Meta dlží Rohingom odškodné

TLAČOVÁ SPRÁVA AMNESTY INTERNATIONAL
25. augusta 2023

Spoločnosť Meta by mala bezodkladne zaplatiť odškodné Rohingom za úlohu, ktorú zohrala jej sociálna sieť Facebook, respektíve algoritmy Facebooku, pri etnických čistkách prenasledovanej menšiny v Mjanmarsku. Uviedla to dnes Amnesty International pri príležitosti šiesteho výročia začatia brutálnej operácie mjanmarskej armády. Počas niekoľkých mesiacov vojaci znásilňovali rohinské ženy a dievčatá, vypálili celé dediny a zabili tisíce ľudí. Viac ako 700-tisíc ľudí nútene opustilo krajinu, pričom mnohí dodnes žijú v chatrných utečeneckých táboroch v susednom Bangladéši. Podľa OSN došlo počas tejto operácie k mnohým zločinom proti ľudskosti a pravdepodobne je namieste hovoriť o genocíde a apartheide.

Algoritmy Facebooku a bezohľadná honba spoločnosti Meta za ziskom vytvorili efekt ozveny naklonený podnecovaniu nenávisti voči rohinskej menšine. Facebook sa tak výrazne podieľal na vytvorení podmienok, ktoré prinútili ľudí tohto etnika k masovému úteku zo svojich domovov.

Smutné výročie okomentoval aj Pat de Brún, vedúci oddelenia Amnesty International pre zodpovednosť veľkých technologických spoločností: „Od momentu, keď Meta prispela k beštiálnym masovým zločinom spáchaným na Rohingoch, uplynulo už šesť rokov. Ide o jeden z najstrašnejších príkladov zapojenia spoločnosti prevádzkujúcej sociálne siete do vzniku ľudskoprávnej krízy. Napriek tomu Rohingovia stále čakajú na odškodnenie.“

Profit za každú cenu

„Nebezpečné algoritmy Facebooku, sú nastavené tak, aby v záujme zvyšovania profitu za každú cenu podporovali ‚zapájanie sa‘ používateľov a používateliek. Naše výskumy jasne ukázali, že algoritmy Facebooku aktívne rozdúchavali plamene nenávisti voči Rohingom. Jednoznačne tak prispeli k masovému násiliu a vyhnaniu viac ako polovice rohinskej populácie Mjanmarska do susedného Bangladéša. Je najvyšší čas, aby spoločnosť Meta poniesla svoju zodpovednosť a zaplatila odškodné Rohingom. Nemenej dôležité je, aby napravila svoj obchodný model tak, aby sa už nič podobné nezopakovalo,“ zdôraznil de Brún.

25. august je tento rok zhodou okolností zároveň významným dátumom na ceste k vyvodzovaniu zodpovednosti voči veľkým technologickým spoločnostiam za to, ako svojou činnosťou zasahujú do ľudských práv. Práve v tento deň totiž vstupujú do platnosti kľúčové ustanovenia zákona o digitálnych službách (DSA) v Európskej únii. DSA je prelomovým právnym predpisom zameraným na posilnenie práv v digitálnom veku. Tento predpis by mohol iniciovať podobné legislatívne kroky vo viacerých krajinách.

Osobná žiadosť adresovaná spoločnosti Meta a Markovi Zuckerbergovi

Amnesty International a Al Jazeera dnes uverejnili zdrvujúce svedectvo z prvej ruky. Rohinský utečenec Maung Sawyeddollah musel z donútenia utiecť zo svojej dediny v Mjanmarsku, keď bol ešte len tínedžer. Utekal cez vypálené dediny a polia plné mŕtvych tiel. Teraz žije v najväčšom utečeneckom tábore na svete, Cox’s Bazar v Bangladéši, spolu s približne miliónom ďalších ľudí.

Ako dieťa, predtým ako Facebook pomohol v Mjanmarsku zakoreniť nenávisť voči Rohingom, sa on a jeho (zväčša moslimskí) rohinskí kamaráti často hrávali s väčšinovo budhistickými deťmi zo susednej dediny. Všetko sa zmenilo, keď do dediny v Rakhinskom štáte prišla armáda. Maung by sa chcel tímu spoločnosti Meta pozrieť od očí.

„Chcel by som sa stretnúť s Markom Zuckerbergom a jeho tímom. Možno by chceli prísť a stráviť noc alebo dve v utečeneckom tábore? Opýtal by som sa ich: ‚Vy nevidíte, akú úlohu ste zohrali v našom utrpení? Opakovane sme vás žiadali, aby ste sa pokúsili pomôcť nám a zlepšiť našu situáciu… Napriek tomu naše prosby ignorujete. Povedzte mi, máte voči nám nejaké emócie? Ide vám len o údaje? Ide vám len o doláre?‘“

Predstavitelia spoločnosti Meta si boli vedomí škôd, ktoré môžu algoritmy Facebooku spôsobiť

Amnesty International v roku 2022 zverejnila správu s názvom Sociálna beštialita: Meta a právo na nápravu pre Rohingov. Správa podrobne opisuje úlohu spoločnosti Meta pri páchaní beštiálnych zločinov voči rohinskej populácii, ktorých sa v roku 2017 dopustila mjanmarská armáda. Interné štúdie spoločnosti Facebook z roku 2012 naznačujú, že spoločnosť mala podozrenie, že jej algoritmy môžu viesť k vážnym škodám. Interný výskum spoločnosti Meta z roku 2016 jasne hovorí, že ich „(systémy) odporúčaní pestujú problém“ extrémizmu.

Spoločnosť Meta prispela k závažnému porušovaniu ľudských práv rohinskej populácie. Podľa medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv má preto povinnosť poskytnúť tejto komunite účinnú nápravu. To zahŕňa aj vykonanie potrebných zmien v jej obchodnom modeli tak, aby predišla opakovaniu podobnej situácie v budúcnosti. Všetky obchodné spoločnosti majú povinnosť dodržiavať ľudské práva bez ohľadu na to, kde pôsobia až do ich zániku. Tento všeobecne rešpektovaný princíp je súčasťou viacerých medzinárodných noriem vrátane Hlavných zásad OSN pre podnikanie a ľudské práva a Usmernení OECD pre nadnárodné podniky.

Prečítajte si viac o našej práci