Amnesty International Slovensko predstavila neoficiálnu loptu Majstrovstiev sveta vo futbale 2018

Počas toho, ako sa v Rusku odohrávajú Majstrovstvá sveta vo futbale 2018, Amnesty International upozorňuje na porušovanie ľudských práv v krajine. Slovenská odnož medzinárodnej kampane Tím Brave* sa na začiatku venuje jednej obrankyni a jednému obrancovi ľudských práv, a postupne budú pribúdať profily ďalších. Do kampane sa môže zapojiť každý, kto podpíše petíciu za oslobodenie nezávislého novinára Igora Rudnikova z Kaliningradu, ktorý je od roku 2017 väznený. Ďalšou ľudskoprávnou aktivistkou, za ktorú sa budú môcť ľudia na Slovensku postaviť, je Irina Maslova z Petrohradu. Títo ľudia spolu s ďalšími 9 obrancami a obrankyňami ľudských práv v medzinárodnej kampani čelili obťažovaniu, zastrašovaniu, fyzickým útokom, hanobeniu a v niektorých prípadoch boli zadržaní len pre výkon svojej práce.

Na tlačovej konferencii 14. júna o 11:00, ktorú moderoval Kristián Čekovský, sme predstavili neoficiálnu loptu tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale – UNKICKABALL. Táto špeciálna futbalová lopta reprezentuje základné ľudské práva a slobody, ktoré sú v Rusku porušované a v krajine sa do nich teda doslova „kope“. Do UNKICKABALL sa však nekope, naopak, je dôležité sa k právam, ktoré reprezentuje, správať s rešpektom.

Porušovanie ľudských práv a ataky na novinárov, novinárky a ľudí brániacich ľudské práva nie sú výsostnou záležitosťou Ruska. V poslednej dobe sa aj na Slovensku udialo niekoľko vecí, ktoré menia náš pohľad na slobodu slova a na ďalšie práva a slobody v našej krajine. Vražda Jána Kuciaka, ako aj mnoho ďalších udalostí posledných mesiacov nás nútia zamyslieť sa nad tým, či nám nehrozí model podobný Rusku.

„Aby sme popri nadšení z futbalu nezabudli na obmedzovanie slobôd, ktoré je v Rusku na dennom poriadku, s pomocou agentúry This is Locco oslovili sme na pomoc známe tváre, ktorým, rovnako ako nám, záleží na ľudských právach. V spote ku kampani si zahral angažovaný slovenský raper Tono S. UNKICKABALL a teda aj petície podpísali aj ďalšie ľudskoprávne cítiace osobnosti vrátane Kristíny Farkašovej, Mareka Majského, Lucid (Lucia Sládečková), Miňa Kereša, Alexandra Bártu, Richarda Stankeho, Janatini (Jana Tomas), Zuzany Kanócz, Petra Frola, Expl0iteda (Peter Altof), Martina Madeja a ďalších. Podpisov bude v priebehu kampane pribúdať. V Amnesty International Slovensko si veľmi vážime túto podporu a dúfame, že kampaň zaujme na Slovensku mnoho ľudí a vďaka spoločnému úsiliu sa nám podarí zlepšiť stav ľudských práv v Rusku a tiež zvýšiť povedomie ľudí o vplyve tejto situácie na Slovensko,“ hovorí Kristína Kironská z Amnesty International Slovensko.

„Počas Majstrovstiev sveta 2018 v Rusku budú priaznivci Amnesty International z celého sveta povzbudzovať týchto statočných obhajcov a obhajkyne ľudských práv a požadovať zastavenie neustáleho zastrašovania zo strany ruských orgánov. Pozornosť celého sveta sa možno sústredí na štadióny, ale my budeme aj naďalej pozorne sledovať zásahy orgánov proti ľudským právam,“ povedala Inga Kelekhsaeva, kampanierka pre Amnesty International Rusko.

„Majstrovstvá sveta vo futbale spájajú ľudí z celého sveta a toto spojenie by sme chceli využiť na boj za slobodu a spravodlivosť pre týchto odvážnych obrancov a obrankyne ľudských práv. Ruské úrady nemôžu naďalej zastrašovať a obťažovať každého kritika a kritičku s cieľom umlčať ho. Keďže sa bude na Rusko upierať zrak celého sveta, úrady sa musia rozhodnúť, čo bude odkazom tohtoročných majstrovstiev. Rusko nemôže mať víťazov, kým nebudú obrancovia a obrankyne ľudských práv uznaní, chránení a budú môcť svoju prácu robiť bez prekážok a bez strachu z odvetných opatrení.“

Pozadie prípadu

Dňa 29. mája FIFA spustila mechanizmus na prijímanie sťažnosti obrancov a obrankýň ľudských práv a médií s cieľom oznámiť porušovania práv. Takisto sa zaviazala, že bude podporovať obrancov a obrankyne ľudských práv a slobodu tlače vo vzťahu k činnostiam FIFA.

