Ruské útoky na centrum Kyjeva a ďalšie ukrajinské mestá predstavujú zjavné porušenie vojnového práva

V skorých ranných a dopoludňajších hodinách 10. októbra uskutočnili ruské sily masívne raketové útoky na Kyjev a niekoľko ďalších ukrajinských miest vrátane Dnipra, Záporožia, Žitomira a ďalších. Podľa informácií ukrajinských ozbrojených síl zasiahlo ukrajinské civilné ciele približne 40 ruských rakiet.

Hlavnými cieľmi útokov boli zrejme elektrárne a elektrické rozvodne vo ôsmich oblastiach Ukrajiny a v Kyjeve, čo viedlo k hromadným výpadkom elektrickej energie v celej krajine a mnohým meškaniam vlakov. Podľa ukrajinskej polície celkovo došlo k poškodeniu až 117 budov, pričom 29 z nich predstavovali objekty kritickej infraštruktúry, 4 viacpodlažné budovy a 35 súkromných obytných domov.

„Rusko podniklo viacero útokov, ktoré zasiahli obytné oblasti, centrá miest a verejnú infraštruktúru. Kráter, ktorý zanechala ruská raketa uprostred detského ihriska v centre Kyjeva, je jasným znakom úplnej neúcty k ľudskému životu, medzinárodnému právu a ľudským právam, ktorá charakterizuje celú ruskú inváziu.

Tieto útoky mali zjavne za cieľ terorizovať celé civilné obyvateľstvo. Devastujúce útoky na verejnú infraštruktúru a civilistov a civilistky sú neospravedlniteľné. Rusko musí okamžite zastaviť svoju agresívnu vojnu. Všetky osoby zodpovedné za napadnutie Ukrajiny a vojnové zločiny spáchané počas invázie, vrátane veliteľov a politických predstaviteľov by mali za svoje činy niesť trestnoprávnu zodpovednosť,“ uviedol v reakcii na útoky riaditeľ Amnesty International Slovensko, Rado Sloboda.

Záchranný tím zasahuje na mieste výbuchu po zásahu civilnej oblasti ruskými raketami, 10. októbra 2022, Kyjev, Ukrajina. FOTO: Ed Ram/ Getty Images

Hoci Kyjev bol jedným z prvých cieľov ruskej invázie, počas včerajšieho útoku ruská armáda prvýkrát zaútočila na historické centrum mesta. Pod raketovou paľbou sa ocitli 4 mestské štvrte, medzi zničenými objektmi sú aj jedna z univerzitných budov, most pre chodcov a detské ihrisko v parku. Podľa ukrajinských štátnych orgánov pri pondelkových útokoch zahynulo 11 ľudí (z toho 5 v Kyjeve) a ďalších 89 utrpelo zranenia. Ruský prezident Vladimír Putin útoky otvorene privítal ako zamerané na „energetickú, komunikačnú infraštruktúru a vojenskú správu“.

Amnesty International od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dokumentuje ruské vojnové zločiny a ďalšie porušenia ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva, ku ktorým počas tejto agresie dochádza. Amnesty International považuje ruskú inváziu na Ukrajinu za akt agresie a vyzýva Ruskú federáciu na jej okamžité a bezpodmienečné zastavenie. Všetky doteraz publikované výstupy Amnesty International vrátane aktualizovaných tlačových a výskumných správ nájdete na tomto odkaze

Amnesty International opakovane vyzýva na vyvodenie zodpovednosti voči ruským armádnym a politickým predstaviteľom zodpovedným za porušovanie ľudských práv na Ukrajine. Organizácia zároveň víta prebiehajúce vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu týkajúce sa vojnových zločinov, ktoré ruská armáda spáchala na Ukrajine. Komplexné vyvodenie zodpovednosti za zločiny, ku ktorým pri ruskej invázii došlo, si bude vyžadovať spoločné úsilie OSN a jej orgánov, ako aj iniciatívy na štátnej úrovni v súlade so zásadou univerzálnej jurisdikcie.