Oslávte s nami 33 víťazstiev pre ľudské práva v roku 2021

Rok 2021 bol pre Amnesty International vskutku rušný a priniesol pozitívne zmeny v rôznych kútoch sveta – či už to boli významné legislatívne zmeny, oslobodenie väzňov a väzenkýň svedomia, alebo získanie prestížnych ocenení. Naši podporovatelia a podporovateľky naďalej zapálene bojovali za právo ľudí žiť bez mučenia, prenasledovania a nespravodlivého väznenia. Prečítajte si zhrnutie ľudskoprávnych víťazstiev, ktoré tento rok môžeme spoločne oslavovať.

Január

Egypt

Prelomová výskumná správa Amnesty International odhalila, že počas pandémie ochorenia COVID-19 boli ľudia pracujúci v zdravotníctve po celom svete umlčiavaní a vystavení zlému zaobchádzaniu či útokom.

Po zverejnení tejto správy v Egypte prepustili  z väzenia lekára Ibrahima Badawiho a neskôr, v marci, aj zubára Ahmada al-Daydoumyho. Okrem nich v Egypte počas roka 2020 svojvoľne zadržali množstvo ďalších zdravotníkov a zdravotníčok na základe nešpecifických a nejasne formulovaných obvinení z trestných činov ako „šírenie falošných správ“ a „terorizmus“.

Amnesty vo svojej výskumnej správe upozornila práve na skutočnosť, že neurčité formulácie v Trestnom zákone vážne ohrozujú ľudské práva.

Február

A Policeman stands guard as protesters hold placards during a demonstration against the government policy of forced cremations of Muslims who died of the Covid-19 coronavirus, outside a cemetery in Colombo on December 31, 2020. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP) (Photo by ISHARA S. KODIKARA/AFP via Getty Images)

Srí Lanka

Vo februári sa srílanská vláda rozhodla ukončiť vykonávanie nútených kremácií obetí ochorenia COVID-19. Za zmenu diskriminačného nariadenia sa zasadzovala Amnesty aj krajiny Organizácie islamskej spolupráce (OIC).

Po prepuknutí epidémie COVID-19 na Srí Lanke mnoho zosnulých z moslimskej komunity na základe nariadenia miestnych úradov spopolnili proti vôli pozostalých. Amnesty International preto vyzvala srílanské štátne orgány, aby rešpektovali právo náboženských menšín na praktizovanie rozlúčkových obradov so zosnulými v súlade s ich tradíciami, pokiaľ obmedzenia nie sú nevyhnutné z hľadiska prevencie šírenia koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

Marec

Bahrajn

Amnesty International tento rok dopomohla k oslobodeniu viacerých väzňov v Bahrajne, vrátane štyroch detí, ktoré boli súdené podľa pravidiel súdnych procesov s dospelými. V marci bahrajnský súd pozastavil ich šesťmesačný trest odňatia slobody a po prepustení z väzby boli zaradené do rehabilitačného programu. K rozhodnutiu došlo týždeň po tom, ako Amnesty zverejnila urgentnú výzvu na ich prepustenie.

Ďalšie dobré správy prišli z Európskeho parlamentu, ktorý 11. marca prijal uznesenie o situácii v oblasti ľudských práv a zaobchádzaní s obrancami a obrankyňami ľudských práv v Bahrajne.

Two women hold their hands during the Tokyo Rainbow Pride parade on the streets of Tokyo, Japan, 28 April 2019. People participated in the march, of sexual minorities of the LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) community and their supporters paraded through the streets of downtown Tokyo to promote a society free of prejudice and discrimination. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto via Getty Images)

Japonsko

Japonský súd v marci rozhodol, že vláda koná v rozpore s ústavou, keď odmieta uznať manželstvo ľudí rovnakého pohlavia. Toto prelomové, vôbec prvé súdne rozhodnutie v Japonsku týkajúce sa rovnoprávnosti v oblasti manželských zväzkov, môže v budúcnosti poslúžiť ako dôležitý precedens v podobných prípadoch, keď sa na japonské súdy obrátia ďalšie páry ľudí rovnakého pohlavia. Súdnemu rozhodnutiu predchádzali kampaňové výzvy a petície Amnesty a ďalších organizácií.

