Alexej Navaľnyj potrebuje vašu podporu

Iba niekoľko minút po prílete do Moskvy, v nedeľu 17. januára 2021, ruské úrady opätovne zadržali prominentného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. ​​Navaľnyj do Ruska pricestoval z Berlína, kde sa zotavoval po otrave novičkom, ktorá sa prejavila počas jeho cesty zo Sibíri. Jeho uväznenie je svojvoľné a politicky motivované. Amnesty International žiada Navaľného okamžité a bezpodmienečné prepustenie.

PODPÍŠTE PETÍCIU

adresovanú prezidentovi Ruskej federácie a žiadajte:

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Alexeja Navaľného,
  • a prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti a lekárovi, ktorému môže Navaľnyj dôverovať, kým je Navaľnyj vo väzbe.

*Zásady ochrany a spracovania osobných údajov
**Pri vypĺňaní formulára napíšte meno a priezvisko s veľkým začiatočným písmenom

Meno
Priezvisko
Tel. číslo
Mesto
Prihlásiť sa na odber newslettera
Súhlasím so zásadami ochrany a spracovania osobných údajov (povinné)

Aktualizácia 14. decembra 2023

Začiatkom tohto mesiaca mal byť väzeň svedomia Alexej Navaľnyj pre údajné porušovanie väzenských pravidiel premiestnený na 12 mesiacov do najprísnejšej dlhodobej formy samoväzby, aká sa používa v ruskom väzenskom systéme. Navaľného právnici aj blízki a kolegovia majú preto oprávnené obavy o jeho zdravie. Dlhodobá izolácia a neposkytnutie primeranej zdravotnej starostlivosti predstavujú podľa medzinárodného práva mučenie alebo iné zlé zaobchádzanie. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Aktualizácia 13. októbra 2023

Ráno, 13. októbra 2023, ruské orgány vykonali domové prehliadky a prehliadky kancelárií troch ruských advokátov. Vadim Kobzev, Alexej Lipcer a Igor Sergunin sú právnymi zástupcami Alexeja Navaľného. Advokátov obvinili z „členstva v extrémistickej skupine“ podľa článku 282.1 Trestného zákona, podrobnosti nie sú známe. V závislosti od vážnosti obvinenia môžu advokátov odsúdiť na tresty odňatia slobody až do výšky 10 rokov. Amnesty International vyzýva na okamžité stiahnutie vykonštruovaných obvinení. Čítajte viac tu.

Aktualizácia 4. augusta 2023

Alexeja Navaľného odsúdili 4. augusta 2023 na základe vykonštruovaných obvinení z „extrémizmu“ na ďalších 10 rokov väzenia, o ktoré sa predĺži jeho súčasný 9-ročný trest. Navaľnyj, ktorého Amnesty International považuje za väzňa svedomia. Čítaje viac tu.

Aktualizácia 22. marca 2022

Ruského opozičného lídra a väzňa svedomia Alexeja Navaľného odsúdili na deväť rokov vo väzení (teda 7,5 roka nad rámec predchádzajúceho dva a polročného trestu) za otvorenú kritiku prezidenta Vladimira Putina a pokojný politický aktivizmus. Čítajte viac tu.

Aktualizácia 9. júna 2021

Ruské úrady oficiálne označili nadáciu Fond boja proti korupcii (FBK) a Nadáciu na ochranu práv občanov za „extrémistické“ a svojvoľne zakázali ich činnosť. Čítajte viac tu.

Aktualizácia 2. februára 2021

Súd v Moskve odsúdil opozičného aktivistu a kritika ruskej vlády Alexeja Navaľného na trest odňatia slobody na 2 roky a 8 mesiacov. Okresný súd v Simonovskom vyhovel návrhu Federálnej trestnej služby a podmienečný trest udelený Navaľnému v minulosti má byť nahradený nepodmienečným trestom vo väzenskom komplexe. Čítajte viac tu.

