Irán: Nové prezidentské obdobie sa zacalo násilnostami

Iránske úrady musia zacat okamžité vyšetrovanie zásahu bezpecnostných síl proti tisíckam demonštrantov, ktorí sa vybrali do ulíc, aby protestovali proti vítazstvu Mahmúda Ahmadínedžáda v piatkových prezidentských volbách. 

Amnesty Internatinal obdržala informácie, že iránske bezpecnostné sily bezdôvodne bili demonštrantov obuškami a mnohých zranili.

„Šokujúce scény násilia, ktorého pôvodcami boli bezpecnostné sily, musia byt prešetrené a zodpovední za porušovania ludských práv by mali byt predvedení pred súd,“ povedala Hassiba Hadj Sahraoui, jedna z vedúcich Programu AI pre Blízky Východ a Severnú Afriku.

„Uznávame, že úlohou bezpecnostných zložiek je udržiavat verejný poriadok, ale zároven by rodiny zadržaných, iránska verejnost a medzinárodná komunita mali byt informovaní o dôvodoch obvinení.

Cez víkend bolo zadržaných najmenej 170 ludí pocas stretov medzi bezpecnostnými silami a stovkami demonštrantov okolo ministerstva vnútra a v iných castiach Teheránu. Medzi tými, ktorých odviedla polícia, boli aj politickí predstavitelia, ktorí boli obvinení z usmernovania nepokojov. Niektorí z nich boli neskôr prepustení.

Napriek tomu, že univerzity v Iráne boli zatvorené, Amnesty International obdržala informácie, že okolo 100 policajtov v prilbách a so štítmi prenasledovali okolo 300 až 400 študentov na území Teheránskej univerzity.

Pocas nepokojov bol v Iráne zablokovaný prístup na internetové stránky ako You Tube alebo Facebook, ako aj mnohé spravodajské stránky. Mnohé z nich informovali o nekorektnom priebehu volieb. Demonštrácie sa rozšírili aj do iných miest, predovšetkým do tých, ktoré obývajú národnostné menšiny.

Amnesty International vyzvala iránskych predstavitelov, aby zarucili Iráncom právo na slobodu prejavu, zhromaždovania a združovania sa. Nikto by nemal byt zatknutý za to, že pochybuje o výsledkoch prezidentských volieb. Iránske úrady by mali transparentne reagovat na vzniknuté otázky a pochybnosti.

Amnesty International považuje za väzna svedomia hocikoho, kto bol zadržaný za žiadanie transparentnosti výsledkov prezidentských volieb v Iráne a zároven žiada preputenie všetkých takýchto väznov.