Historický rozsudok v prípade z bývalej Juhoslávie

Medzinárodný zostatkový mechanizmus OSN pre trestné tribunály dnes rozhodol o vine v prípade bývalých predstaviteľov srbskej štátnej bezpečnosti Jovicu Stanišića a Franka Simatovića. Obaja sa v roku 2021 odvolali proti predchádzajúcemu rozsudku o ich vine za napomáhanie pri páchaní vrážd, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v meste Bosanski Šamac. Podľa dnešného verdiktu sú Stanišić a Simatović vinní za spáchanie zločinov počas vojny v bývalej Juhoslávii v mestách Bijeljina, Zvornik, Doboj, Trnovo, Bosanski Šamac a Sanski Most.

Mechanizmus potvrdil, že srbská štátna bezpečnosť platila polovojenské jednotky pôsobiace v Bosne a Hercegovine počas celej vojny. Súd tiež potvrdil, že Stanišić a Simatović tieto platby vykonávali a boli zodpovední aj za ďalšiu operačnú podporu a výcvik.

Historický moment v najdlhšie trvajúcom procese s vojnovými zločincami v dejinách

Súd zvýšil trest pre oboch mužov z 12 na 15 rokov odňatia slobody. Regionýlna výskumníčka Amnesty International Jelena Sesar považuje toto rozhodnutie za historický moment:

„Toto je koniec historicky najdlhšie trvajúceho procesu s vojnovými zločincami. O účasti srbskej polície a bezpečnostných služieb na vojnovom besnení v Bosne a Hercegovine už niet pochýb. Rozsudok potvrdzuje pôvodné rozhodnutie o vine vysokých srbských predstaviteľov za zločiny podľa medzinárodného práva. Súd konštatoval, že odsúdení prispeli k spoločnému zločinnému konaniu, ktorého cieľom bolo násilne a natrvalo odstrániť nesrbské obyvateľstvo z rozsiahlych oblastí Bosny a Hercegoviny.“

Rozsudok prináša istú mieru odškodnenia iba časti obetí

Tento rozsudok môže priniesť určitú mieru odškodnenia pre časť obetí, resp. preživších vojny v bývalej Juhoslávii. Musíme si uvedomiť, že tisíce prípadov vojnových zločinov, ku ktorým došlo v Bosne a Hercegovine, zostávajú dodnes nevyriešené. Mnohé osoby podozrivé z trestnej zodpovednosti za najbrutálnejšie zločiny sú aj naďalej na slobode. Lídri regiónu sa nesmú uspokojiť s vynesenými rozsudkami. Naopak, musia pracovať na tom, aby postavili pred súd všetky zodpovedné osoby a aby sa obetiam aj preživším dostalo spravodlivosti a odškodnenia.

Zistite viac o našej práci