Žiadame NR SR, aby odmietla transfóbny návrh zákona o rodnom čísle

NR SR dňa 21. marca posunula návrh zákona č. 301/1995 Z. z. o rodnom čísle do druhého čítania. Za posun návrhu hlasovalo 87 poslancov a poslankýň. Výsledok tohto hlasovania považujeme za tragickú ukážku transfóbie a neznalosti, ktorá vládne v Národnej rade SR, a poslancov a poslankyne NR SR vyzývame, aby návrh zákona v druhom čítaní odmietli. Schválenie tohto zákona by znamenalo de facto znemožnenie právnych tranzícií, ktoré sú na Slovensku legálne desaťročia. Pridajte sa k nám!

PODPÍŠTE PETÍCIU

adresovanú poslancom a poslankyniam NR SR, od ktorých požadujeme:

• aby odmietli transfóbny a neodborný návrh na zmenu zákona o rodnom čísle, ktorý by znamenal de facto znemožnenie právnych tranzícií
  • aby sa zdržali ďalších návrhov zákonov, ktoré by ďalej zhoršovali ľudskoprávnu situáciu LGBTI+ ľudí na Slovensku,
  • aby pracovali na zlepšení právneho postavenia a lepšej ochrane ľudských práv LGBTI+ ľudí.

*Zásady ochrany osobných údajov
**Pri vypĺňaní formuláru napíšte prvé písmeno mena a priezviska veľkým písmom

Meno
Priezvisko
Telefónne číslo
Prihláste sa na odber newslettera
Súhlasím s podmienkami spracovania osobných údajov (povinné)

Aktualizácia prípadu 28. 6. 2023

NR SR dnes, 28. júna 2023, predčasne ukončila júnovú parlamentnú schôdzu, pričom medzi zákonmi, ktoré parlament nestihol prerokovať, je aj návrh zákona o rodnom čísle. Ak parlament do septembrových volieb neotvorí mimoriadnu schôdzu, zákon už nemá šancu prejsť a právne tranzície sú nateraz v bezpečí. Ďakujeme za podporu viac ako 25 000 z vás, ktorí a ktoré ste sa postavili na obranu práv transrodových ľudí. Náš boj za ľudské práva nekončí, ale transrodoví ľudia si môžu na chvíľu vydýchnuť.

Aktualizácia prípadu 31.5.2023

Národná rada Slovenskej republiky na májovej schôdzi nehlasovala o návrhu zákona o rodnom čísle. Hlasovanie sa teda presunulo na júnovú schôdzu, ktorá začne 13.6.2023 a mala by skončiť 30.6.2023. Doteraz sme vyzbierali viac ako 13 000 podpisov zo Slovenska a okolitých krajín. Ďakujeme! Náš boj však nekončí. Vyzvite aj vy NR SR, aby odmietla tento transnegatívny a ubližujúci návrh zákona a pomôžte nám získať 20 000 podpisov. Viac o spôsoboch podpory tejto petície sa dozviete na tejto stránke.

Znenie petície

Spomeňte si na to, ako ste si šli naposledy na poštu vybrať doporučenú zásielku alebo na to, ako vás na ceste zastavila polícia. Prvou vecou, ktorú v týchto situáciách musíte spraviť, je ukázať doklady. Normálna vec, nad ktorou sa väčšina z nás ani nepozastaví. Podobná situácia nastáva pri nástupe do práce, účasti vo voľbách či cestovaní. Dokážete si však predstaviť, že by ste mali v dokladoch nesprávny rod a meno? Pracovník za priehradkou by vás pravdepodobne považoval za podvodníka*čku, bežná kontrola vozidla by sa mohla rýchlo zvrtnúť, cestovanie či interakcia s personalistom by sa zmenili na nočnú moru vysvetľovania a dokazovania.

Dokázali by ste takto žiť? 87 poslancov a poslankýň posunulo do druhého čítania návrh zákona, ktorý by časť ľudí na Slovensku dostal práve do takýchto situácií.

Na týchto jednoduchých situáciách možno dobre ilustrovať, čo by sa udialo, ak by parlament schválil novelu zákona o rodnom čísle. Transrodoví ľudia sú súčasťou našej spoločnosti –⁠ vždy tu boli a budú a žiadna legislatíva tento fakt nezmení.

Úradná zmena rodu, nazývaná aj právna tranzícia, je na Slovensku legálna už desaťročia

V súčasnosti je na Slovensku možné podstúpiť právnu tranzíciu, ktorá zahŕňa aj zmenu rodného čísla a mena, na základe splnenia zákonných podmienok vrátane psychiatrického posudku, podstúpenia hormonálnej liečby a ďalších krokov. Proces tranzície vôbec nie je jednoduchý.

Napriek populárnemu názoru, že transrodovosť je módny trend, transrodoví a nebinárni ľudia často už od raného detstva hlboko prežívajú to, že ich rodová identita nie je v súlade s rodom, ktorý im bol pripísaný pri narodení. Na Slovensku aj vo svete vyšlo mnoho svedectiev transrodových ľudí, ktorí potvrdzujú, že vstúpiť do procesu tranzície a prejsť ním až do konca je obrovskou záťažou na telo aj psychiku a túto záťaž by nikto nepodstupoval z rozmaru.

Prijatie zákona by znamenalo znemožnenie právnych tranzícií

Človek, ktorému je umožnená úradná zmenu rodu, automaticky dostáva nové rodné číslo – zmeniť rod v dokladoch bez zmeny rodného čísla na Slovensku nie je možné. Zároveň nie je možné zmeniť občianske meno na také, ktoré neprislúcha úradnému rodu (ak mám v rodnom čísle indikátor ženského rodu, matrika mi nepovolí zmeniť si meno na Daniel). Ak tieto zmeny nebudú možné, transrodoví ľudia budú neustále vystavovaní nedobrovoľnému sociálnemu coming-outu a s tým súvisiacim rizikám šikany, diskriminácie či násilia.

Ľudia naprieč Slovenskom aj Európou podpisujú našu petíciu, aby sme spoločne vytvorili tlak na slovenských politikov a političky a zabránili znemožneniu právnych tranzícií na Slovensku. Potrebujeme však aj vašu pomoc!

Pár sekúnd vášho času a podpis petície dokáže zmeniť mnohé, pomôžte nám chrániť ľudské práva pre všetkých.

Našu petíciu už podpísalo viac ako 24 000 ľudí naprieč Európou, pomôžte nám dosiahnuť 30 000 podpisov.