Tunisko musí stiahnuť vykonštruované obvinenia proti opozícii

Tuniské orgány musia okamžite a bezpodmienečne prepustiť šesť predstaviteľov politickej opozície, ktorých svojvoľne zadržiavajú už takmer osem mesiacov, a stiahnuť všetky obvinenia voči nim a ďalším osobám, ktoré čelia podobným obvineniam, uviedla Amnesty International. Príčinou ich zadržiavania je ich pokojný politický aktivizmus. Zadržiavajú ich na základe nepodložených obvinení zo „sprisahania proti štátnej bezpečnosti“.

Medzi šiestimi zadržanými sú opozičný aktivista Jaouhar Ben Mbarek, politik Khayam Turki, disident a politik Abdelhamid Jlassi, opozičný aktivista Issam Chebbi a právnici Ghazi Chaouachi a Ridha Bel Hadj. Zadržali ich na základe pôvodného príkazu na zadržanie na šesť mesiacov. Vyšetrujúci sudca príkaz po uplynutí jeho platnosti 22. augusta obnovil. Minulý týždeň začal Ben Mbarek na protest proti jeho svojvoľnému zadržiavaniu držať protestnú hladovku.

Popredného právnika v oblasti ľudských práv Ayachiho Hammamiho vyšetrujúci sudca predvolal na výsluch 10. októbra. Právnika vyšetrujú v tom istom prípade pre podobné obvinenia ako jeho zadržaných klientov. Jeho predvolanie je signál, že orgány obnovili svoje úsilie pokračovať v vo vyšetrovaní tohto prípadu.

Tuniské orgány zneužívajú súdny systém na potláčanie politického disentu

Tuniské orgány uskutočňujú politický ‚hon na čarodejnice‘. Zadržiavajú opozičné osobnosti a zneužívajú súdny systém na potláčanie práva na slobodu prejavu a potláčanie politického disentu. Už sedem mesiacov umiestňujú opozičných politikov či aktivistky do vyšetrovacej väzby na predĺžené obdobie. Vyšetrovaciu väzbu by však súdy mali vyčleniť pre výnimočné prípady. Nesmú ju používať ako nástroj útlaku pokojných aktivistov a aktivistiek. Pokračujúce svojvoľné zadržiavanie šiestich politických väzňov je fraškou, ktorá musí skončiť,“ uviedla Heba Morayef, riaditeľka Amnesty International pre Blízky východ a severnú Afriku.

Tuniské orgány 2. októbra vzniesli obvinenia z trestného činu aj voči dvom právnikom zadržaných v dvoch samostatných súdnych konaniach.

Stupňujúce sa zásahy a súdne prenasledovanie právnikov zapojených do tohto prípadu je jedným z hlboko znepokojivých prejavov posledných mesiacov. Namiesto nových vyšetrovacích konaní proti právnikom svojvoľne zadržaných osôb musia tuniské orgány okamžite a bezpodmienečne prepustiť všetkých obvinených a stiahnuť nepodložené obvinenia a obžaloby voči nim. Ide o politicky motivovaný proces, ktorý sa musí zastaviť. Autority musia tiež ukončiť beztrestnosť úradov a hanebnú represívnu kampaň,“ uviedla Heba Morayef.

Výsluch Hammamiho nasledoval po výsluchu Mohameda Hamdiho, Ahmeda Nejiba Chebbiho, Riadha Chaibiho, Noureddina Bhiriho a ďalších opozičných politických aktivistov, ktorých v tomto prípade vyšetrujú. To naznačuje, že sudca už pravdepodobne vyšetril prípady takmer všetkých obžalovaných, čo mu umožní rozhodnúť o vznesení obvinenia.

Pozadie prípadu

Od februára 2023 tuniské orgány začali trestné stíhať najmenej 40 osôb na základe nepodložených obvinení v súvislosti s vykonštruovanými obvineniami zo sprisahania. Ammesty tieto obvinenia považuje za neopodstatnené. Vyšetrovania spadajú pod 10 ustanovení tuniského trestného zákonníka vrátane článku 72. Tento článok nariaďuje trest smrti za pokus o „zmenu povahy štátu“.

Čelia aj niekoľkým obvineniam podľa desiatich článkov protiteroristického zákona z roku 2015 vrátane článku 32, ktorý ukladá až 20 rokov odňatia slobody za „založenie teroristickej organizácie“.

V období od 12. do 23. februára v rámci tohto vyšetrovania zatkli a zadržali osem členov a členiek opozície. Boli medzi nimi aj opozičná politická aktivistka a líderka opozičnej politickej skupiny Front spásy Chaima Issa a právnik a politický aktivista Lazhar Akermi.

Chaima Issa

Po takmer piatich mesiacoch zadržiavania Chaimu Issa a Lazhara Akermiho predbežne prepustili 13. júla 2023. Najmenej šesť ich spoluobvinených však zostáva v súvislosti s týmto vyšetrovaním v predĺženej vyšetrovacej väzbe. Sú nimi politik Khayam Turki; disident a politik Abdelhamid Jelassi; opozičný aktivista Issam Chebbi; opozičný aktivista Jaouhar Ben Mbarek; a napokon právnici a opoziční aktivisti Ghazi Chaouachi a Ridha Belhaj.

Napriek tomu, že Chaimu po viac ako štyroch mesiacoch svojvoľného zadržiavania prepustili, súdny proces s ňou pokračuje naďalej. Úrady jej zakázali vycestovať do zahraničia a „vystupovať na verejných priestranstvách“. Vojenský súd, ktorý nie je dostatočne nezávislý, tiež vyšetruje Chaimu za kritiku úradov v rozhlasovej relácii. Hrozia jej desaťročia väzenia.

Vyzvite tuniské orgány, aby okamžite zastavili neopodstatnené vyšetrovanie a ďalšie obmedzenia slobody Chaimy Issa.

Podpíšem aj ďalšie petície