Irak

Iracký parlament prijal Zákon o jezídskych preživších. Zákon poskytuje rámec na odškodňovanie mnohých ľudí, ktorí v severnom Iraku prežili brutálne zaobchádzanie a útoky tzv. Islamského štátu, vrátane žien a dievčat podrobených sexuálnemu násiliu a ľudí, ktorých teroristická organizácia uniesla v detskom veku.

Prijatie takéhoto zákona bolo jedným z kľúčových odporúčaní Amnesty International z minuloročnej správy o kríze fyzického a duševného zdravia, ktorou trpia jezídske deti odlúčené od svojich rodín. Túto správu citovala aj Angelina Jolie vo svojom prejave o sexuálnom násilí počas ozbrojených konfliktov, ktorý adresovala Bezpečnostnej rade OSN. Doplňujúce ustanovenia k zákonu prijal iracký parlament v septembri.

A patient seriously infected with COVID-19 coronavirus is being treated by health workers at the Andohatapenaka University Hospital in Antananarivo on July 20, 2020. (Photo by RIJASOLO / AFP) (Photo by RIJASOLO/AFP via Getty Images)

Madagaskar

Po mesiacoch odmietania vakcinácie ako účinnej metódy na zastavenie pandémie COVID-19 madagaskarská vláda napokon, po naliehaní Amnesty a ďalších, zmenila svoje stanovisko. Vďaka tomu získalo viac ľudí prístup k vakcínam, ktoré zachraňujú životy.

Južná Afrika

V marci polícia obnovila vyšetrovanie vraždy dvoch mladých žien, najlepších priateliek, Popi Qwabe a Bongeky Phungula z roku 2017, po tom, ako jej Amnesty International adresovala petíciu za spravodlivosť pre pozostalé rodiny s podpismi viac než 341 000 ľudí z celého sveta.

Dnes už je vyšetrovanie vraždy najlepších priateliek ukončené a polícia ho postúpila orgánom činným v trestnom konaní. Po rokoch utrpenia a hnevu kvôli nezrovnalostiam a prieťahom v pôvodnom vyšetrovaní tak dali všetkým blízkym Popi a Bongeky konečne dôvod veriť, že sa dočkajú spravodlivosti. „Som optimistická,“ povedala Popina sestra Thembelihle. „Mám pocit, že konečne sa niečo zmení.“

Svet

Medzinárodný trestný súd (ICC) tento rok ohlásil, že začne formálne vyšetrovanie viacerých prípadov porušovania práv vo svete. V marci oznámil začatie vyšetrovania situácie na Okupovaných palestínskych územiach, v októbri to bolo vyšetrovanie smrtiacej „vojny proti drogám“ filipínskej vlády a v novembri vyšetrovanie zločinov proti ľudskosti vo Venezuele.

Amnesty International už roky dokumentuje zločiny proti ľudskosti vo všetkých týchto krajinách a prokurátorka ICC desiatky ráz citovala vo svojich podaniach práve výskumy Amnesty.

Apríl

Bahrajn

V apríli bahrajnský súd oslobodil väzňa svedomia Mohammeda Hassana Jawada, odsúdeného na trest odňatia slobody na 15 rokov za nenásilnú účasť na povstaní v roku 2011. Za jeho oslobodenie bojovala Amnesty International celých 10 rokov.

Svet

V apríli Amnesty International zverejnila svoju Výročnú správu o stave ľudských práv vo svete za rok 2020. Táto ostatná správa pokrýva ľudskoprávnu situáciu v 149 krajinách a vyšla v preklade do rekordných 38 jazykov.

Súčasťou výročnej správy Amnesty sú aj konkrétne advokačné výzvy, ktorými organizácia reaguje na široký okruh ľudskoprávnych problémov.

Máj

TOPSHOT – Palestinian protesters run for cover after Israeli forces launched tear gas canisters during a demonstration along the border between the Gaza strip and Israel, east of Gaza city on June 22, 2018. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP) (Photo credit should read MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images)

Svet

Amnesty International získala prestížnu cenu Webby Award za mikroweb o zneužívaní slzotvorného plynu policajnými zložkami na celom svete. Obsah stránok, spustených v polovici roka 2020, Amnesty často aktualizuje a rozširuje o nové dôkazy o zneužívaní slzotvorného plynu.

