Žiadajte slobodu pre saudskoarabský disent

Saudskoarabské úrady sa už niekoľko rokov intenzívne pokúšajú vylepšiť meno krajiny v zahraničí. Nákladná PR mašinéria svetu ukazuje obraz pokroku a lesku. Do krajiny prichádzajú slávni športovci a zabávači. V kontraste s týmito výjavmi a so sľubmi korunného princa o modernizácii a pokrokovej, inkluzívnej vláde však štátne orgány čoraz brutálnejšie umlčiavajú všetky kritické hlasy v krajine. Aj taký malý prejav odporu, akým je príspevok na sociálnych sieťach, ktorý vyzýva na ľudskoprávne reformy alebo kritizuje štátne úrady, môže pre jeho autorku či autora znamenať zákaz cestovania, desiatky rokov za mrežami či dokonca trest smrti.

Nesmieme dovoliť, aby propagačné kampane saudskoarabských orgánov zatienili príbehy ľudí stíhaných za to, že si uplatňovali právo na slobodu prejavu. Vyzvite ešte dnes saudskoarabské orgány, aby prepustili všetkých nespravodlivo väznených ľudí, ktorých zadržiavajú či odsúdili len za to, že vyjadrili svoj názor.

PODPÍŠTE PETÍCIU

adresovanú kráľovi Salmanovi bin Abdulazizovi Al Saudovi a ministrovi spravodlivosti Waleedovi Mohammedovi Al Smanimu a žiadajte:

• aby úrady okamžite a bezpodmienečne prepustili všetky osoby, ktoré nespravodlivo väznia len za to, že si uplatňovali svoje ľudské práva vrátane práva na slobodu prejavu.

*Zásady ochrany a spracovania osobných údajov
**Pri vypĺňaní formulára napíšte meno a priezvisko s veľkým začiatočným písmenom

Meno
Priezvisko
Tel. číslo
Mesto
Prihlásiť sa na odber newslettera
Súhlasím s podmienkami ochrany a spracovania osobných údajov (povinné)

Aktualizácia 19. marca 2024
Návrh saudskoarabského Trestného zákona ničí ilúziu pokroku (viac)

Na verejnosť unikol návrh prvého písomného Trestného zákona Saudskej Arábie. Podľa Amnesty International návrh žalostne nespĺňa univerzálne ľudskoprávne normy a odhaľuje pokrytectvo, ktoré sa skrýva za sľubmi korunného princa Mohammada bin Salmána o pokrokovej a inkluzívnej vláde. Saudskoarabské orgány neposkytli návrh Trestného zákona na konzultáciu nezávislej občianskej spoločnosti, ale viacerí saudskoarabskí právni experti potvrdili pravosť uniknutého dokumentu.

Znenie petície: Saudskoarabské úrady posielajú ľudí do väzenia na desiatky rokov na základe kritických tweetov

Saudskoarabské úrady od novembra minulého roka zadržiavajú inštruktorku fitnes, blogerku a obrankyňu ľudských práv Manahel al-Otaibi. Al-Otaibi čaká na súdny proces pred Špecializovaným trestným súdom, ktorý sa venuje prípadom terorizmu. Aktivistka čelí obvineniam na základe zverejnenia svojich fotografií bez abáje (tradičného odevu). Okrem toho čelí obvineniam za to, že na sociálnych sieťach prejavila nesúhlas s represívnym zákonom o mužskom poručníctve.

Saudskoarabské úrady uplatňujú prístup nulovej tolerancie voči všetkým prejavom, ktoré považujú za kritiku štátu. Za uplatňovanie práva na slobodu prejavu čelia ľudia v krajine jedným z najtvrdších trestov, aké Amnesty International kedy zaznamenala za vyjadrenie názoru. Kritici a kritičky štátu čelia zákazom cestovania, dlhoročným trestom odňatia slobody či trestu smrti.

Príkladom svojvoľného konania štátnych orgánov je situácia obrancu ľudských práv Mohammeda al-Qahtaniho. Aktivista si minulý rok odpykal nespravodlivý 10-ročný trest odňatia slobody. Úrady ho aj napriek tomu dodnes naďalej väznia za jeho ľudskoprávne aktivity a al-Qahtani netuší, či a kedy ho oslobodia.

Represie zasiahli aj ľudí, ktorí sa predtým nezapájali do politickej činnosti

Mohammada bin Nassera al-Ghamdiho, učiteľa na dôchodku, odsúdili na trest smrti za kritiku štátnych úradov. Al-Ghamdi zverejnil príspevok na sociálnej sieti X (bývalý Twitter). Jeho účet pritom v čase zverejnenia príspevku sledovalo len 10 ľudí.

Salma al-Shehab, doktorandka a matka dvoch detí, si odpykáva 27-ročný trest odňatia slobody, po ktorého uplynutí bude mať 27 rokov zákaz cestovať. Dôvodom sú jej príspevky na sociálnej sieti X, v ktorých prejavila podporu právam žien.

Abdulrahman al-Sadhan, humanitárny pracovník Červeného polmesiaca (pobočka Červeného kríža), nútene zmizol v marci 2018. Al-Sadhan si od vtedy odpykáva trest odňatia slobody na 20 rokov, po ktorého uplynutí bude mať 20 rokov zákaz cestovať. Dôvodom sú jeho satirické príspevky na sieti X.

Ako môžete pomôcť?

Saudská Arábia naďalej používa svoju PR mašinériu, aby si vylepšila meno v zahraničí. Naše mlčanie sa však nedá kúpiť. Pridajte sa k nám a vyzvite saudskoarabské orgány, aby prepustili na slobodu všetkých ľudí, ktorých nespravodlivo uväznili len za to, že si uplatňovali právo na slobodu prejavu.