Amnesty a Bellingcat zdokumentovali útoky v civilných oblastiach Charkova

V pondelok 28. februára došlo v ukrajinskom meste Charkov k 3 útokom, pri ktorých zahynulo najmenej 9 civilistov a civilistiek vrátane detí. Útoky by podľa zistení investigatívneho oddelenia programu Amnesty International zameraného na dokumentovanie postupu aktérov v krízových situáciách mohli predstavovať vojnové zločiny. K útokom došlo v čase, keď na ukrajinsko-bieloruskej hranici začali mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

Približne o 12:30 hod. miestneho času došlo na severe Charkova k útoku, pri ktorom armáda zjavne nerozlišovala medzi civilnými a vojenskými cieľmi. Pri útoku zahynuli najmenej 4 ľudia vrátane jedného dieťaťa a 3 ľudí, ktorí sa pokúšali zaobstarať pitnú vodu. Ďalších najmenej 16 ľudí utrpelo zranenia. Náš priestorový model útokov je založený na overených videozáznamoch a výpovediach svedkov a svedkýň.

Overené fotografie získala ako prvá organizácia Bellingcat, ktorá združuje novinárov a výskumníčky z celého sveta. Fotografia dokazuje, že počas útoku bola použitá kazetová munícia 9N235 vystrelená z ťažkého raketometu Smerč ruskej výroby. Podľa fotografie bola munícia vyrobená v roku 2019, teda po tom, ako Rusko prestalo predávať tieto zbrane Ukrajine. Toto zistenie naznačuje, že zodpovednosť za útok nesie ruská armáda.

Približne v tom istom čase vznikli zábery z obytného bloku na Kločkovskej ulici v Charkove, ktoré ukazujú skupinu ľudí utekajúcich a skrývajúcich sa pred ďalšou 300 mm raketou vystrelenou z raketometu Smerč.

Podľa informácií denníka Guardian v čase útoku v oblasti nakupovala civilistka, ktorej pri náraze odtrhlo nohu. Žena následkom vážnych poranení neskôr podľahla.

Tretia raketa kalibru 300 mm zasiahla oblasť v okolí nákupného centra a parkoviska v Charkove. Očitý svedok Amnesty International povedal, že v oblasti útoku videl dvoch ťažko zranených ľudí.

Informácie boli pôvodne uverejnené v tomto twitterovom vlákne.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, 24. februára 2022, Amnesty zdokumentovala eskalujúce porušovanie humanitárneho práva a ľudských práv. Útoky, pri ktorých armáda nerozlišuje medzi civilnými a vojenskými cieľmi, si vyžiadali civilné obete a zranených vrátane detí. Životy státisícov ľudí sú v neustálom ohrození.

Pridajte sa k Amnesty International a žiadajte Ruskú federáciu, aby okamžite zastavila útoky na Ukrajine a začala chrániť životy a práva civilistov a civilistiek.

Viac informácií o téme

Amnesty International pracuje na monitorovaní a odhaľovaní porušení medzinárodného humanitárneho práva a medzinárodného práva v oblasti ľudských práv na Ukrajine. Je nevyhnutné, aby sme sa spoločnými silami postavili za jednoznačnú prioritu ochrany ľudských životov a práv všetkých obyvateľov a obyvateliek na Ukrajine.

Amnesty international o invázii ruských vojsk na ukrajinu