Vyhlásenie Amnesty International Slovensko k stigmatizácii občianskej spoločnosti poslancom NR SR Róbertom Ficom

Amnesty International Slovensko je znepokojená vyjadreniami poslanca NR SR Roberta Fica pre český server Echo24.cz: „Dnes už vieme, že organizátori tých demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros. My dobre vieme, kto sa s kým stretával a akú rolu v tom čase zohral. Všetko to pôjde von, keď bude jasné, kto si objednal vraždu.“

V minulosti Róbert Fico už tvrdil, že na zhromaždeniach vidí “rukopis, ktorý je v strednej a východnej Európe pomerne silný“ a považoval za podozrivé rýchlosť akou boli zorganizované protesty a vytlačené odznaky.

Amnesty International Slovensko má vážne obavy z možných dopadov podobných vyjadrení na občiansku spoločnosť a kritické hlasy. Organizácia pripomína, že všetky aktivity ako protesty, zhromaždenia a pod., ktoré boli súčasťou reakcie občianskej spoločnosti na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú chránené medzinárodnými dohovormi o ľudských právach a spadajú pod slobodu zhromažďovania a prejavu, ktorú sa Slovensko zaviazalo chrániť. Takéto a obdobné slovné útoky spochybňujú legitímnosť občianskeho aktivizmu a slobody prejavu.

Organizácia zdôrazňuje, že občiansky aktivisti a aktivistky na Slovensku ako aj na celom svete majú právo diskutovať a kritizovať záležitosti týkajúce sa vlády krajiny, vládnych politík a praxe. Nikto nemôže čeliť napádaniu, ohrozovaniu, stigmatizácii či kriminalizácii len preto, že vyjadruje svoj nesúhlas s vládou krajiny alebo jej politikami. Slovensko ako aj ostatné krajiny musia dôsledne chrániť občianskych aktivistov a aktivistky pred podobnými ohrozeniami bez ohľadu na ich politické presvedčenie a bez ohľadu na vývoj politickej situácie na Slovensku.

„Zo skúseností Poľska, Maďarska, Ruska alebo Turecka vieme, že stigmatizácia a umlčiavanie slobodnej občianskej spoločnosti často začína slovami z úst politikov a političiek a môže mať desivé dopady na menšiny či kritické hlasy. Úlohou politikov a političiek je presadzovať a chrániť občiansku spoločnosť, právo na zhromažďovanie sa a slobodu prejavu. Vyzývame preto Róberta Fica, poslanca NR SR, ale aj ostatných aktívnych politikov a političky, aby nespochybňovali a nestigmatizovali legitímnosť občianskeho aktivizmu, ale naopak chránili a podporovali jeho nenahraditeľnú úlohu v našej spoločnosti,“ dodáva Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko.

Myslíte si, že to čo robíme má zmysel? PODPORTE NÁS

Podobné články

Rómske deti v Pavlovciac... Segregované vzdelávanie rómskych detí je na Slovensku naďalej realitou. Ilustruje to dnes zverejnená správa Amnesty International (AI), ktorá dokumentuje porušovanie práva na vzdelanie rómskych detí v obci
Zmluva o obchode so zbra...     Celosvetová Zmluva o obchode so zbraňami (Arms Trade Treaty – ATT) vstúpila do platnosti 24. decembra 2014. Amnesty International spolu s inými organizáciami z celého
Saudská Arábia: Žiadam...   Saudskoarabská prokuratúra zverejnila informácie, podľa ktorých malo jej vyšetrovanie preukázať, že novinár Džamál Chášukdží zomrel po potýčke na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Na tieto správy reaguje
Prioritou novozvoleného ... Amnesty International (AI) dnes vyzvala budúceho prezidenta USA Baracka Obamu, aby pri zostavovaní priorít svojej vlády venoval dostatočnú pozornosť ľudským právam. Organizácia upozorňuje, že nová vláda by
Ocenenie Amnesty Internat...     Legendárna folková pesničkárka Joan Baezová a svetovo uznávaný čínsky umelec Ai Weiwei získali ocenenie Amnesty International „Veľvyslanec svedomia“ pre rok 2015.   Toto významné ocenenie organizácia
Workshop spojený s premi... Študenti strednej odbornej školy v Púchove sa 26. a 27.5.2010 zúčastnili workshopov v rámci projektu Vzdelávanie k ľudským právam.   Workshopov pod vedením lektorov Amnesty International sa
Bielorusko navrhuje zmeny... Návrh bieloruskej vlády zakázať takmer každú formu protestu je ďalším útokom na slobodu prejavu a zhromažďovania obyvateľov Bieloruska, vyhlásila Amnesty International. Po sérii ‘tichých protestov’ bieloruské orgány
Štát Chiapas Mexiko vstupuje do novej politickej éry. Prvého decembra 2000, po viac ako sedemdesiatich rokoch režimu jednej strany, Partido Revolucionario Institucional (PRI), nastúpil na prezidentské kreslo jej konzervatívec
Ako pracujeme   Cieľom Amnesty International je dosiahnuť zlepšenie stavu ľudských práv v prípadoch, ktorým sa venuje. Tento cieľ dosahuje prostredníctvom výskumu (zberu informácií) a následným vedením kampaní.
Hľadáme stážistov/ky ...   Hľadáme odborného stážistu/ku na pozíciu koordinátora/ky pre analýzu individuálnych prípadov   Náplň stáže/odbornej praxe – koordinovanie tímu dobrovoľných právnikov – evidencia prípadov, s ktorými sa na Amnesty International obracajú jednotlivci

Nechajte nám komentár