Ukrajina: Zodpovední za smrť aktivistky musia byť potrestaní

Oksana Pokalchuk, riaditeľka Amnesty International Ukrajina, v súvislosti so správou o smrti ukrajinskej protikorupčnej aktivistky, Kateryny Handziuk, ktorá podľahla zraneniam spôsobeným útokom kyselinou spred troch mesiacov, povedala:

„Smrť občianskej aktivistky musí ukrajinské úrady prinútiť, aby poskytli hodnovernú odpoveď na dôležitú otázku: kto zabil Katerynu Handziuk? Odpoveď môže prísť iba vďaka nezávislému, nestrannému, efektívnemu a transparentnému vyšetrovaniu. Takéto vyšetrovania sme však vo viacerých podobných prípadoch nevideli.”

„Vražda Kateryny Handziuk je posledným zo série brutálnych útokov proti občianskym aktivistom a aktivistkám na Ukrajine za ostatné roky. Úradom sa však podarilo zatknúť len zopár páchateľov a páchateliek a nikdy nedokázali zistiť, kto si útoky objednal. Dokázali sa sústrediť len na niekoľko individuálnych prípadov a dlhodobo ignorovali širší kontext útokov, čo sa ale teraz musí zmeniť.”

„Je dôležité, aby Kateryniným odkazom nebola len jej vytrvalá práca, ale aby jej smrť bola začiatkom novej éry, v ktorej každý, kto šikanuje, napáda alebo sa vyhráža občianskym aktivistom a aktivistkám, bude postavený pred súd.”

Spolu s vami sme silnejší

Podobné články

Medzinárodné spoločens... MZV SR sa vyjadrilo, že správy o niekoľkodňových nepokojoch a násilnostiach v Tibete prijalo so znepokojením. Vyzýva preto čínsku stranu na upokojenie situácie v Tibete a jej
AI žiada úplné zbrojn... Uprostred eskalácie konfliktu medzi izraelskými a palestínskymi ozbrojenými skupinami v Gaze vyzvala Amnesty International na medzinárodné zbrojné embargo ozbrojených skupín a okamžité nasadenie medzinárodných pozorovateľov.
Konflikt v Gaze: AI žiad... Viac ako 900 civilistov, z toho 200 detí, padlo doteraz za obeť v konflikte v pásme Gazy. Keďže tieto čísla sa neustále zvyšujú, Amnesty International (AI) urgentne
Pripomíname si Medzinár...   Na snímke politický aktivista Mohamed Bachir Arab, ktorý je nezvestný od roku 2011.   Srbsko/Kosovo: Je čas naplniť právo na pravdu, spravodlivosť a odškodniť obete násilných zmiznutí
USA: Popravy po mučení ... Správy z Pentagonu, podľa ktorých USA žiadajú trest smrti pre šiestich obvinených väzňov z Guantánama, vyvolávajú ďalšie pochybnosti o spôsobe vedenia takzvanej „vojny proti terorizmu“ touto krajinou,
USA: Politika oddeľovani...   “Hrozivé fotografie detí, ktoré kruto oddeľujú od rodičov a zadržiavajú v klietkach ako priamy výsledok politiky “nulovej tolerancie” generálneho prokurátora Jeffa Sessionsa zanechajú nechutnú škvrnu na