Aktualizácia 1. februára 2021

V nedeľu 31. januára zadržali ruské úrady viac ako 5 000 pokojných protestujúcich, ktorí a ktoré žiadali prepustenie populárneho opozičného politika Alexeja Navaľného. Počet zadržaných v Moskve presiahol kapacity detenčných zariadení a viac ako 100 ľudí muselo byť umiestnených v zariadeniach určených na zadržiavanie cudzích štátnych príslušníkov čakajúcich na vyhostenie. Čítajte viac tu.

Znenie petície

Navaľného v minulosti podmienečne odsúdili na trest odňatia slobody. Podmienkou jeho prepustenia bolo, že sa bude pravidelne osobne hlásiť probačnému úradníkovi. Európsky súd pre ľudské práva v roku 2019 označil tieto rozsudky za výsledok politicky motivovaného trestného stíhania.

V auguste 2020 Navaľného otrávili novičkom. V záujme záchrany jeho života bol v kóme prevezený do zdravotníckeho zariadenia v Nemecku. Kým sa zotavoval v zahraničí, Ruská federálna väzenská služba požadovala, aby sa pod hrozbou trestu odňatia slobody okamžite dostavil k probačnému úradníkovi. Aj napriek tomu, že Navaľného pobyt v zahraničí bol životne nevyhnutný, úrady ho po návrate do Ruska zadržali na základe vykonštruovaných obvinení z podvodu.

Bezprecedentné „súdne pojednávanie“, ktoré sa uskutočnilo 18. januára na policajnej stanici, skončilo rozhodnutím, že Navaľnyj zostane vo väzbe 30 dní, do súdneho preskúmania jeho prípadu. V ruskom práve však neexistujú žiadne ustanovenia o zadržaní na 30 dní z dôvodu porušenia podmienky. Na „pojednávaní“ neboli prítomné žiadne nezávislé médiá ani zástupcovia verejnosti. Aby úrady vytvorili ilúziu transparentného procesu, bola „súdna sieň“ nabitá pozvanými zástupcami provládnej tlače.

V sobotu 23. januára sa v Rusku uskutočnili celonárodné protesty za Navaľného oslobodenie. Počas protestov zatkli viac ako 1 300 ľudí. Najmenej 395 z nich zadržali v Moskve, 182 v Petrohrade, 91 v Novosibirsku a 47 v Krasnojarsku. Vo štvrtok 21. januára zadržala polícia aj tlačovú tajomníčku Alexeja Navaľného Kiru Jarmyš. Okrem toho zatkli aj zamestnancov Navaľného protikorupčnej nadácie FBK: Georgija Alburova, právničku Ľjubov Sobol a právnika Vladlena Losa. Losovi, ako bieloruskému občanovi, bolo doručené rozhodnutie o vyhostení, na základe ktorého mal do 25. januára opustiť Rusko.

Navaľnyj čelí obvineniam, za ktoré mu hrozí trest odňatia slobody na 3,5 až 10 rokov. Súdny proces sa začína v utorok 2. februára 2021.

Podpíšte petíciu a žiadajte okamžité a bezpodmienečné prepustenie Alexeja Navaľného.

Pozadie prípadu: Alexej Navaľnyj je prenasledovaný dlhodobo

Alexej Navaľnyj je ruský opozičný politik, protikorupčný aktivista a jeden z najznámejších kritikov ruských štátnych orgánov.

V roku 2011 založil protikorupčnú nadáciu Fond boja proti korupcii (FBK), ktorá vyšetruje a zverejňuje informácie o korupčných škandáloch týkajúcich sa vysokých štátnych predstaviteľov, politikov a podnikateľov. Navaľnyj aj jeho kolegovia a kolegyne z FBK čelili v minulosti mnohým represáliám. Tie zahŕňali vykonštruované obvinenia, trestné stíhanie, policajné razie, domové prehliadky, fyzické násilie a selektívnu brannú povinnosť.

Samotného Navaľného v minulosti mnohokrát zatkli, opakovane aj za organizovanie a propagáciu účasti na pokojných protestoch. V roku 2014 strávil niekoľko mesiacov v tzv. administratívnej väzbe a následne 10 mesiacov v domácom väzení.