Materiály z tohto mikrowebu patria k najčastejšie citovaným zdrojom pri advokácii, ako napríklad v nedávnych diskusiách v Kongrese Spojených štátov amerických o regulácii alebo zákaze používania slzotvorného plynu políciou.

Jún

Burundi

Germaina Rukukiho, pracovníka mimovládnej organizácie a obrancu ľudských práv, prepustili z väzby, kde strávil viac ako štyri roky za to, že sa zasadzoval za ľudské práva. Pôvodne mu súd na základe nepodložených obvinení uložil trest odňatia slobody na 32 rokov.

Niekoľko týždňov po tom, ako Germaina v júli 2017 zadržali, sa mu narodil najmladší syn, ktorého tak nemal vôbec možnosť vidieť a podržať v náručí. Do výzvy za jeho oslobodenie sa zapojilo viac ako 400 000 ľudí, a aj vďaka nim sa dnes Germain môže tešiť na život so svojimi najbližšími. Zlúčeniu rodiny ešte stojí v ceste skutočnosť, že jeho manželka s deťmi zo strachu z represálií utiekli z krajiny.

Čína

Amnesty International zverejnila rozsiahlu správu, v ktorej podrobne opisuje drakonické represie voči prevažne moslimskému obyvateľstvu čínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Podľa analýzy Amnesty International tieto represie napĺňajú definíciu zločinov proti ľudskosti.

Správa získala rozsiahlu pozornosť médií na celom svete a Amnesty po jej zverejnení pokračovala kampaňou, v ktorej vyzvala čínske štátne orgány na ukončenie prevádzky internačných táborov. Petíciu s názvom Žiadame prepustenie ľudí zadržiavaných v Sin-ťiangu podpísalo viac ako 323 000 ľudí na celom svete a odovzdávku petičných hárkov sprevádzali v 10 krajinách podujatia, ktorými aktivistické skupiny Amnesty zvyšovali verejné povedomie o prenasledovaní ujgurskej a ďalších menšín v Číne.

Pakistan

Úspešného konca sa v júni dočkala kampaň Amnesty International za oslobodenie Shafqata a Shagufty Emmanuelovcov, kresťanského páru, ktorý v Pakistane strávil sedem rokov v cele smrti na základe obvinení z rúhania. Obvinenia voči nim boli napokon zrušené a pár prepustili na slobodu.

Spojené štáty americké

V rámci globálnej online akcie Amnesty International s názvom Decode Surveillance NYC (Odhaľte sledovanie v NYC) viac než 7 000 aktivistiek a aktivistov zo 144 krajín zmapovalo 15 000 sledovacích kamier v meste New York City, ktoré môže mestská polícia využívať na sledovanie pohybu ľudí prostredníctvom softvéru na rozpoznávanie tvárí.

Výsledky tohto inovatívneho projektu ďalej pomohli apelovať na miestne samosprávy, aby vydali zákaz používania tejto diskriminačnej technológie.

Nepál

Potom ako Amnesty International zverejnila správu s názvom Struggling to breath: The second wave of COVID-19 in Nepal (Zápasia o dych: Druhá vlna COVID-19 v Nepále), ktorou odštartovala svoju vytrvalú kampaň a advokačné iniciatívy, japonská vláda darovala Nepálu 1,6 milióna dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, Bután 230 000 dávok a Spojené kráľovstvo 130 000 dávok.

Nigéria

Súdny dvor Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov vydal rozhodnutie, prostredníctvom ktorého nigérijským orgánom zakázal trestne stíhať ľudí za používanie sociálnej siete Twitter v krajine.

Toto víťazstvo pre slobodu prejavu prišlo po tom, ako Amnesty International pomohla nigérijskej mimovládnej organizácii Socio-Economic Rights and Accountability Project (SERAP) podať žalobu proti nigérijským štátnym orgánom. Žaloba sa týkala hrozby, že na základe všeobecného zákazu na používanie Twitteru, ktorý nigérijské orgány vydali na začiatku júna, budú môcť nigérijské orgány trestne stíhať každého používateľa tejto platformy.

