Dobré správy! Súd potvrdil rozsudok v prospech aktivistky Julie Cvetkovej.

Odvolací súd v Komsomoľsku nad Amurom v utorok 22. novembra potvrdil rozhodnutie súdu v prípade Julie Cvetkovej, ktorý ju oslobodil od obvinenia z „výroby a šírenia pornografie“, a uznal ju nevinnou. Cvetkova čelila od januára 2020 žalobe v súvislosti s jej kresbami ženských tiel a pohlavných orgánov, ktoré zverejnila na ruskej sociálnej sieti VKontakte v rámci kampane venovanej pozitívnemu obrazu o ženskom tele.

„Potvrdzujúci oslobodzujúci rozsudok v prípade Julie Cvetkovej je v súčasnom Rusku vzácnym príkladom spravodlivosti. Cieľom systému represie, ktorý za posledné dve desaťročia vybudovala vláda Vladimíra Putina, je viesť absurdné súdne procesy na základe vykonštruovaných obvinení a len zriedkavo sa niekomu podarí z pazúrov tohto systému ujsť.

Julia Cvetkova musela počas 3 rokov znášať domáce väzenie, cestovné obmedzenia, pokuty a ďalšie represívne opatrenia len preto, že využila svoje právo na slobodu prejavu. Jej zaradenie na neslávne známy zoznam ‚zahraničných agentov‘ ju tiež pripravilo o možnosť pracovať s deťmi či spolupracovať so vzdelávacími organizáciami. Dnes jej už nehrozí trest odňatia slobody za obranu práv žien a LGBTI+ ľudí, a preto sa jej môže dýchať o niečo ľahšie,“ uviedla Natalia Zviagina, riaditeľka Amnesty International Rusko.

Tento ľudskoprávny úspech by sa nepodarilo dosiahnuť bez vašej podpory. Zdieľajte tieto dobré správy a podpíšte ďalšie petície na podporu nespravodlivo väznených obrancov a obrankyne ľudských práv.

Ďakujeme!

PREČÍTAJTE SI VIAC