Prvá Škola priateľská k ľudským právam na Slovensku

Už aj na Slovensku máme Školu priateľskú k ľudským právam. Súkromná stredná umelecká škola v Žiline začala spoluprácu s Amnesty International podpísaním Memoranda o porozumení. Memorandum za školu podpísal pán riaditeľ Václav Dostálek a predsedníčka Správnej rady Marta Šimečková, za Amnesty International.

Projekt je vynikajúcou príležitosťou pre školu ako priniesť ľudské práva do naozaj každého aspektu vyučovania. Škola priateľská k ľudským právam sa vyznačuje celoškolským prístupom vo vzťahu k ľudským právam. To znamená, že ľudské práva sú aktívne vyučované a zároveň aj prepojené so všetkými úrovňami školy a do projektu sú zapojení nielen zamestnanci, zamestnankyne a študenti a študentky, ale aj rodičia. Všetci tak majú možnosť prispieť k ešte väčšej miere tolerancie a porozumenia na škole.

Podpísaniu Memoranda predchádzalo prvé stretnutie v októbri, kde sa vytvorila pracovná skupina, ktorú tvoria pán riaditeľ a zástupkyne a zástupcovia učiteľského zboru a študentov. Cieľom tohto stretnutia bolo zistiť ako na tom vlastne škola s ľudskými právami je, čo sú jej silné a slabé stránky. To, že projekt je postavený na celoškolskom prístupe sa ukázalo aj pri tomto stretnutí, keď zástupkyne študentov poskytli mnohé podnetné nápady. Neskôr bol na základe stretnutia vypracovaný akčný plán na najbližšie obdobie, ktorý určuje čo všetko môže škola zlepšiť a ako. Amnesty International bude úzko spolupracovať s touto školou a spolu sa budú snažiť pozitívne ovplyvňovať atmosféru školy a aj jej okolie.

Okrem podpísania Memoranda sa študenti a študentky druhého ročníka oboznámili bližšie s prácou Amnesty International na Slovensku a vo svete, ale aj s okolnosťami jej vzniku. Podrobne zistili aj ako funguje Maratón písania listov a dozvedeli sa viac o prípadoch v Malawi, Číne, USA, Egypta a Turecka. Už tento štvrtok má škola špeciálny program, kde bude prezentovať Maratón všetkým študentom a študentkám.

V prípade, že máte záujem o zapojenie sa do projektu s vašou školou, kliknite tu.

Podobné články

Medzinárodný trestný s... Na konferencii v roku 1998 medzinárodná komunita podporila drvivou väčšinou Rímsky štatút medzinárodného trestného súdu. Zo 148 štátov hlasovalo 120 za, 21 sa zdržalo a 7 bolo
Apel: Podporme nepálske ...   Viac ako 600 tisíc žien a dievčat v Nepále nesie so sebou bolestné bremeno. Trpia prolapsom (poklesnutím) maternice, bolestivým stavom, počas ktorého sa panvové svaly oslabujú
Akcia Pripomeňme prezide... V utorok 6.4.2010 sa pred Prezidentským palácom v Bratislave uskutočnila akcia bratislavskej skupiny AI, ktorej cieľom bolo pripomenúť ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, že ľudské práva sú univerzálnou
Summit EÚ – Neúspešn...   To, na čom sa európski predstavitelia a predstaviteľky dohodli, nič nemení. Uviedla to Amnesty International v reakcii na summit európskych lídrov a líderiek o migrácii.
Na festivale kde gádžov...   Lenka Machlicová, blog, Paulína Dufková, foto   Vchádzame na Bratislavskú ulicu v Brne. Cestou vlakom sme boli „upozornení“, že ak tam ideme, tak si máme dávať pozor. Atmosféra
Izrael/Gaza: OSN musí uv...   Momentálne prebiehajú izraelské nálety na celom pásme Gazy a raketová paľba palestínskych ozbrojených skupín na Izrael. Amnesty International vyzýva na medzinárodné vyšetrovanie násilia zapríčinenej všetkými stranami
Kríza v Mjanmarsku je mo... Dnes môžeme sledovať, ako sa v juhovýchodnej Ázii opakuje história tým najhorším možným spôsobom.   Ozbrojené zložky Mjanmarska opäť spustili brutálnu vojenskú akciu proti menšine Rohingov, pričom
Kuba: Prepustenie graffit...     Podľa Amnesty International musí viesť prepustenie Kubánskeho graffiti umelca, ktorý vo väzení strávil takmer rok za to, že na chrbát dvoch ošípaných nakreslil mená „Raúl“