Júl

Nikaragua

Maura Martínez je transrodová žena z Nikaraguy. V júli ju po viac ako dvoch rokoch, ktoré strávila v detenčnom zariadení pre migrantov a migrantky v Kalifornii (USA), konečne prepustili na slobodu. Mauru v zariadení týrali a odopreli jej prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

Maura vyrastala v Mexiku, kde zažívala rodovo podmienené násilie a transfóbne útoky. V puberte sa presťahovala do USA, kde žije dodnes. Maura prišla v dôsledku diskriminácie o prácu a bývanie. Keď v roku 2017 hľadala jedlo a ošatenie v smetných nádobách, dostala sa do sporu s miestnym obyvateľom, ktorý sa jej vyhrážal, že na ňu pustí svojho psa. Maura pri úteku hodila smerom k útočníkovi pár kameňov, žiadny z nich ho však nezranil. V dôsledku tohto incidentu ju americké štátne orgány zadržali a vyhrážali sa jej deportáciou.

Slobodu pre Mauru žiadali viaceré medzinárodné organizácie vrátane Amnesty International. Vďaka ich vytrvalosti je dnes Maura na slobode a čaká na posúdenie svojej žiadosti o azyl.

Honduras

Súd v Hondurase uznal bývalého manažéra spoločnosti Desarrollos Energéticos, Davida Castilla, vinným zo spoluúčasti na vražde obrankyne ľudských práv a environmentálnej aktivistky Berty Cáceres. Castilla bol v roku 2016 zodpovedný za projekt výstavby vodnej elektrárne Agua Zarca, ktorá v kritickom rozsahu zasiahla životné prostredie a práva pôvodného obyvateľstva. Tesne pred vraždou viedla Berta odboj proti výstavbe elektrárne, za čo čelila vyhrážkam a útokom. Amnesty International aj naďalej požaduje, aby všetci ľudia zodpovední za objednanie alebo vykonanie vraždy Berty Cáceres čelili spravodlivosti.

Dánsko

Dánska vláda predložila začiatkom roka 2021 návrh zákona, ktorý by v prípade prijatia polícii udelil nové právomoci a tým vážne ohrozil slobodu zhromažďovania a právo na protest. V situáciách, ktoré by polícia vyhodnotila ako skupinové „podnecovanie ohrozenia bezpečnosti“, by mohla vydať tzv. „zákaz zhromažďovania v záujme zachovania bezpečnosti“.

Amnesty International Dánsko a ďalšie partnerské organizácie prijatie tohto zákona úspešne zastavili, za čo získali ocenenie Civic Pride Award 2021.

(Ocenenie získala aj Amnesty International Maďarsko, ktorá v rámci koalície Civilizáció viedla kampaň proti násilnému a stigmatizujúcemu zákonu LexNGO. Po troch rokoch intenzívnej kampane a na základe rozhodnutia Európskeho súdneho dvora maďarská vláda pristúpila k zrušeniu zákona. Obavy o ochranu právneho štátu v Maďarsku však v dôsledku stupňujúcich sa útokov na občiansku spoločnosť a neziskový sektor neustupujú.)

Sierra Leone

Po rokoch vytrvalej kampane Amnesty International a ďalších organizácií parlament Sierry Leone zrušil ukladanie trestu smrti bez ohľadu na trestaný čin. Po júlovom schválení však musí právny predpis ešte prejsť finálnymi zmenami, kým ho bude môcť podpísať prezident Maada Bio. V súčasnosti zároveň dochádza k zmierneniu trestov pre ľudí, ktorí sa aktuálne nachádzajú v cele smrti.

Koncom júna 2021 zrušilo trest smrti bez ohľadu na trestaný čin až 21 krajín subsaharskej Afriky.

Latinská Amerika

Amnesty International úspešne ukončila päťročný vzdelávací program s názvom It’s my body! (Je to moje telo!). Cieľom programu bolo vzdelávanie mladých ľudí v Argentíne, Čile a Peru o sexuálnych a reprodukčných právach, ktoré môže viesť k pozitívnym zmenám v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia, a to nielen na úrovni individuálneho správania absolventov a absolventiek vzdelávania vo svojich komunitách, ale aj v širšej spoločnosti. Program absolvovali stovky mladých ľudí, ktorí naďalej silno vplývajú na svoje komunity a okolie.

