Ukrajina: Zodpovední za smrť aktivistky musia byť potrestaní

Oksana Pokalchuk, riaditeľka Amnesty International Ukrajina, v súvislosti so správou o smrti ukrajinskej protikorupčnej aktivistky, Kateryny Handziuk, ktorá podľahla zraneniam spôsobeným útokom kyselinou spred troch mesiacov, povedala:

„Smrť občianskej aktivistky musí ukrajinské úrady prinútiť, aby poskytli hodnovernú odpoveď na dôležitú otázku: kto zabil Katerynu Handziuk? Odpoveď môže prísť iba vďaka nezávislému, nestrannému, efektívnemu a transparentnému vyšetrovaniu. Takéto vyšetrovania sme však vo viacerých podobných prípadoch nevideli.”

„Vražda Kateryny Handziuk je posledným zo série brutálnych útokov proti občianskym aktivistom a aktivistkám na Ukrajine za ostatné roky. Úradom sa však podarilo zatknúť len zopár páchateľov a páchateliek a nikdy nedokázali zistiť, kto si útoky objednal. Dokázali sa sústrediť len na niekoľko individuálnych prípadov a dlhodobo ignorovali širší kontext útokov, čo sa ale teraz musí zmeniť.”

„Je dôležité, aby Kateryniným odkazom nebola len jej vytrvalá práca, ale aby jej smrť bola začiatkom novej éry, v ktorej každý, kto šikanuje, napáda alebo sa vyhráža občianskym aktivistom a aktivistkám, bude postavený pred súd.”

Spolu s vami sme silnejší

Podobné články

Ďalší deň vo väzení...   TLAČOVÁ SPRÁVA AMNESTY INTERNATIONAL   5. apríl 2018 je smutnou pripomienkou na trojstý deň neoprávneného väzenia čestného predsedu správnej rady Amnesty Turecko, Tanera Kilica. V súvislosti
Razia na demonštrantov v... Saudskoarabská vláda dala zatknúť viac ako 250 ľudí počas protestných zhromaždení, ktoré sa konali v Ridžáde 14. októbra. Demonštranti volali po politických reformách a po prepustení politických
Španielsko: Nové návrh...     “Navrhnutá definícia terorizmu zahŕňa toľko zločinov, že v skutočnosti nemá význam. Parlament by mal odmietnuť akékoľvek návrhy, ktoré by mohli viesť k porušeniu základných práv,“
Irak plánuje 128 popráv Amnesty International (AI) vyzýva irackého ministra zahraničných vecí, aby zastavil plánovanú popravu 128 ľudí odsúdených na smrť. AI varuje, že mnohí z nich boli pravdepodobne odsúdení po
Prezentácia výročnej s... Lokálna skupina aktivistov v Banskej Bystrici prezentovala výročnu správu Amnesty International za rok 2009   27.mája sa uskutočnila prezentáciu najnovšej výročnej správy Amnesty International v politologickej študovni
USA: Vláda prezidenta Tr...   Takmer hneď po vyhlásení volebných výsledkov 9. novembra 2016 sme vyjadrili naše znepokojenia nad vyhláseniami novozvoleného prezidenta Donada Trumpa počas jeho volebnej kampane. Odkedy prevzal 20.
Amnesty International vyz... V predvečer siedmeho výročia prevozu prvých väzňov do americkej väznice v Guantánamo Bay vyzýva Amnesty International novozvoleného prezidenta USA Baracka Obamu, aby určil dátum jej zatvorenia hneď
Keňa: Historické rozhod...     Dnešným rozhodnutím zablokoval súd v Keni jednohlasné rozhodnutie vlády zavrieť utečenecký tábor Dadaab.   “Dnešok je historickým dňom pre viac ako štvrť milióna ľudí na
Krízová misia AI v kraj... Jordánsky kráľ Abdulláh ubezpečil generálnu tajomníčku Amnesty International Irene Khanovú, že jeho krajina v prípade vojenského konfliktu poskytne ochranu utečencom z Iraku. Na problém utečencov upozorňuje AI
Svetový deň proti trest... 10. október je svetový deň boja proti trestu smrti. Pri tejto príležitosti sa konajú stretnutia, diskusie, koncerty, výstavy, tlačové konferencie, či zbieranie podpisov pod listy vládam. Tento