Keďže sa Majstrovstvá sveta vo futbale 2018 budú v Rusku konať v napriek boju ruských orgánov proti ľudským právam, záväzky a mechanizmy FIFA budú týmto vystavené skúške. Amnesty International vyzvala vedenie FIFA, aby bolo pripravené konfrontovať ruské orgány, využilo všetok svoj vplyv na účinnú ochranu obhajcov ľudských práv a neumožnilo využiť Majstrovstvá sveta vo futbale 2018 ako ospravedlnenie pre novú vlnu útlaku.

Viac o našej kampani sa dozviete aj z reportáže v hlavných spravach RTVS zo 14.6.2018.

========================================================================================================================

*Medzinárodná kampaň Tím Brave približuje 11 ruských ľudí z 11 regiónov hosťujúcich zápasy Majstrovstiev sveta vo futbale 2018. Do tohto tímu patria aktivistky a aktivisti, ktorí bojujú proti mučeniu na policajných staniciach, chránia životné prostredie, bránia práva LGBTI ľudí a práva ľudí pracujúcich v sexuálnom priemysle a pomáhajú obetiam domáceho násilia. Toto sú skutoční šampióni a šampiónky Ruska:

Grozny: Oyub Titiev, vedúci kancelárie mimovládnej organizácie Memorial v Čečensku, od januára 2018 uväznený na základe falošných obvinení
Soči: Andrei Rudomakha, obranca ľudských práv v oblasti životného prostredia, ktorý bol brutálne napadnutý roku 2017.
Petrohrad: Irina Maslova, ktorá založila hnutie na ochranu práv ľudí pracujúcich v sexuálnom priemysle.
Volgograd: Igor Nagavkin, ktorý pracoval na boji proti mučeniu a korupcii v Volgogradskej oblasti, kým nebol v októbri 2016 zadržaný.
Rostov na Done: Valentina Cherevatenková, aktivistka za práva žien.
Kaliningrad: nezávislý novinár Igor Rudnikov, ktorý vyšetroval prípady korupcie, až kým nebol v roku 2017 zadržaný.
Samara: Oksana Berezovská, ktorá riadi organizáciu za práva LGBTI.
Nižný Novgorod: Igor Kalyapin, ktorý založil Výbor proti mučeniu
Kazaň: Julia Fayzrakhmanová, obrankyňa ľudských práv v oblasti životného prostredia.
Jekaterinburg: Aleksej Sokolov, ktorý bojuje proti mučeniu a iným formám zneužívania vo väzenskom systéme.
Saransk: Vasilij Guslyannikov, zakladateľ mimovládnej organizácie Centrum pre ľudské práva Mordvianskej republiky.

Ak sa Vám páči, čo robíme, podporte nás:

obrázek

Podobné články

Reakcia na ďalšiu stigm...   Amnesty International Slovensko má vážne obavy o dopadoch stigmatizujúcich a démonizujúcich prejavov voči občianskej spoločnosti ako zo strany opozície tak aj koalície. Stigmatizácia a démonizácia občianskej
Čierna v bielom svete   blog napísala Daniela Mužíková, aktivistka v Amnesty International Slovensko    Natália Kubičková je 19-ročná tanečnica, maturantka a živá knižka. Na projekte živých knižníc sa začala podieľať pred
Maryland by mal zrušiť ... Americký štát Maryland do konca tohto roka zruší trest smrti. Urobí tak na odporúčania Marylandskej komisie, ktorú okrem iných tvoria predstavitelia verejnosti, senátu, bývalí odsúdenci či príbuzní
Misia EÚ v Kosove: Spolo... Ministri zahraničných vecí európskych krajín dnes diskutujú o blížiacej sa medzinárodnej misii EÚ v Kosove. Amnesty International, Human Rights Watch a Helsinský výbor pre tejto príležitosti varujú
Prezentácia výročnej s...   BanskoBystrická Univerzitná Skupina Amnesty International organizuje prezentáciu k Výročnej správe za rok 2014. Prezentácia sa uskutoční 17.marca v priestoroch centra nezávislej kultúry Záhrada v Banskej Bystrici o 19:00hod.   Správa
Guatemala: Prvý súd s b...       Súdne pojednávanie s guatemalským ex-prezidentom generálom Efraínom Rísom Monttom a jeho bývalou hlavou vojenského útvaru Maricicom Rodrígeuzom Sánchezom, ktoré začalo v utorok 19. Marca, naznačuje dlho očakávanú
Poprava Troya Davisa je k... Troy Davis bol popravený smrtiacou injekciou vo väznici v Jacksone v štáte Georgia, aj napriek vážnym pochybnostiam, ktoré sprevádzali jeho odsúdenie. „Zabiť človeka, ktorého odsúdenie bolo zahalené
Týždeň pre Mexiko Od 9.mája do 17.mája banskobystrická lokálna skupina Amnesty International pripravila akciu na pomoc mexickým migrantom. V rámci týždňa pre Mexiko, ktoré prebehlo v súčinnosti s pražskou aktivistickou skupinou aktivisti zbierali
Najnovší výskum poukaz...     Presvedčivé dôkazy poukazujú na vojnové zločiny a možné zločiny proti ľudskosti, ktoré si vyžadujú bezodkladné vyšetrenie Izraelské ozbrojené sily v dôsledku zajatia izraelského vojaka zabili