Jeden z absolventov programu v Argentíne úspešne podporil reformu školských osnov tak, aby zahŕňali komplexné sexuálne vzdelávanie.

Účastníčky a účastníci programu v Peru zas školia rodičov, učiteľky a učiteľov v celej krajine.

Spojené štáty americké

Administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vykonala v priebehu 6 mesiacov až 13 federálnych popráv. Počet federálnych popráv vykonaných v USA od roku 2020 bol vyšší než celkový počet federálnych popráv vykonaných za uplynulých 56 rokov dohromady. V reakcii na túto situáciu zaviedol generálny prokurátor USA moratórium na vykonávanie federálnych popráv platné od 1. júla 2021 až do momentu, kým Ministerstvo spravodlivosti neprehodnotí aktuálne politiky a postupy.

Jednou z organizácií, ktoré intenzívne advokovali za túto zmenu, bola aj Amnesty International. Organizácia bude v boji proti trestu smrti pokračovať až do chvíle, kým bude trest smrti v USA a na celom svete minulosťou.

August

Afganistan

Taliban od svojho nástupu k moci v Afganistane (15. augusta 2021) systematicky okliešťuje a porušuje ľudské práva, predovšetkým práva žien a dievčat. Výskumníci a výskumníčky Amnesty International aj napriek rizikám a problémom naďalej úzko sledujú a dokumentujú brutálne zločiny Talibanu.

Nášmu výskumnému tímu sa podarilo potvrdiť informácie o dvoch prípadoch hromadného zabíjania hazárskeho obyvateľstva v provinciách Ghazní a Dajkundí, za ktoré sú zodpovední bojovníci Talibanu. Tieto správy boli medzi prvými dôkazmi, že Taliban po prevzatí kontroly nad krajinou pokračuje v prenasledovaní menšín a marginalizovaných skupín v krajine.

Amnesty International zároveň uverejnila aj silné svedectvá dievčat, ktoré, obklopené neustálymi hrozbami a násilím zo strany Talibanu, vylúčili zo školy. Na tomto odkaze môžete podpísať petíciu Amnesty International, v ktorej vyzývame medzinárodné spoločenstvo na ochranu práv žien a dievčat v Afganistane.

Members and supporters of New York’s Afghan community hold placards as they attend a march and protest aiming to raise awareness of Afghanistan’s refugee crisis following the Taliban takeover, in New York on August 28, 2021. (Photo by Ed JONES / AFP) (Photo by ED JONES/AFP via Getty Images)

September

Spojené Arabské Emiráty

Európsky parlament v septembri prijal uznesenie k prípadu Ahmeda Mansoora, väzňa svedomia zo Spojených arabských emirátov, ktoré odrážalo odporúčania Amnesty International.

Nová Guinea

Prodemokratický aktivista Omar Sylla je po mesiacoch neutíchajúceho tlaku podporovateľov a podporovateliek Amnesty International opäť na slobode. Omara a desiatky ďalších politických aktivistov a aktivistiek oslobodili iba deň po vojenskom prevrate a zvrhnutí vlády prezidenta Alphu Condého.

Tunisko

Výskum Amnesty International pomohol ukončiť prax svojvoľných zákazov cestovania, ktoré na mnohých ľudí vrátane sudcov, vysokých štátnych úradníčok a zamestnancov, podnikateľov a poslankýň uvalil úradujúci prezident Kaís Saíd. Dotknutí ľudia mali na dobu neurčitú zakázané vycestovať z krajiny, pričom tento zákaz sa neopieral o žiadne súdne rozhodnutie. Situáciu popísala v auguste 2021 Amnesty International. Iba o niekoľko dní neskôr, 17. septembra, vydal prezident verejné vyhlásenie, v ktorom nariadil pohraničnej polícii, aby „ľuďom nebránili vycestovať, pokiaľ na zákaz cestovania neexistuje súdny príkaz“.

