Vydanie Juliana Assangea do USA by ohrozilo slobodu tlače na celom svete

Juliana Assangea čaká ďalšie súdne pojednávanie o tom, či ho Spojené kráľovstvo vydá do USA. Amnesty International pred týmto pojednávaním, ktoré by pre Assangea mohlo byť posledným v Spojenom kráľovstve, opätovne vyjadrila obavy, že Assangeovi v prípade vydania do USA hrozí vážne porušovanie jeho ľudských práv. Organizácia zároveň varuje, že vydanie Assangea by malo ochromujúci účinok na novinárov a médiá na celom svete.

„V hre je sloboda vydavateľov a investigatívnych novinárov a novinárok na celom svete. Ak Juliana Assangea vydajú do USA, kde ho budú trestne stíhať, pred súdom sa tak ocitne celosvetová sloboda tlače.

Tieto politicky motivované obvinenia spôsobia utrpenie Assangeovi osobne. Zároveň novinársku obec na celom svete upozornia, že ani ona nie je v bezpečí. [Vydanie a stíhanie Assangea] vážne podkope právo verejnosti na informácie o tom, čo vláda v jej krajine koná v jej mene. USA musia stiahnuť obvinenia, ktoré proti Assangeovi vzniesli na základe zákona o špionáži, a ukončiť tak jeho svojvoľné zadržiavanie v Spojenom kráľovstve,“ uviedla Julia Hall, odborníčka Amnesty International na boj proti terorizmu a trestné súdnictvo v Európe.

V prípade, že súd v USA uzná Juliana Assangea vinným, hrozí mu doživotný trest odňatia slobody a dlhodobá samoväzba

Ak Julian Assange príde o možnosť odvolať sa, bude mu hroziť vydanie do USA a trestné stíhanie podľa zákona o špionáži z roku 1917. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí Assangeovi až 175 rokov väzenia. Zákon, ktorý bol prijatý počas I. svetovej vojny, však nevznikol na účely stíhania vydavateľov a novinárok za ich legitímnu prácu. V prípade, že by Assangea stíhali za menej závažný trestný čin počítačového podvodu, by mu hrozil trest odňatia slobody na maximálne 5 rokov.

Assangeovi by v prípade usvedčujúceho rozsudku hrozila dlhodobá samoväzba vo väznici s najprísnejším strážením. USA ponúkli Spojenému kráľovstvu „diplomatické záruky“, že Assange bude vo väzbe v bezpečí a nebude čeliť mučeniu a zlému zaobchádzaniu vrátane dlhodobej samoväzby. Takzvané záruky však obsahujú toľko podmienok a výnimiek, že ich nemožno považovať za spoľahlivé.

„Zárukám USA nemožno veriť. Pochybné záruky, že v americkom väzení s ním budú dobre zachádzať, znejú ako prázdne sľuby. Assangeovi potenciálne hrozia desiatky rokov odňatia slobody v systéme, ktorý je dobre známy porušovaním práv väzňov. To zahŕňa aj uplatňovanie dlhodobej samoväzby a žalostný prístup k zdravotnej starostlivosti. USA jednoducho nemôžu zaručiť jeho bezpečnosť a zdravie, tak ako ich nedokážu zaručiť v prípade státisícov ľudí, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú vo väzniciach v USA,“ doplnila Julia Hall.

Uväznenie Juliana Assangela by ochromilo novinársku obec na celom svete

Ak Spojené kráľovstvo vydá Juliana Assangea do USA, vytvorí tak nebezpečný precedens. Vláda USA by jeho vydanie mohla brať ako signál, že môžu prenasledovať novinárov a vydavateľky na celom svete. Ostatné krajiny by následne mohli nasledovať ich príklad.

„Julian Assange zverejnil dokumenty, ktoré v rámci svojej práce na WikiLeaks získal od dôverných zdrojov. Toto konanie nie je vzdialené práci investigatívnych novinárov. Tí bežne vykonávajú činnosti uvedené v obžalobe [voči Assangeovi]: hovoria s dôvernými zdrojmi, hľadajú vysvetlenia alebo dodatočné dokumenty, získavajú a šíria oficiálne a niekedy aj utajované informácie,“ uviedla Julia Hall.

Spravodajské agentúry a vydavateľstvá často a oprávnene zverejňujú utajované informácie s cieľom informovať o veciach mimoriadneho verejného významu. Zverejňovanie informácií, ktoré sú vo verejnom záujme, je základom slobody tlače. Toto konanie by nemalo by byť kriminalizované, pretože ho chráni aj medzinárodné právo v oblasti ľudských práv.

Umlčte Juliana Assangea a zapcháte ústa mnohým ďalším

„Snahy USA zastrašiť a umlčať investigatívnych novinárov a novinárky za to, že odhaľujú pochybenia vlády vrátane páchania vojnových zločinov a ďalších zločinov podľa medzinárodného práva, musia okamžite skončiť.

Zdroje vrátane legitímnych whistleblowerov, ktorí pochybenia vlád odkrývajú novinárkam a vydavateľom, musia mať tiež možnosť slobodne zdieľať informácie, ktoré sú vo verejnom záujme. Ak bude Julian Assange pykať za to, že sa venoval legitímnej publikačnej činnosti, aj ostatní sa budú oveľa viac zdráhať zverejniť takéto informácie.

Toto je skúška pre orgány USA a Spojeného kráľovstva, či sú schopné chrániť základné princípy slobody tlače, na ktorých stojí právo na slobodu prejavu a právo verejnosti na prístup k informáciám. Na lavici obžalovaných nie je len Julian Assange. Umlčte Assangea a zapcháte ústa mnohým ďalším,“ doplnila Julia Hall.

Kontext situácie

V decembri minulého roka Najvyšší súd v Londýne rozhodol, že 20. a 21. februára 2024 prejedná (možno naposledy) odvolanie Juliana Assangea voči rozsudku o vydaní do USA. Súd v tomto prípade rozhodne, či bude mať Assange ešte nejakú možnosť odvolať sa na britskom súde. V prípade, že neuspeje, bude sa musieť pripraviť na hroziace vydanie. Julian Assange strávil takmer 5 rokov v londýnskej väznici Belmarsh, kde ho od apríla 2019 držia vo vyšetrovacej väzbe. Amnesty International považuje veľkú časť tejto väzby za svojvoľnú.

Amnesty International dlhodobo vyzýva orgány USA, aby stiahli obvinenia vznesené proti Julianovi Assangeovi za jeho novinársku prácu a umožnili tým jeho bezodkladné prepustenie na slobodu. Petíciu za zrušenie obvinení, ktorú sme doručili úradom USA, podpísalo viac ako pol miliardy ľudí na celom svete. Organizácia zároveň dlhodobo vyzýva Spojené kráľovstvo, aby Assangea nevydalo do USA a aby ho okamžite prepustili na slobodu.

Zistite viac o našej práci