Prvá Škola priateľská k ľudským právam na Slovensku

Už aj na Slovensku máme Školu priateľskú k ľudským právam. Súkromná stredná umelecká škola v Žiline začala spoluprácu s Amnesty International podpísaním Memoranda o porozumení. Memorandum za školu podpísal pán riaditeľ Václav Dostálek a predsedníčka Správnej rady Marta Šimečková, za Amnesty International.

Projekt je vynikajúcou príležitosťou pre školu ako priniesť ľudské práva do naozaj každého aspektu vyučovania. Škola priateľská k ľudským právam sa vyznačuje celoškolským prístupom vo vzťahu k ľudským právam. To znamená, že ľudské práva sú aktívne vyučované a zároveň aj prepojené so všetkými úrovňami školy a do projektu sú zapojení nielen zamestnanci, zamestnankyne a študenti a študentky, ale aj rodičia. Všetci tak majú možnosť prispieť k ešte väčšej miere tolerancie a porozumenia na škole.

Podpísaniu Memoranda predchádzalo prvé stretnutie v októbri, kde sa vytvorila pracovná skupina, ktorú tvoria pán riaditeľ a zástupkyne a zástupcovia učiteľského zboru a študentov. Cieľom tohto stretnutia bolo zistiť ako na tom vlastne škola s ľudskými právami je, čo sú jej silné a slabé stránky. To, že projekt je postavený na celoškolskom prístupe sa ukázalo aj pri tomto stretnutí, keď zástupkyne študentov poskytli mnohé podnetné nápady. Neskôr bol na základe stretnutia vypracovaný akčný plán na najbližšie obdobie, ktorý určuje čo všetko môže škola zlepšiť a ako. Amnesty International bude úzko spolupracovať s touto školou a spolu sa budú snažiť pozitívne ovplyvňovať atmosféru školy a aj jej okolie.

Okrem podpísania Memoranda sa študenti a študentky druhého ročníka oboznámili bližšie s prácou Amnesty International na Slovensku a vo svete, ale aj s okolnosťami jej vzniku. Podrobne zistili aj ako funguje Maratón písania listov a dozvedeli sa viac o prípadoch v Malawi, Číne, USA, Egypta a Turecka. Už tento štvrtok má škola špeciálny program, kde bude prezentovať Maratón všetkým študentom a študentkám.

V prípade, že máte záujem o zapojenie sa do projektu s vašou školou, kliknite tu.

Podobné články

Medzinárodný trestný s... Na konferencii v roku 1998 medzinárodná komunita podporila drvivou väčšinou Rímsky štatút medzinárodného trestného súdu. Zo 148 štátov hlasovalo 120 za, 21 sa zdržalo a 7 bolo
Poprava Troya Davisa je k... Troy Davis bol popravený smrtiacou injekciou vo väznici v Jacksone v štáte Georgia, aj napriek vážnym pochybnostiam, ktoré sprevádzali jeho odsúdenie. „Zabiť človeka, ktorého odsúdenie bolo zahalené
Saudská Arábia: Kritik ... Fouad Ahmad al-Farhan, 32-ročný majiteľ malej softwérovej firmy a editor internetového časopisu, je podľa informácií Amnesty International zadržiavaný vo väznici Dhaban v meste Džidda po tom, čo