Stredoafrická republika

Eugene Barret Ngaikosset a Mahamat Said Abdel Kani, bývalí veliaci dôstojníci jednotiek prezidenta Francoisa Bozizeho, sú konečne za mrežami a budú čeliť spravodlivosti. O umiestnení Ngaikosseta do väzby rozhodol Špecializovaný trestný súd (SCC), ktorý po prvýkrát verejne identifikoval osobu podozrivú zo spáchania zločinov proti ľudskosti. Stalo sa tak po tom, ako Amnesty International vyzvala SCC, aby riešil nedostatočnú transparentnosť pri vyšetrovaní a trestaní zločinov spáchaných v Stredoafrickej republike.

MUMBAI, INDIA NOVEMBER 29: Mumbai residents take a part in the climate change strike at Bandra, Carter road under a global movement, ‘Fridays For Future’ to spread awareness on climate change at Alka Talkies Chowk, on November 29, 2019 in Mumbai, India. Fridays For Future is an international movement that began in August 2018 to protest against the lack of action on the climate crisis after Greta Thunberg, a 15 year old student sat in front of the Swedish parliament every school day for three weeks. (Photo by Satish Bate/Hindustan Times via Getty Images)

Svet

Rada OSN pre ľudské práva uznala, že medzi základné ľudské práva patrí aj právo na bezpečné, čisté, zdravé a udržateľné životné prostredie. Rada zároveň vytvorila pozíciu Osobitného spravodajcu pre ľudské práva a klimatickú zmenu. Tejto zmene predchádzali roky advokácie, verejného tlaku a aktívnej činnosti Amnesty International a mnohých ďalších organizácií aj jednotlivcov a jednotlivkýň. Rada oznámila tieto novinky tesne pred klimatickou konferenciou COP 26, čím upozornila na spojitosť medzi ľudskými právami a klimatickou krízou.

Október

Moldavsko

Moldavský parlament ratifikoval Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Ľudia, ktorí zažili alebo zažívajú rodovo podmienené násilie a násilie vo vzťahoch, tak budú mať nádej získať lepšiu ochranu a podporu. Podľa vyjadrení moldavskej vlády už došlo k zmene viac ako 20 právnych predpisov tak, aby spĺňali požiadavky dohovoru. Moldavsko a Gruzínsko ratifikovali dohovor ako zatiaľ jediné z krajín východnej Európy a strednej Ázie.

Amnesty už roky aktívne podporuje práva žien a boj proti rodovo podmienenému násiliu. Súčasťou našej práce v tejto téme je aj kampaň Hovorme o súhlase, ktorej cieľom je snaha o zmenu slovenskej právnej definície znásilnenia. Viac informácií nájdete na stránke https://www.amnesty.sk/suhlas/.

Kosovo

Environmentálna aktivistka Shpresa Loshaj a aktivista Adriatik Gacaferi verejne kritizujú stavbu a prevádzku vodných elektrární spoločnosti Kelkos Energy a upozorňujú na negatívny vplyv projektu na životné prostredie v Kosove. Kelkos Energy so sídlom v Rakúsku podala na oboch ľudí žalobu za urážku na cti s cieľom zastrašiť ich a umlčať akékoľvek kritické hlasy. Po intervencii zo strany Amnesty International spoločnosť neopodstatnené žaloby za urážku na cti stiahla.

Amnesty International pozorne sleduje úsilie o vypracovanie európskej legislatívy na boj proti tzv. strategickým žalobám podávaným s cieľom odradiť verejnosť od participácie na rozhodovaní o spoločnosti (tzv. SLAAP).

Turecko

V roku 2019 vedenie Technickej univerzity Blízkeho východu (METU) v Ankare zakázalo študentom a študentkám zorganizovať pochod za práva LGBTI+ ľudí. Skupinu METU LGBTI+ Solidarity to ale neodradilo a namiesto pochodu sa rozhodli protestovať posediačky. Univerzita zavolala na pokojne sediacich študentov a študentky políciu, ktorá proti nim použila neprimeranú silu a prostriedky vrátane slzotvorného plynu.

