Turecko: Viac ako milión ľudí požaduje prepustenie predsedu Amnesty International Turecko Tanera Kılıça

Tlačová správa Amnesty International

Viac ako milión ľudí zo 194 krajín sveta žiada prepustenie predsedu Amnesty International Turecko Tanera Kılıça a stiahnutie obvinení proti nemu a ďalším desiatim obrancom a obrankyniam ľudských práv, ktorí čelia obvineniam z “terorizmu.” Všetko nasvedčuje tomu, že ide o politicky motivované stíhanie za účelom umlčať kritické hlasy v Turecku. Súdny proces bude pokračovať 31. januára. V prípade odsúdenia im hrozia až 15-ročné tresty.

“Napriek nespočetným dôkazom o jeho nevine, a naopak žiadnym, ktoré by potvrdili trestnú činnosť, sa Tanerovo prepustenie už dlho odkladá. Skutočnosť, že strávil za mrežami takmer osem mesiacov, jasne hovorí o neadekvátnom stave súdnictva a bezohľadnom prenasledovaní tých, ktorí a ktoré obraňujú ľudské práva”, uviedol riaditeľ Amnesty International pre Európu Gauri van Gulik.

Taner Kılıç bol 6. júna 2017 zadržaný a o tri dni neskôr uväznený. Ďalších desať aktivistov, vrátane riaditeľky Amnesty International Turecko İdil Eser, bolo zadržaných o mesiac neskôr. Ôsmich z nich prepustili po takmer štyroch mesiacoch na kauciu. Všetci boli obvinení z “členstva v teroristickej organizácii”. Ide o neopodstatnené obvinenie, ku ktorému neboli predložené konkrétne dôkazy.

Taner Kılıç si údajne stiahol a používal aplikáciu ByLock, ktorú údajne používalo Gülenovo hnutie na vzájomnú komunikáciu. Dve nezávislé forenzné analýzy potvrdili, že v Tanerovom telefóne neboli po aplikácii žiadne stopy. Prokuratúra doteraz neposkytla žiaden dôkaz, ktorý by potvrdil obvinenia a dokázal akúkoľvek trestnú činnosť.

Turecké úrady priznali, že zo stiahnutia ByLock boli krivo obvinené tisícky ľudí. Uverejnili zoznamy s telefónnymi číslami 11 480 používateľov, čo viedlo k hromadnému prepusteniu. Taner Kılıç však zatiaľ medzi nimi nie je.

Výzvu na prepustenie Tanera Kılıça a Istanbulskej desiatky od leta minulého roku podporilo vyše milióna ľudí z celého sveta vrátane desiatok známych osobností.

obrázek