Politicky motivované rozsudky a aj otrava

V roku 2014 Alexeja a jeho brata Olega Navaľného na základe politicky motivovaných obvinení uznali vinnými z podvodu. Olega Navaľného odsúdili na 3,5 roka väzenia nepodmienečne, Alexejovi udelili podmienečný trest 3,5 roka. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v roku 2019 rozhodol, že trestné stíhanie Alexeja Navaľného bolo politicky motivované. Súd určil, že jeho domáce väznenie je svojvoľné (Rozhodnutie: Navaľnyj vs. Rusko (č. 2), č. 43734/14). Ruský najvyšší súd nariadil obnovu konania. Príslušný súd však rozhodnutie ESĽP nevzal do úvahy a potvrdil pôvodný rozsudok. Súčasťou rozsudku bola aj povinnosť, že Navaľnyj sa do 30. decembra 2020 musí pravidelne osobne hlásiť probačnému úradníkovi na miestnom úrade Federálnej trestnej služby.

Počas letu z Tomska (Sibír) do Moskvy vo štvrtok 20. augusta 2020 pocítil Alexej Navaľnyj náhlu nevoľnosť. Neskôr upadol do kómy. Lietadlo núdzovo pristálo v meste Omsk, kde Navaľného hospitalizovali, pričom miestni lekári neboli schopní stanoviť presnú diagnózu. Na naliehanie rodiny a ako výsledok intenzívnej lokálnej aj medzinárodnej kampane bol 22. augusta prevezený do zdravotnej starostlivosti do Berlína. Prezident Vladimír Putin potvrdil, že osobne udelil povolenie na Navaľného prevoz.

Rusko odmieta obvinenia aj napriek dôkazom o použití nervovo-paralytického jedu

Navaľnyj sa postupne zotavil a koncom septembra bol prepustený z nemocnice, aby pokračoval v rehabilitácii v domácom ošetrení. Odborné tímy v Nemecku a niekoľkých ďalších krajinách dospeli k záveru, že Navaľného otrávili novičkom. Novičok je nervovo-paralytický jed, ktorý Organizácia pre zákaz chemických zbraní považuje za chemickú zbraň. V decembri minulého roka nezávislý investigatívny portál Bellingcat v spolupráci s niekoľkými ďalšími médiami zverejnil dôkazy o tom, že skupina agentov ruskej FSB (Federálnej bezpečnostnej služby) s lekárskym a chemickým vzdelaním roky sledovala Navaľného počas jeho ciest vrátane poslednej cesty do Tomska. Investigatívna skupina dospela k presvedčeniu, že títo agenti nesú zodpovednosť za Navaľného otravu. Aj napriek zverejneným dôkazom a neúnavným pokusom jeho právneho tímu, ruské úrady odmietajú začať vyšetrovanie pokusu o otravu. Vladimír Putin síce pripustil, že FSB „sledovala“ Navaľného aktivity, ale akékoľvek ​​obvinenia z pokusu o vraždu odmieta.

Niekoľko dní po zverejnení investigatívnej správy Bellingcat sa začalo proti Navaľnému nové trestné konanie. Obvinili ho zo „sprenevery“ darov od podporovateľov nadácie FBK. Dva dni pred skončením probačnej doby, 28. decembra 2020, Federálna trestná služba varovala Navaľného, ​​že porušil podmienky podmienečného prepustenia a požiadala zmenu trestu na nepodmienečný.

V stredu 13. januára 2021 Navaľnyj oznámil, že sa 17. januára aj napriek riziku vráti do Moskvy. Očakávajúc jeho návrat do krajiny ruské štátne orgány zablokovali prístupové cesty na letisko, masovo zatýkali ľudí, ktorí prišli Navaľného privítať, jeho let presmerovali na iné letisko a aktivistu zatkli priamo pri hraničnej kontrole. Ruské orgány musia Navaľného a všetkých ľudí zadržaných v súvislosti s jeho príchodom okamžite oslobodiť. Títo ľudia sa ničím neprevinili, iba sa pokúšali uplatniť si svoje právo na slobodu prejavu.