Melike Balkan, Özgür Gür a ďalších 17 pokojných aktivistov a aktivistiek za práva LGBTI+ ľudí čelilo takmer 2 roky nespravodlivým obvineniam z „nezákonného zhromažďovania“ a „neuposlúchnutia príkazu na rozchod“. Začiatkom októbra 2021 súd v tureckej Ankare konečne vyniesol rozsudok v prospech obvinených, ktorých zbavili všetkých obvinení.

„Máme z tohto rozhodnutia veľkú radosť, je to však len začiatok. Očakávame, že sa z tohto prelomového rozsudku stane precedens pre všetky ostatné súdne konania s ľuďmi, ktorých stíhajú kvôli účasti na pochodoch PRIDE. Chceli by sme poďakovať každému človeku, ktorý sa zapojil do kampane alebo nám prejavil solidaritu. Ďakujeme! Sme radi a rady, že ste na tejto ceste za spravodlivosťou boli s nami.“ uviedla Melike vo videu, ktoré aktivistická skupina zverejnila po vynesení rozsudku. Spravodlivosť pre aktivistky a aktivistov žiadalo viac ako 445 000 ľudí zo 43 krajín.

Svet

Úrad generálneho tajomníka OSN oznámil, že práva detí plánuje zaradiť medzi priority pri plánovaní aktivít OSN. Zmene predchádzalo podujatie OSN, na ktorom vystúpili zástupcovia a zástupkyne viacerých mimovládnych organizácií vrátane generálnej tajomníčky Amnesty International Agnès Callamard.

Svet

Európsky parlament udelil novinársku cenu Daphne Caruana Galizia projektu Pegasus. Amnesty International v rámci projektu spolupracovala s významnými mediálnymi organizáciami, vďaka čomu sa nám spoločne podarilo odhaliť rozsiahle porušovanie ľudských práv.

Na prelomovom výskumnom projekte spolupracovalo viac než 80 novinárov a novinárok zo 17 mediálnych organizácií v 10 krajinách, v koordinácii neziskového mediálneho konzorcia Forbidden Stories so sídlom v Paríži a s technickou podporou Amnesty International. Tá uskutočnila špičkové forenzné previerky mobilných telefónov s cieľom identifikovať stopy po sledovacom softvéri Pegasus, ktorý si od izraelskej vývojárskej spoločnosti NSO Group môžu zakúpiť iba štátni klienti.

V rámci Projektu Pegasus sa dosiaľ podarilo identifikovať najmenej 180 novinárov a novinárok v 20 krajinách sveta, ktorých si klienti NSO Group vybrali v období od roku 2016 do júna 2021 na sledovanie softvérom Pegasus. Medzi týmito krajinami sú aj Azerbajdžan, India či Maďarsko.

November

Guinea-Bissau a Niger

Guinea-Bissau a Niger vyhlásili, že umožnia mimovládnym organizáciám i jednotlivcom a jednotlivkyniam podávať sťažnosti na Africký súd pre ľudské práva a práva národov. Súd oficiálne začal svoju činnosť v novembri 2006. Po 15 rokoch existencie tak počet krajín, ktorých obyvatelia a obyvateľky sa môžu na súd obrátiť, stúpol na osem.

Tejto zmene predchádzala advokačná kampaň Amnesty International, Africkej únie a ďalších aktérov občianskej spoločnosti. Súčasťou kampane bolo aj virálne vzdelávacie video a intenzívna kampaň na sociálnych sieťach.


Ak aj vy veríte, že písanie listov môže niekomu skutočne zmeniť život, podporte Maratón písania listov aspoň 10 eurami a pomôžte nám poslať ešte viac listov do celého sveta. Ako odmenu za svoj dar získate od nás odznak v tvare známky, ktorá mení životy. Odznak vám zašleme pripnutý na jednej z 5 kartičiek s originálnym ľudskoprávnym posolstvom.

Odznak môžete nosiť pripnutý na kabáte či taške a dať tak verejne najavo, že osudy nespravodlivo väznených a utláčaných ľudí vám nie sú ľahostajné. Viac informácií nájdete na stránke https://www.amnesty.sk/znamka-ktora-meni-zivoty/ alebo nám môžete rovno prispieť na https://amnesty.darujme.sk/poslite-nadej/.

#znamkamenizivoty

Ďakujeme!