Mjanmarská armáda pravdepodobne stále dováža letecké palivo

TLAČOVÁ SPRÁVA AMNESTY INTERNATIONAL
31. JANUÁRA 2024
  • Údaje, ktoré získala Amnesty International, naznačujú, že mjanmarská armáda sa snaží vyhnúť sa sankciám pri dodávkach leteckého paliva. Palivo naďalej používa pri nezákonných leteckých útokoch na civilné ciele.
  • Priamy nákup paliva mjanmarskou armádou klesá, zdá sa však, že nákup paliva do Mjanmarska podporujú sprostredkovateľské spoločnosti.
  • Do Mjanmarska prišlo v roku 2023 najmenej 7 dodávok leteckého paliva, ktoré majú priame napojenie na sklady vo Vietname.
  • V roku 2023 došlo k najhorším leteckým útokom od vojenského prevratu pred tromi rokmi.

Amnesty International zhromaždila nové dôkazy, ktoré naznačujú, že mjanmarská armáda po zavedení sankcií využíva nové taktiky na dovoz leteckého paliva, ktoré používa pri nezákonných leteckých útokoch na civilné ciele. Amnesty analyzovala údaje o lodnej doprave, satelitné, obchodné a colné údaje. Tie poukazujú na významné zmeny v spôsobe, akým sa za posledný rok dostalo do krajiny množstvo leteckého paliva. Používanie paliva pri leteckých útokoch viedlo aj minulý rok k smrti a zraneniu stoviek civilistov a civilistiek. Armáda využíva nové trasy a usiluje sa zamaskovať pôvod paliva prostredníctvom evidencie v skladových priestoroch.

„Po tom, ako medzinárodné spoločenstvo prijalo opatrenia na zastavenie týchto smrteľných dodávok, mjanmarská armáda siahla po nových metódach, aby sa vyhla sankciám a mohla pokračovať v dovoze leteckého paliva. Letecké útoky minulý rok zabili alebo zranili stovky civilistov a civilistiek. Mnohí z nich majú pocit, že nikde nie sú v bezpečí. Najlepším spôsobom, ako zabrániť mjanmarskej armáde pokračovať v smrteľných leteckých útokoch, je zastaviť všetok dovoz leteckého paliva do krajiny,“ uviedla zástupkyňa regionálneho riaditeľa výskumného oddelenia Amnesty International Montse Ferrero.

Amnesty dlhodobo dokumentuje brutálne zločiny v Mjanmarsku

Amnesty International vydala v novembri 2022 v spolupráci s organizáciou Justice For Myanmar a s podporou Burma Campaign UK a ďalších organizácií občianskej spoločnosti výskumnú správu zameranú na letecké útoky, ku ktorým v krajine došlo od začiatku vojenského prevratu vo februári 2021. Organizácie odhalili spojitosť medzi súkromnými spoločnosťami dodávajúcimi letecké palivo a vojnovými zločinmi mjanmarskej armády. Výskumná správa čerpá zo širokého spektra zdrojov vrátane uniknutých dokumentov spoločnosti Puma Energy, oficiálnych firemných dokumentov, údajov o sledovaní plavidiel, satelitných snímok, verejných záznamov a rozhovorov s vojakmi, ktorí dezertovali z mjanmarského letectva, a zdrojmi blízkymi spoločnosti Puma Energy.

V júni 2022 Amnesty zdokumentovala rozsiahle pozemné aj letecké útoky mjanmarskej armády na východe krajiny v Karenskom štáte (angl. Kayin) a Kajaskom štáte (angl. Kayah). Podľa organizácie ide o systematické kolektívne trestanie celých etnických skupín obyvateľstva za konanie ozbrojených skupín.

Od začiatku etnických čistiek v mjanmarskom Jakchainskom štáte (angl. Rakhine), 25. augusta 2017, došlo k závažným zločinom podľa medzinárodného práva, k vypáleniu celých dedín a masovému nútenému vysídleniu. Etnické čistky stoviek rohinských dedín v severnej časti štátu viedli k smrti tisícov rohinských žien, mužov a detí a viac ako milión ľudí prinútili utiecť cez hranice do Bangladéša, kde zotrvávajú dodnes. Podľa OSN došlo počas tejto vojenskej operácie k mnohým zločinom proti ľudskosti a pravdepodobne je namieste hovoriť o genocíde.

Zistite viac o našej práci