Prelomíme ľad pod Kotlebom?

Blog napísala: Michaela K., stážistka pre monitoring nenávistných prejavov

Zdroj obrázkov: google.sk

Marián Kotleba je verejnosti už dosť známy. Je predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja, „vodca“ Ľudovej strany Naše Slovensko, poslanec v parlamente, člen Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť a človek, ktorý chce „zachrániť“ Slovensko. Voliči a voličky (aj nevoliči a nevoličky) ĽSNS o ňom vedia už takmer všetko. Alebo voliči a voličky, ktorí nevedia. Alebo len nechcú vedieť.

Marián Kotleba, bývalý učiteľ informatiky na strednej škole. Učiteľ odvolaný kvôli extrémizmu. Učiteľ, ktorý Rómov nenazve inak ako cigánski paraziti alebo asociáli, ktorý sa pýši výrokmi ako Za všetkým hľadaj žida“, „Na výčitky o prenasledovaní židovského obyvateľstva môžeme povedať jedno: My sme národnosti Slovenskej, nie národnosti Židovskej, preto nás židovská otázka ako taká, nezaujíma,“ „Je na každom z vás, či chcete byť kontrolovaní a ovládaní židmi.“ Učiteľ, ktorý by dal prácu Rómom pri stavbe železníc, či zbere úrody. Samozrejme pod dohľadom Národnej stráže. Učiteľ, bývalý predseda Slovenskej pospolitosti, prvotne občianskeho združenia a neskôr politickej strany. Slovenskej pospolitosti, ktorá bola Ministerstvom vnútra v roku 2006 rozpustená, pretože bola v rozpore s Ústavou SR (jej program sa podobal programu HSĽS počas prvého Slovenského štátu, propagovala stavovskú spoločnosť, čo je v rozpore s demokraciou). Tak si tento učiteľ následne založil novú stranu. Stranu ĽSNS.

Mariána Kotlebu v roku 2009 zatkli pre pochodovanie v uniforme Hlinkovej gardy a pre pozdrav „Na stráž“, ktorý Najvyšší súd SR označil ako totalitný. I keď v tomto prípade prokurátorka stíhanie zastavila.

Pozdrav bol inšpirovaný použitím v katolíckej organizácii Orol, no bol hlavným pozdravom spojeným s režimom Slovenského fašistického štátu.

Hlavným heslom bolo „Za Boha, za národ“, čo je v súčasnosti aj heslom ĽSNS. Členovia a členky ĽSNS a ich podporovatelia a podporovateľky sa pozdravom „Na Stráž“ zdravia bežne. A tiež bežne propagujú nacistické symboly. Darovaných 1488 eur, donedávna firma Mariána Kotlebu- KKK-Anglická móda, ponúkajúca zaujímavé akcie: „pri nákupe na 8818 korún…, zľava 8,8 percenta, akcia 1488“. Číslo 14 na kandidátke Milana Mazureka. Oslavovanie Slovenského fašistického štátu pri Tisovom hrobe a popieranie holokaustu. Podobnosť čisto náhodná.

Diskriminačné a nenávistné výroky členov ĽSNS Milana Mazureka na adresu Rómov, ktorí sú preňho „smradľaví cigáni“, LGBTI osoby sú „duševne narušení jedinci“, pre ktorého nie je problém vyhukovať a prizerať sa,  ako jeho kamaráti hádžu dlažobné kocky po moslimskej rodine s deťmi v kočíkoch, ktorý sa nehanbí popierať holokaust , velebiť Hitlera a smiať sa do tváre každému (vrátane Prezidenta SR), kto si dovolí tvrdiť niečo, čo sa nestotožňuje s jeho  extrémistickými názormi.

Stanislava Mizíka, ktorý mal výhrady voči prezidentovým oceneniam, pretože ocenení sú „židovského pôvodu, fanatici do cigánskych zvykov, organizátori slniečkarskeho festivalu, kde sa propaguje islam a homosexualita a ochrancovia cigánov a moslimov.“ Islam je pre nich “satansko-pedofilné dielo diabla”. Poslanci Mazurek a Mizík mali možnosť sa za svoje výroky, urobili to však veľmi svojsky.

Výroky Milana Uhríka o tom, ako by sme mali „chrániť budúcnosť bielych detí“  a že transportmi Židov do koncentračných táborov počas prvého Slovenského štátu „sa nemali riešiť populačné problémy“, ktoré ale neexistovali, označenie dúhového pochodu za, spolu s výrokmi ostatných členov ĽSNS, aj samotného predsedu strany, nerešpektovaním práv Rómov, LGBTI osôb či ľudí iného náboženského vierovyznania, vymýšľaním si o záchrane ženy pred znásilnením a šírením konšpiračných teórií, len napomáhajú legitimizácii a šíreniu nenávisti na Slovensku.

Ich prejav spája niekoľko spoločných znakov: velebenie Tisa; zdvihnuté pravice; „Na stráž“; antisemitizmus; nenávistné prejavy o Rómoch a LGBTI ľuďoch; popieranie holokaustu; nenávisť voči migrantom, islamu, USA a Západu, EÚ, NATO; uctievanie Adolfa Hitlera; odpor voči prezidentovi A. Kiskovi; rasizmus. Výroky v tomto duchu šíria v médiach, na sociálnych sietiach, verejných podujatiach či v parlamente. Každý, kto s ich názormi nesúhlasí je „slniečkar platený Sorošom“, vlastizradca alebo dokonca niekedy (aká irónia) fašista. Na niektorých členov strany sú podané trestné oznámenia pre ich výroky. Kotleba už dlhšiu dobu kráča po tenkom ľade. A ten by sa mal čím skôr prelomiť. V posledných dňoch začal minimálne praskať po zrušení oficiálnej facebookovej stránky Milana Mazureka, oficiálnej stránky ĽSNS a ďalších. Na nedávnej diskusii o extrémizme v Kežmarku zmizol úsmev z tváre na chvíľu dokonca samotnému Mazurekovi, keď ho jeho kamarát konfrontoval priamo v sále a pred všetkými.

Na Slovensku by nemal byť priestor pre šírenie nenávisti, rasizmu, diskriminácie a pre podkopávanie základných pilierov demokracie a ľudských práv. V prípade niekoho snahy o vytvorenie si takéhoto priestoru, štát, jeho predstavitelia ale aj občianska spoločnosť musia okamžite zakročiť proti takýmto narušiteľom základných princípov.

Blogy nemusia nevyhnutne reprezentovať názory, postoje alebo politiky Amnesty International. Blogermi a blogerkami sú prevažne podporovateľia a podporovateľky Amnesty International.