Živé knižnice projektu Start the Change! na školách po celom Slovensku

Prvý ročník vzdelávacieho projektu Amnesty International Slovensko – Start the Change! je v plnom prúde.

Projekt Start the Change! sa zameriava na témy migrácie a ľudí na úteku v kontexte trvalo udržateľného rozvoja, ako aj na šírenie tolerancie a povedomia o ľudských právach u mladých ľudí. Cieľom projektu Start the Change! je aj zvýšenie aktivizmu mladých ľudí a prinesenie inovatívnych vyučovacích metód do škôl. Jednou z takýchto metód je aj Živá knižnica, ktorá študentom a študentkám umožňuje osobné stretnutie a rozhovor s príslušníkmi a príslušníčkami menšín žijúcich na Slovensku a má tak potenciál búrať predsudky.

V tomto ročníku sa do projektu rozhodlo zapojiť šesť škôl z rôznych regiónov Slovenska; z Popradu, Martina, Žiliny, Dolného Kubína a Košíc. Pedagógovia a pedagogičky zapojení do projektu Start the Change! absolvovali dvojdňový tréning, v rámci ktorého mali možnosť zúčastniť sa, okrem iného, aj Živej knižnice. Po vlastnej skúsenosti s touto metódou sa všetky účastníčky tréningu rozhodli zorganizovať Živú knižnicu aj na svojej škole a dopriať tak svojim študentom a študentkám osobné stretnutie so zaujímavými ľuďmi.

Študenti a študentky tak budú mať možnosť spoznať a porozprávať sa napríklad s fotografom bez rúk Maťom, Rómkou Lýdiou, ktorá si splnila svoj sen študovať alebo s bahájkou Monikou, ktorá sa venuje práci s marginalizovanými komunitami.

Viac informácii o projekte Start the Change!nájdete na webstránke projektu. Prihlasovanie do druhého ročníka projektu bude zahájené v septembri 2018.

CSO-LA/2017/388-169:
Projekt Start the Change! je financovaný s podporou Európskej únie.

Podobné články

Dúhový Pride Bratislava... Príďte podporiť Dúhový Pride Bratislava 2010 – pochod za práva neheterosexuálnych ľudí spolu s nami!   Už túto sobotu 22. mája vyráža z Karpatskej ulice v Bratislave tím aktivistov a aktivistiek
Summer camp of human righ...     Na 7 dní sa opäť „Československo“ spojilo vďaka bilaterálnej výmene mladých aktivistov a aktivistiek z oboch krajín s podporou programu Mládež v Akcii. Od 22 do 29.septembra banskobystrická
Hromadný list na podporu... Podporte hromadný list, v ktorom Amnesty International žiada líbyjského vodcu M. Kaddáfiho, aby pre päť bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára zabezpečil spravodlivý a transparentný súdny proces.
Francúzsko: Neprimerané...   Právomoci určené na boj proti terorizmu sú opakovane zneužívané na obmedzenie nenásilných protestov, odhalila nová správa Amnesty International. Výskumná správa Právo, nie hrozba: Neprimerané obmedzenia demonštrácií
Pripomíname si 3.výroč...   Cez Moskvu po Washington si dnes tisíce ľudí pripomenie 3.výročie konfliktu v Sýrii. Pri tejto príležitosti  graffiti umelec Banksy pretvoril svoje svetoznáme grafity dielo dievčatka nesúceho červený
Tlačová správa: Pred F... V čase, keď sa pozornosť fanúšikov i médií celého sveta upiera na Bahrajn kvôli Veľkej cene Formuly 1, pokračujú v krajine pod pozlátkou tvrdé represie.   Dva roky po protestoch
Prezident SR vyznamenal o... Čína je obrovská krajina, s mnohými problémami. Pre známe a možno i verejnosti neznáme dôvody, mnohé krajiny privierajú oči nad tamojším rozsiahlym porušovaním ľudských práv. Napriek tomu
Saudská Arábia: Rok po ...   13.1.: Smutná správa- Samar Badawiová bola zatknutá Samar Badawiová, bojovníčka za ľudské práva, sestra Raifa Badawiho a bývalá manželka Waleeda Abu- al Khaira bola ráno 12.
Amnesty International ži... Amnesty International (AI) žiada, aby sa sudánsky prezident Omar al-Bašir vzdal Medzinárodnému trestnému súdu v Hágu. Ten na al-Bašira včera vydal zatykač na základe obvinení zo zločinov
Malála a Kailaš sú sku...   Amnesty International oceňuje, že tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získala pakistanská študentka bojujúca za práva dievčat na vzdelanie a držiteľka minuloročnej ceny Veľvyslankyne svedomia Amnesty International  Malála