokmi Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v prípade D.H. , že Česká republika diskriminovala rómske deti vo vzdelávacom systéme. Čiastkové opatrenia prijaté po
Väčšina obetí ozbroje... Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien Amnesty International upozorňuje na dopad nekontrolovaného obchodu so zbraňami na domáce násilie páchané na ženách.   Väčšina obetí a páchateľov ozbrojeného násilia
Houndjo Mawudzro, tajomn... Väzeň svedomia a študentský aktivista, Houndjo Mawudzro bol 7. novembra zatknutý na základe obvinenia za „nactiutrhánie a krivé obvinenie“. Zadržiavaný je v civilnej väznici Lomé, ktorá je
Ľahostajnosť a smrtiace...   Amnesty International dnes vydáva novú správu, Rodiny pod troskami domov: Útoky Izraela na obývané domy, ktorá opisuje 8 prípadov, ktoré sa udiali počas poslednej izraelskej vojenskej