Koncom marca by mal súd rozhodnúť v prípade aktivistky Justyny Wydrzyńskej

V pondelok 6. februára 2023 už po piatykrát sprevádzali naše kolegyne a kolegovia z Amnesty International Poľsko aktivistku Justynu Wydrzyńskú na okresnom súde vo Varšave. Aktivistka za reprodukčné práva a spoluzakladateľka aktivistického kolektívu Aborcyjny Dream Team (ADT) čelí obvineniam za napomáhanie pri umelom prerušení tehotenstva. V prípade uznania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Pred budovou súdu sa v deň pojednávania zhromaždili desiatky ľudí, ktorí tak Wydrzyńskej vyjadrili svoju podporu. Petíciu Amnesty International za spravodlivosť pre Justynu Wydrzyńskiu podpísalo už viac ako 140 000 ľudí na celom svete.

Na predchádzajúcom pojednávaní v januári na súde vypovedal jeden zo svedkov – muž, ktorý prípad nahlásil polícii a zároveň partner ženy, ktorej Wydrzyńska umožnila prístup k chemickej interrupcii. Táto časť pojednávania bola uzavretá pre verejnosť. Aktivistkina obhajoba požiadala súd, aby preskúmal mužovu násilnícku minulosť. Na pojednávaní 6. februára 2023 vypovedali ďalšie dve svedkyne, žena, ktorá potrebovala podstúpiť interrupciu aj opatrovateľka jej dieťaťa, počas ich výpovedí bolo pojednávanie uzavreté pre verejnosť.

Po vypočutí svedkýň pojednávanie odročili na 14. marca 2023, súd stanovil aj náhradný termín pojednávania, ktorý by mal byť v prípade potreby 27. marca. Ak sa dovtedy neobjavia ďalšie dôkazné návrhy, marcové pojednávanie by malo byť posledné a súd by mal následne vyniesť verdikt.

ZDROJ: https://twitter.com/amnestyPL/status/1622504622488272897

Prečítajte si viac o našej práci: