Od začiatku etnických čistiek v mjanmarskom štáte Rakhine uplynulo 5 rokov

Od začiatku etnických čistiek v mjanmarskom štáte Rakhine dnes uplynulo presne 5 rokov. Mjanmarská armáda začala 25. augusta 2017 vykonávať násilné operácie proti rohinskému obyvateľstvu na severe štátu Rakhine, ktoré viedli k závažným zločinom podľa medzinárodného práva, k vypáleniu celých dedín a prinútili státisíce ľudí utiecť do Bangladéša. Etnické čistky stoviek rohinských dedín v severnej časti štátu Rakhine spôsobili smrť tisícov rohinských žien, mužov a detí a viac ako milión ľudí prinútili utiecť cez hranice do Bangladéša, kde zotrvávajú dodnes. Podľa OSN došlo počas tejto operácie k mnohým zločinom proti ľudskosti a pravdepodobne je namieste hovoriť o genocíde.

Amnesty International pri príležitosti tohto smutného výročia vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby konečne pomohlo zabezpečiť spravodlivosť pre obete a preživších, ako aj vyvodenie zodpovednosti voči zodpovedným osobám a veliacim dôstojníkom.

Rohingovia žijúci v Rakhinskom štáte nepožívajú svoje základné práva, ako je sloboda pohybu, prístup k primeranej strave, zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu, pričom tieto problémy ešte znásobuje rastúca neistota, ktorú priniesol vojenský prevrat v roku 2021. Na druhej strane hranice, v susednom Bangladéši, žijú rohinskí utečenci a utečenky v chatrných príbytkoch v utečeneckých táboroch. Ľudia na úteku pred násilím tak už niekoľko rokov musia znášať katastrofálne podmienky, ktoré ešte zhoršila pretrvávajúca pandémia COVID-19 a rastúca miera násilia. Rohingovia dnes nemajú takmer žiadny vplyv na svoje životné podmienky a nerozhodujú ani o tom, kedy – a či vôbec – sa budú môcť vrátiť domov.

„Amnesty International vyjadruje solidaritu s Rohingami, ktorí žijú v štáte Rakhine, aj s ľuďmi, ktorí museli ujsť do susedného Bangladéša a ich práva sú už viac ako 5 rokov hrubo porušované. Na ukončenie špirálovitého cyklu beztrestného násilia, ktorý Mjanmarsko pohlcuje už mnoho rokov, je nevyhnutné nastoliť skutočnú spravodlivosť,“ uviedol Ming Yu Hah, zástupca regionálneho kampaňového riaditeľa Amnesty International.

Prečítajte si viac: